Elsőbe megy a gyerek? 4 dolog, amiről mindenképpen fontos beszélgetnetek vele
Az első osztály megkezdése mérföldkő a gyerek életében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Emlékszel még, amikor kicsi voltál, és először mentél iskolába? Hogyan élted meg azt a napot? Kíváncsisággal, lelkesedéssel, netán szorongással a szívedben?

Az első osztály első napja kétség kívül sok-sok izgalmat rejt. Nagy változásról van szó, az élet ettől a ponttól ugyanis már nem csupán a játékról szól, hanem amellett a fegyelmezettségről, nehéz tantárgyak tanulásáról, a leckeírásról, fontosabbá válik az idő a gyerek számára is, és meg kell szoknia, hogy több elvárás van vele szemben, mint amennyi eddigi életében volt.

Ha most felnőttként készíted fel gyermeked erre a fordulópontra, akkor éppen ezért nemcsak arra kell figyelned, hogy a gyerek táskájába minden belekerüljön, ami elő van írva, nemcsak a füzetek, a gombfesték vagy a tisztasági csomag megléte a lényeges. A gyereket lelkileg is fel kell készítened erre a napra.

Tisztában kell lenned érzéseivel, gondolataival az iskolakezdésről, el kell mondanod neki, mi hogyan működik - és így tovább. Az alábbi négy dologról feltétlenül beszélgessetek az első nap előtt.

Mi fog történni?

Az óvoda nagy előnye, hogy ad némi támpontot a gyereknek, milyen közösségbe járni, szót fogadni az óvó néninek, végrehajtani bizonyos feladatokat. Most azonban tudja, hogy máshová fog kerülni. Eddigi tapasztalatai ellenére is ez számára maga a nagy ismeretlen, ezért mindenképpen mesélj neki arról, mi történik majd az iskolában.

Mondd el, hogy padban kell majd ülnie szépen, fegyelmezetten, és figyelni arra, amit a tanító néni mond, a teljesítményét értékelni fogják, délutánra pedig leckét kap. Emellett lesznek ott más gyerekek is, akikkel együtt fog tanulni, a szünetekben pedig együtt játszani. Azt is meséld el, hogy hogyan zajlik majd az étkezés az iskolában, mikor, és hogy ha mosdóba kell mennie, akkor az hogyan történjen - szünetben érdemes, vagy ha nagyon muszáj, kéredzkedjen ki, nehogy véletlenül baleset történjen, mert a gyerek nem mer szólni -, és hogy ügyeljen a higiéniára - WC-használat és kézmosás.

Kihez fordulhat?

A gyermekednek feltétlenül tudnia kell, hogy ha valami gondja van, akkor kihez fordulhat segítségért. Mondd el neki, hogy a tanító nénihez - vagy ha nincs a közelben, más osztályok tanító nénijeihez is akár - bizalommal fordulhat.

A többi gyerek

Meséld el neki, hogy a sok gyerek, akik körülötte lesznek, mind ugyanabban a helyzetben lesznek, mint ő. Mindenki most kezdi az iskolát, új gyerekek közt, és mindenki kíváncsi a többiekre. Bátorítsd, hogy kezdeményezzen beszélgetést, játékot a többiekkel. Kérdezze meg, kit hogy hívnak, és beszélgess vele arról is, hogy ha nem is az első nap, de biztosan egykettőre szerez majd pajtásokat, ez néha könnyebb, néha nehezebb. Ez azért fontos, hogy ne érintse rosszul, ha először valahogy nem találja az új gyerekek közt a helyét.

Iskola előtt és után

Mondd el neki azt is részletesen, hogy hogy fog indulni ezentúl minden hétköznapi reggel. Felkeltek, elkészültök, reggeliztek, majd elmentek együtt az iskoláig, ahonnan egészen délutánig nem szabad kijönni. Akkor van vége a napnak, ha az utolsó óráról kicsengettek, és a tanító néni azt mondja, mindenki hazamehet.

Pontosítsd, hogy te, vagy pedig az apukája, illetve pontosan hol - a tanteremnél célszerű - várjátok majd őt akkor, és kösd a lelkére, hogy semmi esetre se álljon szóba senki idegennel sem reggel, sem napközben, sem délután, csak a tanító nénikkel.

Ezt is szeretjük