Milyen színeket használ a gyerek, amikor rajzol? Ezt árulja el a lelki egyensúlyáról
A gyerekrajzokon használt színek árulkodnak a lelkiállapotról.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermeki lélek sokszor egyszerűbbnek és naivabbnak tűnik, mint a felnőtteké, de ez csak a látszat. A kicsik gondolatvilága valójában nagyon összetett, a lelki egyensúly pedig különösen érzékeny, amit gyakran a viselkedésből nem is lehet egyértelműen kiszűrni, ám a rajzok nem hazudnak.

Azt már nagyon sokan és sok helyen elmondták, hogy a színezési módszer milyen sok mindenre utal: ha a kicsi kimegy a vonalból, akkor nem bírja a kötöttségeket, ellenben a szépen, precízen vezetett vonalak szabálytisztelő és megfelelni vágyó egyénre utalnak.

Ugyanakkor a gyerekrajzokon használt színek jelentéstartalmára is érdemes odafigyelni, mert az egyes árnyalatok különböző lelkiállapotokat mutatnak meg. Olvasd el, miket!

Sárga

A sárga szín tudatos, magabiztos lélekre utal, aki optimistán tekint a világba. A napfény árnyalata a férfit szimbolizálja a gyerek életében, így a rajzain az apjával való egészséges kapcsolatáról ad tanúbizonyságot.

Narancs

A narancs szintén egyfajta érzelmi melegséget képvisel, vidám lélekre utal. Ugyanakkor magában hordozza a megfelelési vágyat az apa által támasztott elvárásokkal szemben.

Piros

Nem meglepő módon a piros a tűzre, a temperamentumra és a harcra ugyanúgy utal, mint a szeretetre. Úgy lehet megállapítani a jelentéstartalmát, hogy mennyire erősen használja kicsi a színt: a lágy ceruzavezetés szeretetet, míg az erős színvilág indulatot fejez ki.

Rózsaszín

A rózsaszín az érzékenységet, sebezhetőséget mutatja meg. Gyakran használják a gyerekek ezt az árnyalatot, ha valamilyen lelki sérülést szenvedtek, vagy félnek a kiszolgáltatottságtól.

Lila

A lila mindig a spiritualitásra utal, sőt, gyakran átlagon felüli intelligenciát is jelent. Ha a kicsi ezt az árnyalatot használja, akkor fontos számára az érzelmi támogatás, amit manipulációval ér el, bár nem feltétlenül tudatos módon.

Kék

A kék tipikusan az anyai szeretet szimbolizálja, mondhatjuk úgy is, hogy ez a nyugalom és a hűség színe, amit a lurkók akkor használnak, ha az édesanyjuknak szeretnének kedveskedni.

Zöld

A zöld a harmónia színe. Ha a családban minden rendben van - az anya és az apa kapcsolata is -, akkor ez az árnyalat gyakran jelenik meg a gyerekrajzokon. Abban az esetben viszont, ha a kelleténél erősebben használja a kicsi, túlzott ragaszkodást, sőt, önzést lehet kiolvasni a sorok közül.

Barna

A földet és a gyökereket, azaz a stabilitást jelképezi a barna szín, amely a rajzokon megjelenve hűséget, érzelmi kötödést és a szeretet igényét fejezi ki.

Fekete

A fekete mindig az ismeretlentől való félelmet mutatja meg, ami gyakran dühvel is párosul. Sok szülő a feketét látva azonnal kétségbeesik, de erre nincs szükség, mert sokszor a feszültség is ilyen formában távozik a kicsiből. Baj akkor van, ha nemcsak rajzok formájában, de a gyerkőc viselkedésében is megnyilvánul ez a mérhetetlen agresszió, ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni.

Lelki bajok

Gyakran szakember segítségre van ahhoz szükség, hogy a gyerekek lelki bajai megszűnjenek.

Erősen vagy halványan?

Az is nagyon sokat elárul a gyerkőc lelkiállapotáról, hogy mennyire nyomja rá a ceruzát a papírra, mennyire használja az egyes színek erősebb, illetve halványabb változatait. Azok a lurkók, akik telt, éles és élénk színeket használnak, intenzív érzelmeket közvetítenek, akaratos személyiségek, akik így szeretnék magukra felhívni a figyelmet. Ellenben a pasztellszíneket használó gyerekek nagyon érzékenyek, és sokkal inkább szeretnek észrevétlenül a háttérbe húzódni.

Természetesen nem lehet kijelenteni, hogy egyes gyerekek csak így vagy csak úgy rajzolnak. A színválasztás és színerősség nagyban függ az aktuális lelkiállapottól, emiatt nem szabad egyetlen rajz alapján bármilyen következtetést levonni. Legalább két-három nap rajztermését kell összevetni ahhoz, hogy valós képet kapj.

Ezt is szeretjük