Nem minden joghurt élőflórás: ezt kell nézned a címkén
Az élőflórás joghurt mellett a probiotikus joghurtokkal is megismerkedhetsz.

Ez is érdekelhet

Ki ne szeretné előre látni a jövőt? (x)

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Borozzunk együtt: legyél trendszetter, válaszolj, nyerj! (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Bonyodalom a Hotel Numerában. (x)

beauty and style

Amiért a tej nem jó a bőrnek: tudományosan is igazolva »

Hatékony, házi praktikák korpa ellen: 4 tipp az egészséges fejbőrért »

Bőrápoló olajok kismamáknak striák ellen: gyengéd, de mély ápolást adnak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Sokszor hallhatod a tévéreklámokban, hogy élőflórás vagy hogy probiotikus egy-egy joghurt, de vajon tudod, mit jelentenek ezek a kifejezések? Annyit bizonyára sejtesz, hogy mind az élőflórás, mind a probiotikus készítmények nagyon egészségesek.

Lényegében a szervezet természetes védőpajzsát támogatják, erősítik az élőflórás, illetve probiotikus joghurtok. Most közelebbről is megismerkedhetsz mindkét típussal, és elmondjuk a különbségeket is.

Mit jelent, hogy élőflórás a joghurt?

A boltok hűtőszekrényében találni élőflórás és nem élőflórás joghurtokat is. Ezt a kedvező tulajdonságot rendszerint egy apró címkén tünetik fel a doboz tetején vagy oldalán, hiánya esetén nem látható címke vagy felirat az említett helyeken.

Az élőflóra tulajdonképpen azt jelenti, hogy bizonyos jótékony baktériumok - például tejsavbaktériumok, mint a bifidobaktérium, illetve a lactobacillus - vannak jelen a joghurtban. Azok a joghurtok, amelyeket a hosszabb lejárati idő érdekében a gyártás során magas fokon való hőkezelésnek vetnek alá, elveszítik jótékony baktériumaik egy részét, ezért a gyártók már nem írhatják rájuk, hogy élőflórásak, noha maradhat bizonyos alacsonyabb mértékű élőflóra-tartalmuk.

Miben más a probiotikus joghurt?

Az élőflórás és a probiotikus joghurt nem ugyanaz, igaz, mindkét fajta nagyon egészséges. Az utóbbi, a probiotikus még jobb választás azonban, ugyanis az előállítás során a két joghurtoltó baktérium mellett egy harmadikat is megkap - ez a probiotikum. A probiotikum voltaképpen az emberi bélrendszerben élő jó baktériumokkal egyenlő.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint azokat a joghurtokat nevezhetik a gyártók probiotikusnak, amelyek bevizsgáltan 106/gramm csíraszám mennyiségben tartalmazzák ezeket a jótékony baktériumokat. Ebben az esetben kerül a probiotikus címke a joghurtosdobozokra.

Létezik prebiotikus és szimbiotikus joghurt is

Érdekességképpen az élőflórás és probiotikus joghurtok definiálása után megemlítjük még a prebiotikus és szimbiotikus joghurtokat is. A prebiotikus joghurt sajátossága, hogy olyan hozzáadott prebiotikum kerül bele, amely a bélrendszer jótékony baktériumainak szolgál táplálékul.

A szimbiotikus joghurt pedig egyszerre tartalmaz probiotikumot és prebiotikumot, a bélrendszer jótékony baktériumait tehát nemcsak utánpótlással erősíti, de el is látja. Az ilyen termékekre azonban rendszerint nem azt írják, hogy szimbiotikus, hanem azt, hogy prebiotikus-probiotikus. Így keresd a boltokban.

Ezt is szeretjük