7 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell a lázcsillapításról: dr. Novák Hunort kérdeztük
Sokan gondolkodnak tévesen a lázcsillapításról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember fél a láztól, gyermekei lázas állapotát hajlamos túlaggódni, és téves lázcsillapító módszereket alkalmaz. Dr. Novák Hunor, gyermekekkel foglalkozó orvos véleménye a témában.

Tudnivalók a lázról

- Hány foktól beszélünk lázról, és hogyan mérjük? Változó ez a határérték a kisbabáknál, a kisgyermekeknél, a nagyobb gyermekeknél és a felnőtteknél?

-  38 fok felett beszélünk lázról, de a végbélben és fülhőmérővel fülben mért hőmérséklet többet mutat, ezért azokból körülbelül fél fokot le kell vonni.

Testhőmérsékletünk ingadozik, egy 37,2 fok körüli testhőmérséklet is teljesen normális, sőt: egy újszülöttnél még a 37,5 fokos hőmérséklet, a végbélben pedig a 38 is a normális tartományba esik. Akár már újszülött kortól is mérhetjük hónaljban a testhőmérsékletet, a homlok- vagy halántékhőmérő, matrica viszont megbízhatatlan, senkinél sem javasolt a nemzetközi ajánlások szerint.

- Jó vagy rossz jel, ha a gyerek lázas?

- Mindkettő, egyrészt a láz betegséget jelez, bár kisebbeknél túlöltöztetés miatt is mérhetünk tévesen magasabb testhőmérsékletet, “lázat”. Másrészt a láz bizonyítottan segíti a gyógyulást, szervezetünk immunrendszere hatékonyabban küzd így a betegség ellen.

Lázcsillapítási tévhitek

- Milyen tévedések élnek a lázcsillapítással kapcsolatban a köztudatban?

- Gyakori tévhit, hogy a lázcsillapítótól sokan a láz megszűnését várják: a gyógyszer valójában csak akadályozza a láz emelkedését, vagy csökkenti azt körülbelül másfél fokkal, tehát, ha 40 fokos lázra lázcsillapítót adtunk, és egy-két óra múlva 38,5-at mérünk, az teljesen normális, nincs ok pánikra.

Sokan azt hiszik, a láz veszélyes, mielőbb csillapítani kell, mert károsíthatja az agyat, a szívet, kicsapódhatnak a fehérjék, és akár halált is okozhat - de ezek teljesen alaptalan feltételezések, valójában a láz még 40 fok felett sem okoz kárt, és nem emelkedik a végtelenségig. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia is leírja: sok orvos fél a láz veszélyeitől, de ezek a félelmek teljesen megalapozatlanok. Az akadémia hozzáteszi: a láz jóindulatú folyamat, védi a gyermeket.

- A legtöbb szülő a lázgörcstől fél. Az sem veszélyes?

- Görcsös rosszullét esetén mindig orvosi vizsgálat szükséges, ugyanis idegrendszeri gyulladás, háttérben megbújó epilepsziahajlam is okozhat görcsöt a lázzal egyidejűleg - a lázgörcs egy utólagos orvosi diagnózis. Az egyszerű lázgörcs tipikusan fél éves és öt éves kor között fordul elő, és, bár egy nagyon rémisztő tünet, “jóindulatú”, nem veszélyes, szinte mindig pár perc alatt spontán megszűnik. A gyermekgyógyász akadémia is leírja: a lázgörcstől nem károsodik a gyermek agya, nem fog csökkenni az IQ-ja, és a világon még soha nem dokumentáltak olyan esetet, hogy egy gyermek a lázgörcs miatt meghalt volna.

A lázgörcs szerencsétlen és megtévesztő kifejezés, jobb volna fertőzéshez kapcsolódó görcsnek nevezni: ugyanis nem maga a láz okozza a görcsöt, hanem a háttérben lévő bonyolult biokémiai folyamatok, azaz a lázgörcs is csak egy tünet, mint a hányás vagy köhögés. Hiába lesz egy gyermeknek 41 fokos láza, nem lesz ettől lázgörcse, sőt, a görcs már legtöbbször 38 fok körül vagy alatta bekövetkezik. A világ összes szakmai szervezete, orvosi tankönyve leírja: lázcsillapítóval, a test hűtésével nem előzhető és nem szüntethető meg a lázgörcs.

Tehát felesleges megelőzés céljából adni korán, akár már hőemelkedés esetén a lázcsillapítót, a lázgörcs ettől ugyanúgy bekövetkezhet. Ezt a magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium szakmai irányelvében is leírják. Lázgörcs ellen a szülő semmit nem tud tenni: egyedül a végbélbe adható görcsoldó segíthet még a spontán megszűnés előtt megszüntetni a rosszullétet.

Hogyan kell lázat csillapítani?

- Milyen fokú láz esetén indokolt a gyógyszer mellett dönteni?

- Nincs olyan hőmérséklet, aminél kötelezően lázcsillapítót kell adni. Fejlett országokban - Kanada, az USA, az Egyesült Királyság, Hollandia - már évtizedek óta nem csillapítják rutinszerűen a lázat. 2011-ben a magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium is kiadta új lázcsillapítási protokollját, mely gyökeresen szakított a régi magyar hagyományokkal - a baj az, hogy a magyar orvosok jó része nem is hallott erről az új irányelvről, mely már a modern nézeteket tükrözi.

Mivel a láz veszélytelen, a lázcsillapítás indikációja, célja egyedül a gyermek komfortérzetének javítása. Azaz mindegy, hogy 38,1 vagy 40,2 fokot mutat a hőmérő, nem az számít, hanem a közérzet: akkor javasolt lázcsillapítót adni, ha a gyermek nagyon szenved, rosszul van, emiatt nem akar inni. A tapasztalat az, hogy a felnőttekkel ellentétben a gyermekek sokkal jobban viselik a lázas állapotot, sokan még 39,5 foknál sincsenek különösebben rosszul, játszanak vagy pihennek, kicsit bágyadtak - náluk indokolatlan a lázcsillapító adása. De, akik már 38 foknál szenvednek, náluk javasolt a lázcsillapító.

Hibát követ el a szülő, ha rutinszerűen lázcsillapítót használ, mivel a láz veszélytelen, segíti a gyógyulást, a lázcsillapító gyógyszerek viszont terhelik a májat, a vesét, és esetenként súlyos mellékhatásaik is lehetnek. Az ibuprofen és a paracetamol a két legjobb lázcsillapító: ezek maximum négy-hat óránként adhatók, nem szabad együtt adni őket, és nem kell váltakozva használni őket. A szakmai ajánlások szerint hiba felébreszteni a lázas gyermeket azért, hogy lázat mérjünk, vagy gyógyszert adjunk: ha nyugodtan alszik, azaz nem szenved, teljesen mindegy, mennyi a testhőmérséklete, hagyjuk gyógyulni és feltöltődni!

- Milyen alternatív módszerekkel lehet lázat csillapítani, ha nem gyógyszerrel?

- Rossz közérzet esetén elsőként választandó lázcsillapítási módszer a gyógyszer - szirup vagy kúp - adása.

Magyarországon még mindig nagyon népszerű a vizes lepedőbe csavarás és a hűtőfürdő - ebből a szempontból is sok évtizedes lemaradásban vagyunk a fejlett országokhoz képest, a modern irányelvek ugyanis nem javasolják ezeket a módszereket.

A gyermekek döntő többsége szenvedésként éli meg ezeket, ráadásul a hűtés lázcsillapító hatása a gyógyszernél rövidebb. Sokak előtt ott lehet a kép: egy szerencsétlen, síró kisgyermek, aki didereg, üvölt, miközben vízzel locsolják vagy vizes lepedőbe tekerik akarata ellenére, hogy lázát levigyék. Elég abszurd: úgy akarjuk a lázas gyermek komfortérzetét javítani, hogy szenvedést, rettegést okozunk neki? Ez sajnos nem több, mint teljesen felesleges gyermekkínzás.

Nemrég készült el egy több mint 2900 ember bevonásával készült felmérésem. Ezek alapján azoknak a felnőtteknek, akik átélték és emlékeznek a hűtőfürdőre, 75%-a szerint nagyon rossz érzés volt, 16%-uknak semleges gyerekkori emlékről van szó, és mindössze 9%-uk mondta azt, hogy jólesett neki ez a lázcsillapítási módszer. A priznic esetén még rosszabbak az arányok: azaz még felnőttként is nagyon rossz emlékként vannak jelen ezek a lázcsillapítási módszerek.

Hűtőfürdő abban az egy esetben javasolt, ha a gyermek maga kéri azt, vagy nem éli meg szenvedésként, nem retteg, nem sír közben - akkor nyugodtan alkalmazhatjuk. Fontos, hogy az ő testhőmérsékletével megegyező hőfokú vízzel kezdjük, amit lassan hűtsünk le körülbelül 30 fokos langyos vízre, ebben játszhat a gyerek. Az a sokak által javasolt gyakorlat, hogy 38 foknál lázcsillapító, 39 foknál pedig lázcsillapító és egyidejű hűtőfürdő/priznic kell, teljesen nonszensz, ami ellentmond a szakmai irányelvnek is. A homeopátia teljesen hatástalan lázcsillapítás esetén is a komoly klinikai vizsgálatok szerint.

Immunerősítő ételek

A betegségek megelőzése érdekében erősítsd a gyerek immunrendszerét! Képeken hét immunerősítő étel.

Ügyelet láz esetén?

- Mikor indokolt ügyeletre vinni a lázas gyereket?

- Három-hat hónapos kor alatti láz esetén mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges. Nagyobb gyereket akkor, ha nagyon rosszul van, ha a kiszáradás fenyegeti, tartós hányás, hasmenés esetén, illetve, ha a láz három-négy napnál tovább tart - ennyi idő után ugyanis nagyobb a kockázata, hogy nem egy egyszerű vírusfertőzéssel van dolgunk. Fontos, hogy itassuk többet a lázas gyermeket, és adjunk rá jól szellőző ruhát, ne öltöztessük túl. A láz veszélyes betegség tünete is lehet - ez a két kiváló tájékoztató segíti a szülőket a konkrét szituációk mielőbbi felismerésében.

Ha a fenti valós és modern információk eljutnak a szülőkhöz, nagy terhet vehet le róluk, amit ugyanis ismerünk, attól nem fogunk félni - a láztól sem kell!

Ezt is szeretjük