A 4 leggyakoribb tévhit az egykékről

Meglepő butaságok

Számos sztereotípia él a köztudatban az egyedüli gyerekekről, pedig nem érdemelték ki az előítéletet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egykékről legalább annyi tévhit kering, mint egykor a balkezesekről. A tudományos kutatásoknak köszönhetően mára bebizonyosodott, hogy egy gyerek nem lesz sem butább, sem tehetségtelenebb jobbkezes társainál csak azért, mert ő másképp ragadja meg a ceruzát, ám az egyedüli gyerekekkel kapcsolatban még ma is rengeteg negatív sztereotípia él a köztudatban.

Pedig egy gyerek nem lesz csak azért önző, magányos és elkényeztetett, mert nincsen testvére. Ismerd meg a valóságot, hogy egyetlen szem csemetéd is ugyanolyan boldog lehessen, mint nagyobb családban felcseperedő társai.

Az egykék magányosak

Már maga az egyedüli gyerek kifejezés is magányt sugall, pedig nincs arra bizonyíték, hogy a testvér nélkül felnövő gyerekek negatívan élnék meg saját helyzetüket. A tudományos kutatások tanúsága szerint azok a porontyok, akik versenyhelyzet nélkül alakíthatják életüket, sikeresebbek, mint a testvér mellett növekvő gyerkőcök. Ugyanez igaz az elsőszülöttre is, aki valójában egészen a kistestvér érkezéséig mintha egyke lenne, bár a pszichológia szerint csak az tekinthető annak, akinek soha nem születik kistestvére.

Az a gyerkőc tehát, akinek, ha későn is, de lesz kistestvére, nem számít egyedüli gyereknek. Pedig valójában mindkét esetben hasonló körülmények között nevelkedik az elsőszülött, és magának kell kitaposnia az utat, hogy megvalósíthassa önmagát. Ez azonban nem jár együtt azzal, hogy egyedül kell boldogulnia, hiszen a család és a barátok megadhatják ugyanazt a társaságot, amit egy testvér jelentene.
Ha soha nem születik kistestvére, porontyod nem érzi a hiányát, hiszen legfeljebb te tudod, mi lenne más az életében. Ez azonban lehetőséget ad arra is, hogy neveléssel kiküszöböld a sztereotípiákat, hiszen, ha gyakran lehet kortárs közegben, porontyod egyáltalán nem lesz szomorú és magányos.

Ha egyedül nő fel, beképzelt lesz

Téves általánosítás az is, hogy az egykék sokkal többre becsülik képességeiket a valósnál. Számos egyedüli gyerek van, akit a testvér hiánya miatt a család felnőtt tagjai, majd később az óvónők túlzott szeretettel vesznek körül. Ez pedig gyakran ahhoz vezet, hogy a kortársak elfordulnak a gyerkőctől, mert ő a kedvenc, aki több odafigyelést kap, mint a többiek, holott akkor járna jobban, ha a gyerekek társaságát élvezhetné. Ha azonban közéjük nem tud beilleszkedni, nem alakul ki egészséges önbizalma, és ahelyett, hogy túlértékelné magát, sokkal inkább kevesebbre becsüli képességeit.

A beképzeltség tehát távol áll az egykéktől, bár önbeteljesítő jóslatként elképzelhető, hogy néhány kicsi idővel alkalmazkodik a sztereotípiához, és iskolás korára valóban feljebb hordja az orrát, mint társai. Ha azonban az egyik csapdát sikerül elkerülni, többnyire a másik is megszűnik. Amennyiben tehát egyedüli gyereked nem magányosan nő fel, már pici korában megtanul barátkozni, az oviban pedig a közösségi szabályokkal is megismerkedik, valószínűleg beképzelt sem lesz.

Hisztis egykék

Ha egyetlen gyereked van, nem lesz szükségszerűen elkényeztetett kis akarnok. Az, hogy időd nem oszlik meg két gyerek között, nem jelenti azt, hogy porontyod úgy érzi, az egész világ körülötte forog, ha pedig valamit szeretne, annak azonnal meg kell valósulnia.

Amennyiben úgy döntöttél, hogy nem szeretnél több gyereket, vagy úgy adódott, hogy csak egy porontyot szülhettél, nem kell mást tenned, mint elkerülni a nevelés során az elkényeztetett egyke skatulyáját. Akkor eshetsz könnyedén hibába, ha a kicsi érdekeit minden esetben magad elé helyezed, és te csak a második vagy a sorban. Ne feledd, hogy te vagy a szülő, aki szabályokat állít fel.

Ha világosan meghatározod, hogy mit tilos, és mit szabad, azzal csemetédnek is biztonságos támpontokat nyújtasz, melyek alapján el tudja dönteni, mi a helyes viselkedés egy adott helyzetben. Könnyebb úgy nemet mondani, ha egy másik poronty miatt teszed, de ugyanezt akkor is meg kell tanulnod, ha nincs kistestvér, aki miatt éppen nem állhatsz nagyobb gyermeked rendelkezésére. Csak rajtad múlik tehát, hogy később is elfogadja, ha nem kap meg valamit: egyedüli gyerekként nem lesz minden apróság elkényeztetett és hisztis.

Agresszív gyerekből parancsolgató felnőtt

Bár az egykéket sokszor gondolják agresszívnak, erre inkább a második gyermek hajlamos, amennyiben úgy érzi, hogy nem érvényesülnek az érdekei a nagyobbal szemben. Az egyedüli gyerekeknek nincs hasonló gondjuk, ha pedig harmonikus családi közegből kerül közösségbe, attól sem kell tartanod, hogy ő lesz az ovi zsarnoka. Gyakrabban fordul elő, hogy a féltékeny nagyobbik testvér vagy a frusztrált kicsi vezeti le feszültségét indulatosan a többieken.

Ha azonban nem szokott hozzá a közösségi szabályokhoz elég korán, mert sokat volt veled egyedül otthon, előfordulhat, hogy eleinte nehezen alkalmazkodik a csoport elvárásaihoz. Váratlanul érintheti, hogy nem mindig játszhat azzal a játékkal, amelyikkel szeretne, ha azonban elmagyarázod neki, hogy a közös holmikon időnként osztozni kell, amiért cserébe a többiek társaságát is élvezheti, gond nélkül beletanulhat az ovi szabályaiba.

Csak akkor lesz agresszív és zsarnokoskodó, ha otthon azt látja, hogy az erőszak célravezető taktika.

Ha tehát porontyod egyke, nem lesz szükségszerűen rossz gyerek vagy elviselhetetlen, magányos felnőtt: ugyanannyi esélye van arra, hogy kiegyensúlyozott és sikeres ember váljon belőle, mint annak, aki testvér mellett nő fel.

Ezt is szeretjük