Ha egy anya egyedül vállal gyereket: kiszámoltuk, milyen lehetőségei vannak
Nem csak lelkileg és fizikailag, de pénzügyileg is megterhelő egyedülálló szülőnek lenni.

GettyImages-1209976026
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Anyának lenni nem a legkönnyebb feladat, egyedülálló szülőnek lenni pedig még ennél is sokkal nehezebb. Két ember helyett nap mint nap helytállni, családfenntartónak, dolgozó nőnek és anyának lenni, miközben nincs senki a közelben, akinek a vállán néha kisírhatná magát. Egyedül marad a felmerülő problémákkal, az esetleges nevelési kudarcokkal, az anyagi kiszolgáltatottsággal és a tehetetlenség érzésével, hogy mindent megtesz, mégsem tud mindig egy fenékkel két - vagy még több - lovat megülni, több szerepben helytállni.

Egyedülálló anya az, aki elvált, akit elhagytak, akinek elhunyt a párja, aki eddig nem talált megfelelő párt a gyerekvállaláshoz, és inkább egyedül vág bele. Egyedülálló anya lehet egy olyan nő, akinek sikerült kilépnie egy hosszú, bántalmazó kapcsolatból, aki napról napra azon dolgozik, hogy nyugodt, szeretetteljes környezetet tudjon gyermekének biztosítani, apakép nélkül. Ugyanakkor a pénzügyi ellehetetlenülés és a társadalmi kirekesztettség fokozottan fenyegeti őket, ők a leginkább védelemre szoruló egyszülős családok, akiknek sok pozitív támogatásra lenne szükségük ahhoz, hogy lelkileg, fizikailag és anyagilag is helyrerázódjanak. 

Mennyibe kerül, ha egy anya egyedül neveli gyermekét?

2018-as statisztikák szerint majd 400 ezer azoknak az egyedülálló nőknek a száma, akik egy vagy két gyermeket nevelnek. 294 ezer nő él egy gyermekkel, 105 ezer kettővel, és több mint 30 ezren három vagy annál több gyermeket nevelnek egyedül - derül ki a penzcentrum.hu cikkéből. Az alábbiakban sorra vesszük, milyen anyagi körülmények várnak egy édesanyára, aki bármilyen oknál fogva egyedül neveli gyermekét.

GettyImages-670930340

A KSH adatai alapján 2020. január és október közötti időszakban a bruttó átlagkereset 395 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 900 forintot ért el. Ez a szám azonban picit csalóka, hiszen az átlag, mint statisztikai fogalom ebben az esetben azt jelenti, hogy a nettó béreket összeadják, majd ezt elosztják a fizetésben részesülők számával. Ebbe beletartoznak ugyanúgy a minibálbérrel vagy részmunkaidővel rendelkezők, mint a magasabb beosztású, ezáltal magasabb fizetésű munkavállalók. 

Kiadások:

Tegyük fel a fentiek miatt, hogy az egyedülálló édesanya havi nettó átlagkeresete 200 ezer forint, amiből apránként az előző évekből félre tudott tenni. Maga a terhesség és a szülés nagyjából félmillió forintba kerül - erről korábbi cikkünkben olvashatsz -, és akkor még nem vettük sorra a babakelengye-listát. Az édesanyának szüksége lesz kiságyra, babakocsira, alapvető babaholmikra, amelyeket, ha használtan is szerez be, az összeg alsó hangon 200-300 ezer forintjába is kerülhet egy gyermek esetén, tehát közel egymillió forintnál járunk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy tipikus, harmincas évek elején járó fiatalnak családi segítség nélkül aligha jön össze egy tehermentes lakásra való. Amennyiben mégis saját ingatlanra tesz szert, valószínűleg fizeti a havi törlesztőrészletet, amelynek összege persze attól függ, milyen konstrukciót választ, már ha sikerül egyáltalán annyi hitelt felvennie, hogy abból lakást tudjon venni. Amennyiben nincs rá lehetősége, hogy egyedül vásároljon ingatlant, talán visszaköltözik a szüleihez a gyerekekkel, így jó esetben csak a rezsibe kell beszállnia havi pár tízezer forinttal. Harmadik lehetőségként albérletbe megy, ami egy 24 négyzetméteres garzon esetén is havi 120 ezer forint körüli összeg. Ehhez, ha hozzászámoljuk az étkezést, a bevásárlásokat, gyógyszereket, ruházkodást, a pelenkát, tápszert vagy bébiételt, sajnos szinte semmi pénze nem marad a hónap végére. Ugyanakkor az egyéb bevételekkel még nem számoltunk.

Bevételek: 

Egyszeri anyasági támogatás és csed

Az egyszeri anyasági támogatás akkor jár a gyermek születését követően, ha várandóssága alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - várandósgondozáson vett részt. Ennek összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének - 28 500 forint - 225%-ával, ami a 2021. évben 64 125 forint, ikergyermekek esetén pedig 300%-ával, ami 85 500 forintot jelent.

Amennyiben a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, jogosult a csedre (csecsemőgondozási díj), ami a bér 70%-a, és az anya 168 napig, nagyjából fél évig kapja. Ez 176 ezer forint körüli összeget jelent. Jó hír, hogy 2021. július 1-jétől azonban növekszik a csed, a korábbi 70%-ról 100%-ra. Ez azt jelenti, hogy a jogosultak a szülési szabadság alatt a nettó keresetüknél magasabb összegű ellátást kapnak, mivel ebben az időszakban a csed után csak személyi jövedelemadót (szja) kell fizetni, nyugdíjjárulékot, valamint társadalombiztosítási járulékot nem. Ez a 200 ezres fizetés esetében 255 ezer forint körüli összeg lesz.

GettyImages-610756374

Csed után gyed

A gyed (gyermekgondozási díj) annak a szülőnek jár, aki előzőleg 168 napon át jogosult volt a csedre, ami a gyerek kétéves koráig, vagy ikrek esetében hároméves korukig jár. Ez az összeg a naptári napi jövedelem 70%-a, de legfeljebb havonta a minimálbér kétszeresének 70%-a. Február 1-jétől a minimálbér megemelkedett, így a maximális támogatási összeg 225 400 forintról 234 360 forintra emelkedhet. Fontos ugyanakkor, hogy a gyed mellett már dolgozni is lehet, ráadásul sem a munkaviszony, sem a munka időtartama nincs maximalizálva. A babát húszhetes korától lehet bölcsődébe íratni, az már más kérdés, hogy hogyan éli meg az édesanya, hogy a kisbabája napi 9-10 órát (ha beleszámoljuk az utazást is a munkahelyre) távol van tőle. Ha ezt nem szeretné, akkor kénytelen a gyed összegéből megélni, vagy opcionálisan otthoni, részmunkaidős állást vállalni.

A gyed összege nagyjából 176 ezer forint lesz, hatórás részmunkaidővel számolva plusz 160 ezer forint, plusz a családi pótlék, ami egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén 13 700 forint, két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint, három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint, így a gyermek kétéves koráig ez az összeg nettó 350 ezer forint lehet. Ebből okos gazdálkodással akár még félre is tud az az egyedülálló édesanya, aki hivatalosan bejelentett, havi nettó 200 ezer forintos bérért dolgozott korábban.

GettyImages-531796628

Két év után jön a neheze: gyed után gyes

Két év után a gyedet felváltja a gyes (gyermekgondozást segítő ellátás), aminek összege gyerekenként 26 ezer forint, erre a gyermek hároméves koráig jogosult. Amennyiben napi hat órában dolgozik továbbra is, a családi pótlékkal, gyessel, a havi fizetésével és a családi adókedvezménnyel számolva -  ami a terhesség betöltött 90. napjától kezdve egy gyerek után 10 ezer forint, kettő után 20-20, azaz 40 ezer forint -, nagyjából 210 ezer forint. Akkor lenne egy picivel jobb a helyzet, ha az anya két év után teljes munkaidőben visszatérne dolgozni. Így a gyerek hároméves koráig 249 700 forint lenne a havi bevétel, de három év után ez az összeg ismét kevesebb, 223 700 forint lesz, és már ketten vannak.

Mindezekből látszik, hogy egyedülálló édesanyának lenni nemcsak lelki, de anyagi terhet is jelent, állandó sakkozást és spórolást, hogy a szülési szabadság lejárta után is meg tudjanak élni valahogy. Feltéve, ha az anya nem veszíti el a munkahelyét, vagy nem lesz ő vagy a gyerek tartósan beteg, amelyek még nehezebb, kilátástalanabb körülmények közé szoríthatják őket. A váratlan kiadások vagy akár egy autó beszerzése, később a gyerek különórái is pluszköltségeket róhatnak az anyára, csakúgy, mint felvigyázót fizetni, nagyszülők híján, ha az édesanya a munkája vagy hivatalos ügyintézése révén nem tudja megoldani a gyermekfelügyeletet.

Mennyit ér egy anya munkája a karantén alatt? Kiszámoltuk!

Elméleti síkon megközelítve, érdekességképp összeszedtük, vajon milyen kiadással kell számolnia annak a szülőnek, aki a takarítást, főzést, vasalást és egyéb háztartási feladatokat valaki mással végeztetné el a pandémia idején. A végösszeg megdöbbentő.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük