Az egyedülálló anyák gyerekei rosszabbul tanulnak?

Íme, a szakértő válasza

Mennyire befolyásolja a családmodell az iskolai teljesítményt?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hagyományos családmodellben felnövő fiúgyerekek nagyobb valószínűséggel teljesítenek jól az iskolában, mint az egyedülálló anyák által nevelt társaik - derült ki egy amerikai tanulmányból.

A Chicagói Egyetem szakértője szerint a családszerkezet sokkal nagyobb hatással van a fiúgyermekek korai iskolai teljesítményére, mint az oktatás típusa, a tanár neme vagy a kortársak által gyakorolt nyomás. A vizsgálat elsősorban a gyerekek kognitív, szociális, érzelmi és fizikai fejlődésére vonatkozott - számol be az MTI.

Hagyományos családmodell - jobb bizonyítvány?

Az eredmények szerint az érzelmileg távolságtartó szülők ellen lázadó fiúgyermekeknél jóval magasabb volt a valószínűsége a rossz viselkedésnek, az iskolából való kizárásnak és az alacsony eredményeknek. Ez a minta különösen az egyszülős családokra jellemző.

A tanulmány kitért arra is, hogy a fegyelmetlenség csökkent a hagyományos családszerkezetben nevelkedett fiúknál, és élesen növekedett az egyedülálló anyák által neveltek körében.

Összegezve a legfontosabb konzekvenciákat, a jó iskolai bizonyítványra nagyobb az esély a hagyományos családmodellek esetében. Vajon valóban ez az igazság, ami mindannyiunkra vonatkozik?

Kettős szerepben: anya és apa egyszerre

Nem érdemes minden tanulmányt feltétel nélkül elfogadni, hiába tűnik tudományosan megalapozottnak. A tökéletes anya mítosza is csak mese, mindenki a saját életritmusa, tapasztalata, elvei szerint tudja a gyermekét felnevelni, miközben az élet más területein is folyamatosan bizonyítani kell. Egyedülállóként minden teher: a családfenntartás és a nevelés gondja is az anyára szakad, az új élethelyzet megteremtése és a szabályok kialakítása pedig nem csak a korábbi házastársakat viseli meg.

A válás - főleg, ha azt veszekedős időszak is megelőzte - óhatatlanul nyomot hagy a gyermek lelkében is. Függetlenül attól, hogy fiú vagy lány, testi és lelki tüneteket egyaránt produkálhat; emellett különböző csínytevésekkel, engedetlenséggel próbálja felhívni magára a szülő figyelmét, vagy egyenesen büntet, amiért valakit, esetleg saját magát okolja a felbomlott a családért. Kamaszkorban a rosszalkodás a tanulás elhanyagolásába és az osztálytermi rendbontások során összeszedett intők gyűjtögetésébe csaphat át. Ezek a dolgok igazából segélykiáltások, hogy több szeretetre és törődésre vágyik a gyermeked.

Az önbizalomhiány átka

Örök kérdés lehet a szülés pillanatától, amit nemcsak te teszel fel magadnak, hanem minden nő: vajon jó anya vagyok? Megfelelően nevelem a gyermekemet? Ez egy természetes reakció, baj akkor van, ha ehhez önbizalomhiány is párosul, és átengeded valakinek az irányítást, ezzel is levéve a válladról a döntések és azok következményei súlyát. Jó esetben az apa kapja meg ezt a szerepet, ám egyedülállóként nincs kinek átadni - a gyermekek pedig azonnal megérzik, ha hatalmi űr keletkezett.

Ilyenkor akcióba lendülnek, és egy pillanat alatt átveszik az uralmat: hisztivel, követelőzéssel érik el, amit akarnak. Feltérképezik a határokat, és amennyire lehet, ki is tágítják őket.

A férfiminőségekhez soroljuk a szigorúságot, a tekintélyelvűséget, amikkel példát mutathat a kamasz fiúknak. A női minőségek lágyabbak, engedékenyebbek, éppen ezért a nők nem mindig tudják azt a határozottságot képviselni, ami a gyermekneveléshez kell. Magyarországon is tendencia az oktatás elnőiesedése, ami legalább annyira romboló lehet, mint az egyszülős családszerkezet.

Attól, hogy egyedül élsz, nem vagy rossz anya!

Egyedülálló anyaként is éppúgy megállhatod a helyed, mint ha lenne melletted egy férfi - adott esetben az apa - akire bizonyos fokig támaszkodhatsz. Hogy hogyan? A megoldás: vállald fel a konfliktust, vedd vissza az irányító szerepet. Minél előbb, annál kevesebb kellemetlenségben lesz részed. Fogadd el, hogy hibázhatsz, senki sem lehet tökéletes. Ne a hibán agyalj, hanem a megoldáson. Ne az akadályokat vedd számba, hanem az elfogadásra és a túllépésre tedd a hangsúlyt.

Ha sikerül ezeket betartanod, nem kell attól tartanod, ma milyen tanári figyelmeztetéssel jön haza a gyerek az iskolából - ez ugyanis alapvetően ez nem az egyedülálló-nem egyedülálló szülő státuszából adódik, hanem a nevelés minőségéből. Közben persze ne feledkezz meg a legfontosabbról: mindig éreztesd a gyermekeddel, mennyire szereted. Hogy mindig tudja: valahol fontos, és nagyon várják haza, még akkor is, ha rossz jegyet kapott aznap.

Ezt is szeretjük