2 egyszerű kommunikációs módszer, amivel bármit elérhetsz a gyereknél

A jól eltalált hangnem hatásosabb lehet minden büntetésnél.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amilyen magától értetődőnek tűnik a kommunikáció, olyan sok csapdát is rejt magában, így pedig az apróság nevelése könnyen kicsúszik a kezeid közül. Fontos tehát, hogy e téren is minél tudatosabb és következetes légy - ám ez nem is olyan egyszerű.

Hiszen, ha jobban belegondolsz, a kommunikáció egész napos elfoglaltság - teljesen normális, hogy szülőként nem mindig vagy képes kilépni magadból, és kívülről szemlélni, miként beszélsz, figyelsz a gyerkőcre. Az alábbi módszerek megkönnyítik a dolgodat.

A hangnem jelentősége

A gyerekek rettenetesen érzékenyek a hangra. Figyelj oda arra, miként szólsz a kicsihez. Ha nem vagy elégedett, változtass a hangnemeden az alábbiak szerint.

Ne alkalmazkodj a gyerek hangneméhez!

A gyerekek utolérhetetlen képességgel tudnak szüleik idegeire menni - és belevonni őket a dühkitöréseikbe. Talán veled is megesett már, hogy csemetéd siránkozott valami miatt, neked pedig egyszerűbb volt ugyanabban a hangnemben visszavágni. Sajnos ilyenkor voltaképpen te idomulsz az ő hangneméhez, a hangerőd és az érzelmeid elszabadulnak, és végül egy totális háború kellős közepén találod magad.
Az elfogadhatatlan hangnem megváltoztatásának kulcsa, hogy nem idomulsz hozzá - nem alkalmazkodsz, nem mész bele a játékba.

Próbálj meg a hisztire, nyivákolásra, üvöltésre valamilyen kellemes és értelmes mondottal válaszolni, például: Ne beszéljünk így egymással! Egy ilyen egyszerű kijelentés csírájában fojthatja el a kialakulni készülő jelenetet.

Dicsérd meg a gyerkőcöt, ha sikerül a megfelelő hangnemre váltania. A pozitív megerősítés önbecsülést és jó szándékot eredményez, és csemetéd is felismeri, hogy nem kell hisztiznie vagy kiabálnia, hogy odafigyelj rá.

Változtass a hangnemeden!

Az eredményes kommunikáció érdekében nem árt a saját hangnemedet is felülvizsgálni. Ezt az alábbi módokon teheted meg.

Vedd észre, amikor a gyermeked nem elfogadható módon beszél veled, és próbálj meg másképpen válaszolni! Vegyél egy pár mély lélegzetet, amikor olyan szót, kifejezést hallasz, illetve olyan hangnemet tapasztalsz, amitől felmegy benned a pumpa. Nyomd meg a belső Szünet gombot, hogy lenyugtasd magad, és gondolkodj, mielőtt válaszolsz.

Használj kedves hangnemet! Habár úgy érezheted magad, mint valami Mary Poppins, aki túlzásba viszi a dolgot, egy halkabb és kedvesebb beszédmód eredményre vezet a gyerekeknél.

Keress példákat a megfelelő hangnemre! Nézz tévét, hallgass meg embereket a boltban vagy szülőket a parkban, akik megfelelő hangnemet használnak. Ismerd fel, hogyan kellene hangoznia annak, amit mondasz, és gyakorold is ezeket a hangsúlybeli jellegzetességeket. A gyakorlással hangnemed idővel természetessé is válik.

Megéri a befektetés

A hangnem kiigazítása gyakorlást igényel - mint minden valamirevaló dolog az életben -, de az erőfeszítés hosszú távon kifizetődik, és nem csak azért, mert a kicsi jobban hallgat majd rád.

Azok a gyerekek, akikkel szüleik a megfelelő hangnemben kommunikálnak:

  • kevésbé frusztráltak otthon és az iskolában,
  • nagyobb empátiával viseltetnek mások iránt,
  • képesek rövid, felületes párbeszédet folytatni bármilyen korú és hátterű emberrel, a felületes beszélgetést elmélyíteni, illetve értelmezni és használni a nem verbális kommunikáció eszközeit.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő című könyvének segítségével készült, amely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük