Dohányzásellenes törvény: csökkent az asztmás gyerekek száma

A szülők otthon is kevesebbet cigiznek

Látványos az eredmény.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzásellenes törvény hatályba lépése óta jelentősen visszaesett a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma Nagy-Britanniában - állapították meg a szakemberek, akik szerint egyre több bizonyíték támasztja alá azt is, hogy sokan már az otthonukban is alkalmazzák a cigarettatilalmat.

Látványos javulás egy év alatt

A Paediatrics című folyóiratban közölt tanulmány szerint a zárt légterű nyilvános helyeken való dohányzás betiltása utáni első évben 12%-kal esett vissza a súlyos asztmás roham miatti kórházi felvételek száma.

A londoni Imperial College kutatói 2002 áprilisáig visszamenőleg tanulmányozták a brit nemzeti egészségügyi szolgálat - NHS - adatait.

Az eredmények szerint a dohányzásellenes törvény 2007. júliusi bevezetése előtt a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma évente több mint 2%-kal növekedett.

Ezen adat figyelembe vételével a szakemberek kiszámították, hogy a hatályba lépést követő 12 hónapon belül 12%-kal, majd a következő két évben 3-3%-kal esett vissza az asztmás roham miatti betegfelvételek száma.

Ez számszerűsítve nagyjából 6800-zal kevesebb esetet jelent - adta hírül a BBC News.

Otthon is kevesebbet cigiznek

A csökkenés minden korosztályra és nemre, életkörülményektől függetlenül érvényes volt - húzták alá a kutatók. A dohányzásellenes törvény hatályba lépését megelőző viták többsége arról szólt, hogy a zárt légterű, nyilvános helyek alkalmazottait meg kell védeni a passzív dohányzás ártalmaitól. A kritikusok egy része akkor azzal érvelt, hogy a törvény bevezetése után a dohányosok többet gyújtanak rá otthon, ezzel veszélyeztetve családtagjaik egészségét.

A mostani tanulmány készítői szerint azonban egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy sokan már az otthonukban is ragaszkodnak a dohányfüstmentességhez. Ahogy arra a kutatást vezető Christopher Millett rámutatott, az emberek a nyilvános helyeken tapasztalják meg a korlátozás előnyeit, és ennek hatására döntenek úgy, hogy a saját otthonukban is alkalmazzák a tilalmat. - Mindebből a gyerekek is profitálnak, hiszen kevésbé vannak kitéve a passzív dohányzás ártalmainak - hangsúlyozta a szakember.

Máshol is hasonlót tapasztaltak

Az eredmények megerősítik azon észak-amerikai és skót tanulmányokat, melyek a dohányzásellenes törvények jótékony hatásait taglalják. Skóciában szintén visszaesett a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma a tilalom bevezetése után. Nagy-Britanniában pedig a szívroham miatti kórházi felvételek aránya is csökkent a törvény hatályba lépését követően

Mérgezést okozó növények

Nemcsak az allergének jelentenek veszélyt a gyerekre - sok otthonban van olyan szobanövény, mely súlyos mérgezést okozhat. Videónkból megtudhatod, melyek ezek.

Ezt is szeretjük