Divat a vízben szülés, de néha többet árt, mint használ
A vízben szülés tervezésével csínján kell bánni, és vajúdás közben is meggondolhatod magad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meleg víz nagy segítséget jelenthet a vajúdásnál, lévén, hogy mélyen lazító hatású, ami által hatékonyan csillapítja a fájdalmat. Emellett képes csökkenteni a vérnyomást és az ödémát, felhajtóerejénél fogva tehermentesíti a várandósság alatt igénybe vett ízületeket, izmokat, csontokat, a kitolási szakaszban pedig gátvédő hatást tulajdonítanak neki.

A fenti előnyök ellenére igaz az, hogy a vízben szülés tervezésével csínján kell bánni. Tudd meg, mikor érdemes elgondolkodnod más alternatíván, illetve melyek azok a helyzetek, amelyekben a vízben szülés kimondottan ellenjavallt.

Ha a vajúdás gyengül

Az egyik legfontosabb dolog, ami különös megfontolást igényel a vízbe merülés mint vajúdástámogató módszer használatakor, az a vajúdástámogatás helyes dinamikája.

A vízbe merülés egyik leggyakoribb hatása az, hogy a kontrakciók között egy kicsit megnöveli a szünetek hosszát, ami részben abból adódik, hogy képes az anyát annyira ellazítani, hogy a szünetekben teljesen elmúlik minden fájdalom, míg a szárazföldön esetleg egy kicsi megmaradna a szünetek idejére is.

Ez a jelenség nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az anya a víz hatását fájdalomcsillapítóként éli meg, viszont egyúttal annak a kockázatát is magában hordozza, hogy ha az anya olyankor tölt el sok időt a vízben, amikor a vajúdás még épp csak elkezdődött, illetve nem halad megfelelően, akkor a folyamat lelassul, sőt, akár le is áll.

Ennek okán a szakember azt javasolhatja az anyának, hogy a korai vajúdás idején legfeljebb 10-15 percet töltsön egyszerre vízben - egy gyors zuhany a legjobb, a kád ilyenkor még nem is kell -, és csak akkor telepedjen a vízbe hosszasabban, amikor a méhösszehúzódások már megállíthatatlan következetességgel és erővel jönnek. Ha jó az időzítés, akkor a kontrakciók hatékonysága és ereje nőni fog a vízben, még akkor is, ha egy picit ritkábban jönnek, mint szárazon.

A korai vajúdásban inkább csak azoknak lehet hasznára a víz, akikben sok a belső feszültség, és akiknek kifejezetten ellazulásra van szükségük ahhoz, hogy a vajúdás egyáltalán el tudjon indulni.

Minden szakaszban az a legjobb, ha megfigyeled, mi történik a vízbe menés után: ha a vajúdás egyre erősödik és láthatóan jobban halad, mint korábban, akkor helyes döntés a vízben maradni, ha viszont gyengül, akadozik, akkor tanácsosabb kijönni. Ez alól kivétel, ha épp a pihenés, a kontrakciók időleges visszafogása a cél, például, amikor az anya nagyon fáradt, és egy második lendülethez erőt kell gyűjtenie.

Helyzetek, amikor ki kell jönnöd a vízből

A vajúdás során adódhatnak olyan helyzetek, amikor a segítséget nyújtó szakember nagy valószínűséggel azt javasolja, hogy az anya jöjjön ki a vízből - ha ez nem történne meg, te magad is kérheted a szülés helyszínének megváltoztatását.

  • Ha a magzati szívhangok, illetve az anya életjelei - vérnyomás, pulzus, testhőmérséklet - kilépnek a normális tartományból.
  • Ha a vajúdás elhúzódóvá válik vagy elakadni látszik.
  • Ha az anya energiát veszít, mert túlhevült, illetve túl sok időt töltött a vízben.
  • Ha az anya által vesztett vér mennyisége meghaladja a normálist, vagy nehezen felmérhető a vízben.

További ellenjavallatok

Általánosságban elmondható, hogy a vízben szülés azoknak való, akiknek a szülése élettaninak ígérkezik. Kóros állapotok fennállása esetén ne, vagy csak olyan esetben válaszd a szülésnek ezt a módját, ha a víz adott állapot nem befolyásolhatja, illetve kifejezetten javíthat rajta - konzultálj szakemberrel.

Ne tervezz vízben szülés, ha a választott szülészeti szakembernek ellenérzései vannak vele szemben, illetve nincs tapasztalata ezen a téren. Ha a kísérők félelmeket visznek a szüléshez a vízzel kapcsolatban, az kifejezetten hátráltathatja a folyamatot.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ne tervezz vízben szülést akkor se, ha nincs hozzá megfelelő hely, felszerelés vagy elegendő segítő. A félmegoldásoknak kevés hasznuk van, és nem is jó, ha a dolgok úgymond technikai kivitelezése mellett eltörpül a magára a szülésre fordított figyelem. Inkább használd ki a víz segítő erejét zuhanyozással vagy meleg vizes borogatással.

Cikkünk Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek című könyve alapján készült.

A könyv gazdagon illusztrált lapjain a szerző közérthető egyszerűséggel, mégis átfogó alapossággal osztja meg az olvasóval a hatékony szüléskönnyítő módszereket, a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikákat, a segítő testhelyzeteket és még számtalan egyéb bábatrükköt, melyek segítségével bárkiből magabiztos támogatója válhat a vajúdó anyának. A Vajúdástámogatás mindenkinek azonban korántsem csupán technikai dolgokra korlátozódik: holisztikus szemléletéhez híven nemcsak teste, hanem lelke is van.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük