Szülési fájdalom helyett orgazmus?

Engedd meg magadnak!

A szülés élménye nem minden esetben fájdalmas, sőt, akár orgazmus is kerekedhet belőle.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tagadhatatlan tény, hogy a szülésben ugyanazok a szervek, ugyanazok a hormonok, ugyanolyan mély érzelmek, ugyanolyan magasra röpítő extázis, valamint hasonló testi érzetek vesznek részt, mint a szeretkezésben és az orgazmusban.

A háborítatlan körülmények között, félelem nélkül szült nők meglepően nagy százaléka számol be arról, hogy a vajúdásnak valamelyik szakaszát orgazmikus élményként élte meg.

Az orgazmust a szó legszorosabb biológiai értelemben átélő nők mellett vannak olyanok is, akik egyszerűen csak szexuálisan élvezetesnek élik meg a szülés valamely szakaszát.

Orgazmikus fájdalom

Természetesen az orgazmikus szülés élményére sem készülni, sem azt magunktól elvárni, sem megérteni nem lehet. Mindazonáltal fontos, hogy tudj róla. Azért, hogy meg merd engedni magadnak, ha megtörténik; hogy a szülés során bátran meríts nőiséged és szexuális energiáid forrásából, és azért is, mert, ha nyitott vagy e jelenség létezésére, akkor talán annak megértéséhez is közelebb kerülhetsz, hogy a szülés fájdalma másmilyen természetű fájdalom, mint a sérülésekből vagy betegségekből származók.

Azt mondják, hogy, ami bevitte, az hozza ki a gyermeket. A vajúdás közben az önfeledt szexualitás minden megnyilvánulása támogatja az oxitocin és az endorfinok áramlását. Ha az anyai szervezet kész a vajúdásra, és a baba is érett, akkor a szeretkezés akár a szülés megindításában is szerepet játszhat, mivel az ondóban lévő prosztaglandin elősegíti a méhnyak érését.

Apai segítség

Ha az apa is ott van a vajúdás közben, és közben testi kontaktust teremt az anyával, az nagyban befolyásolja a szülés élményét. Egy biztató kézfogás, simogatás vagy éppen néhány szelíd csók közrejátszhat abban, hogy a szülés élménye fájdalom helyett öröm legyen, legalábbis, hogy az előbbi kevésbé legyen meghatározó.

Ha a kismama már a kitolási szakaszban van, a gátmasszázs nagyban megkönnyítheti a dolgát. Az apa masszírozzon búzacsíraolajat a bőrbe a gát körül, ez segíthet a rugalmasság fokozásában. Ha már a szülési fázisban van az anya, akkor gátat tilos masszírozni, legfeljebb érdemes bekenni orbáncfűolajjal vagy más síkosító anyaggal, melyek lazító hatásúak. A megfelelő intimitás ugyanúgy elengedhetetlen a jó szüléshez, mint a jó szeretkezéshez.

Lelki támogatás

Az orgazmikus szülés élményére azok a nők a legnyitottabbak, akik képesek ellazultan együtt áramlani a kontrakciók hullámaival, a baba fejének lefelé történő mozgásával járó érzeteket pedig örömteli kíváncsisággal élik meg, ellenállás nélkül átadva magukat a folyamatnak.

Ezért fontos a háborítatlan légkör megteremtése, hiszen az apából áradó szeretet és szerelem nagyban megkönnyíti a nők dolgát a szülőszobán. Ha a kismama biztonságban érzi magát, és tudja, hogy van kire számítani a nehéz percekben, sokkal jobban ellazul - relaxált állapotban pedig könnyebben lehet része orgazmikus szülésben.

Minden szülés orgazmikus?

Bizonyos értelemben minden szülés orgazmikus. Hiszen, amikor az anya életében először a karjába öleli újszülött gyermekét, szerelme gyümölcsét, akit oly régóta várt, és akiért úgy megdolgozott a vajúdás során, azt az euforikus örömöt túlzás nélkül nevezhetjük lelki és szellemi orgazmusnak, még akkor is, ha testi szinten csak a szülések egy minimális részénél van jelen a szexuális gyönyörélmény.

Cikkünk Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek című könyve alapján készült.

A könyv gazdagon illusztrált lapjain a szerző közérthető egyszerűséggel, mégis átfogó alapossággal osztja meg az olvasóval a hatékony szüléskönnyítő módszereket, a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikákat, a segítő testhelyzeteket és még számtalan egyéb bábatrükköt, melyek segítségével bárkiből magabiztos támogatója válhat a vajúdó anyának. A Vajúdástámogatás mindenkinek azonban korántsem csupán technikai dolgokra korlátozódik: holisztikus szemléletéhez híven nemcsak teste, hanem lelke is van.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük