Divat a vízben szülés, de néha többet árt, mint használ
A vízben szülés tervezésével csínján kell bánni, és vajúdás közben is meggondolhatod magad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meleg víz nagy segítséget jelenthet a vajúdásnál, lévén, hogy mélyen lazító hatású, ami által hatékonyan csillapítja a fájdalmat. Emellett képes csökkenteni a vérnyomást és az ödémát, felhajtóerejénél fogva tehermentesíti a várandósság alatt igénybe vett ízületeket, izmokat, csontokat, a kitolási szakaszban pedig gátvédő hatást tulajdonítanak neki.

A fenti előnyök ellenére igaz az, hogy a vízben szülés tervezésével csínján kell bánni. Tudd meg, mikor érdemes elgondolkodnod más alternatíván, illetve melyek azok a helyzetek, amelyekben a vízben szülés kimondottan ellenjavallt.

Ha a vajúdás gyengül

Az egyik legfontosabb dolog, ami különös megfontolást igényel a vízbe merülés mint vajúdástámogató módszer használatakor, az a vajúdástámogatás helyes dinamikája.

A vízbe merülés egyik leggyakoribb hatása az, hogy a kontrakciók között egy kicsit megnöveli a szünetek hosszát, ami részben abból adódik, hogy képes az anyát annyira ellazítani, hogy a szünetekben teljesen elmúlik minden fájdalom, míg a szárazföldön esetleg egy kicsi megmaradna a szünetek idejére is.

Ez a jelenség nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az anya a víz hatását fájdalomcsillapítóként éli meg, viszont egyúttal annak a kockázatát is magában hordozza, hogy ha az anya olyankor tölt el sok időt a vízben, amikor a vajúdás még épp csak elkezdődött, illetve nem halad megfelelően, akkor a folyamat lelassul, sőt, akár le is áll.

Ennek okán a szakember azt javasolhatja az anyának, hogy a korai vajúdás idején legfeljebb 10-15 percet töltsön egyszerre vízben - egy gyors zuhany a legjobb, a kád ilyenkor még nem is kell -, és csak akkor telepedjen a vízbe hosszasabban, amikor a méhösszehúzódások már megállíthatatlan következetességgel és erővel jönnek. Ha jó az időzítés, akkor a kontrakciók hatékonysága és ereje nőni fog a vízben, még akkor is, ha egy picit ritkábban jönnek, mint szárazon.

A korai vajúdásban inkább csak azoknak lehet hasznára a víz, akikben sok a belső feszültség, és akiknek kifejezetten ellazulásra van szükségük ahhoz, hogy a vajúdás egyáltalán el tudjon indulni.

Minden szakaszban az a legjobb, ha megfigyeled, mi történik a vízbe menés után: ha a vajúdás egyre erősödik és láthatóan jobban halad, mint korábban, akkor helyes döntés a vízben maradni, ha viszont gyengül, akadozik, akkor tanácsosabb kijönni. Ez alól kivétel, ha épp a pihenés, a kontrakciók időleges visszafogása a cél, például, amikor az anya nagyon fáradt, és egy második lendülethez erőt kell gyűjtenie.

Helyzetek, amikor ki kell jönnöd a vízből

A vajúdás során adódhatnak olyan helyzetek, amikor a segítséget nyújtó szakember nagy valószínűséggel azt javasolja, hogy az anya jöjjön ki a vízből - ha ez nem történne meg, te magad is kérheted a szülés helyszínének megváltoztatását.

  • Ha a magzati szívhangok, illetve az anya életjelei - vérnyomás, pulzus, testhőmérséklet - kilépnek a normális tartományból.
  • Ha a vajúdás elhúzódóvá válik vagy elakadni látszik.
  • Ha az anya energiát veszít, mert túlhevült, illetve túl sok időt töltött a vízben.
  • Ha az anya által vesztett vér mennyisége meghaladja a normálist, vagy nehezen felmérhető a vízben.

További ellenjavallatok

Általánosságban elmondható, hogy a vízben szülés azoknak való, akiknek a szülése élettaninak ígérkezik. Kóros állapotok fennállása esetén ne, vagy csak olyan esetben válaszd a szülésnek ezt a módját, ha a víz adott állapot nem befolyásolhatja, illetve kifejezetten javíthat rajta - konzultálj szakemberrel.

Ne tervezz vízben szülés, ha a választott szülészeti szakembernek ellenérzései vannak vele szemben, illetve nincs tapasztalata ezen a téren. Ha a kísérők félelmeket visznek a szüléshez a vízzel kapcsolatban, az kifejezetten hátráltathatja a folyamatot.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ne tervezz vízben szülést akkor se, ha nincs hozzá megfelelő hely, felszerelés vagy elegendő segítő. A félmegoldásoknak kevés hasznuk van, és nem is jó, ha a dolgok úgymond technikai kivitelezése mellett eltörpül a magára a szülésre fordított figyelem. Inkább használd ki a víz segítő erejét zuhanyozással vagy meleg vizes borogatással.

Cikkünk Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek című könyve alapján készült.

A könyv gazdagon illusztrált lapjain a szerző közérthető egyszerűséggel, mégis átfogó alapossággal osztja meg az olvasóval a hatékony szüléskönnyítő módszereket, a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikákat, a segítő testhelyzeteket és még számtalan egyéb bábatrükköt, melyek segítségével bárkiből magabiztos támogatója válhat a vajúdó anyának. A Vajúdástámogatás mindenkinek azonban korántsem csupán technikai dolgokra korlátozódik: holisztikus szemléletéhez híven nemcsak teste, hanem lelke is van.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük