A beágyazódás apró, de annál fontosabb jele: arra utalhat, hogy anya leszel
Vannak olyan korai jelek, amelyek azt feltételezhetik, hogy hamarosan beköszönt hozzátok a gólya.

GettyImages-886026636
beauty and style
Top olvasott cikkek

Beágyazódásnak nevezzük azt a folyamatot, amely során a megtermékenyített petesejt megtapad a méh falán. Ez általában a fogantatástól számított 7-9-ik napon történik, és öt napon át is eltarthat. Ebben az időintervallumban indul a zigóta a petevezetékben vándorútra, amíg el nem éri a méhet, ahol befúródik az őt körülvevő nyálkahártyába. 

Bár korántsem jellemzőek, de vannak, akiknél már a beágyazódás is konkrét tüneteket produkál, igaz ezeket könnyű összekeverni a menstruáció előtti tünetekkel.

A beágyazódás korai jelei

A terhesség tünetei körülbelül négyhetes terhességi kortól észlelhetőek először. Egyértelmű jelei közé tartozik a pozitív terhességi teszt, a menstruáció elmaradása, a mellek feszülése, az émelygés, a fáradékonyság, a szagokra való érzékenység és a kívánósság, bár ezek sem jellemzőek mindegyik kismamára. Természetesen minden nőt, aki babát tervez érdekelnek a még korábbi jelek.

GettyImages-1169198891

Hőemelkedés

Azok a nők, akik régóta szeretnének kisbabát, valószínűleg sokkal jobban figyelnek a testük minden apró jelzésére. A magasabb testhőmérséklet például nem csak betegséget jelezhet: a fogantatás után, nagyjából az ovulációt követő 10-12-ik nap a megemelkedett progeszteronszint következtében a testhő is magasabb lesz két-három tized fokkal. Persze vannak, akiknél nem jelentkezik, és vannak, akiknél sokkal magasabb értéket mutat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó támpontot adhat, ha a fogantatás feltételezett időpontja után néhány napon keresztül közvetlenül az ébredést követően, de még felkelés előtt hőmérőzöl, ekkor lesznek legpontosabbak az eredmények. Fontos, hogy nyelv alatt végezd el a műveletet, így rajzolódik ki a legjobban a kapott görbe.

Görcsölés és pecsételő vérzés

A hőmérséklet mellett a beágyazódás korai jele lehet a menstruációs folyamatokkal megegyező alhasi görcs, enyhe szúrkáló érzés vagy apró rózsaszínes, barnás vércseppek, amelyeket legkönnyebben a WC-papíron vehetsz észre.

GettyImages-956151356

Lelassul az emésztés

A magas progeszteronszint - azaz a sárgatesthormon - fontos feladata, hogy biztosítsa a terhesség fennmaradását. Ennek hatására az emésztés lelassul, amit puffadás, székrekedés kísérhet, így különösen azoknál a nőknél lehet feltűnő, akiknek eddig nem volt ilyen jellegű gondjuk.

Amennyiben a jelek arra utalnak, hogy egy kis élet fogant meg benned, a várandósság könnyebb kialakulásához, megtartásához és az egészséges védekezőképesség megteremtéséhez érdemes elkezdeni a terhesvitaminok szedését.

Fontos észben tartani, hogy a legtöbb nő nem érzi a beágyazódást. Sokan tévesen azonosítják a premenstruációs szindróma tüneteit, utána pedig jön a csalódás. A terhességi tesztet, még ha nagyon reménykedik is az ember, a várt menzesz első napjáig nem érdemes elvégezni. Addig nem elég magas a terhességi hormon, HCG, szintje testben az értékelhető eredményhez..

Vicces és bizarr kismamafotók

Sajnos nem minden képsorozat hozza a megszokott, babás pasztellvilágot: furcsa ötleteikkel sokan mellétrafálnak, amikor kamera elé állnak. Ilyen bizarr, meggondolatlan, rosszul sikerült felvételekből szedtünk össze egy csokorral.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük