Miért baj, ha nem mászik, hanem egyből feláll a baba? A tanulási képességeire is hathat
A mászás fontos agyi fejlődési folyamatokkal függ össze.

allo-baba
beauty and style
Top olvasott cikkek

A babák, amikor rugdalóznak, arra edzenek, hogy végtagjaik minél erősebbek legyenek, mire elérkezik az idő, hogy majd önállóan is képesek lesznek a helyváltoztatásra.

Általában 6-7 hónapos korban várható, hogy egy baba elkezd hason kúszni. 8-9 hónapos korban már négykézláb előre-hátra hintázik, 10 hónapos kor körül pedig mászni kezd. Vannak azonban picik, akiknél ez a fontos mérföldkő kimarad.

Miért fontos a mászás?

Fontos elöljáróban leszögezni, hogy a mászás kimaradása nem minden gyerek esetében jelent bajt. Van, hogy annak semmilyen későbbi nyoma nem lesz, sok esetben viszont előfordulnak ebből fakadó problémák.

Épp ezért, ha a baba előbb állna fel, minthogy mászna, jobb nem elsiklani efelett, és csak büszkélkedni, milyen ügyes. Érdemes neki megmutatni, milyen a mászás, és próbálni kedvet csinálni hozzá. Vannak mászásra ösztönző játékok is, a járásra ösztönzőket - magasabb nyeles, tolós játékok - viszont tanácsos későbbre eltenni.

Mi van, ha a mászás kimarad?

A mászás több szempontból lényeges mérföldkő. Segít a bal és jobb agyfélteke kommunikációját fejleszteni. Erősíti a baba hát-, kar- és nyakizmait, szerepe van a motorikus képességek és az egyensúlyérzék, a szem-kéz koordináció fejlődésében. A szemet is edzi a mászás, mert a baba a földre, majd előre pillant, fókuszt vált, különböző távolságokat mér be, halad egy kiszemelt célpont felé. A mászás a gondolkodást is fejleszti, mert a baba efelé a célpont felé egy bizonyos úton-módon jut el, amit meg kell terveznie. Közben esetleges akadályokat mér fel, mászási sebességét is változtatja. Minden, amit közben tapasztal, értelmileg is gyarapítja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a mászás kimarad, akkor ez a sok-sok pozitív fejlesztő hatás is elmarad. Lehet, hogy a gyerek behozza ezt, de lehet, hogy később jelentkeznek az ebből fakadó hiányosságok. Ha iskolába kerül, nehezebben mehet neki a másolás a tábláról, jelentkezhet diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia is, testnevelésórán vagy játék közben nehezebben kapja el a labdát vagy egyéb dobott tárgyakat, és ő maga is kevésbé ügyesen dobhat. Akár az autóvezetésben is jelenthet hátrányt felnőttként, ha valaki babakorban nem mászott, mert az a fejlesztő hatás, amit a mászás adott volna, kimaradt.

Mi lehet 5 perc csendből?

Ha a gyerek már jár-kel, pár perc alatt is hatalmas rumlit tud csinálni: vicces fotókat mutatunk.

Ezt is szeretjük