Ha a normálisnál többet bukik a baba: amit a csecsemőrefluxról tudni érdemes
Valamennyi normális, de mi számít soknak, és mi jelez bajt?

baba-bukik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kisbabáknál mindennapos jelenség, hogy nem sokkal, de akár egy órával is azután, hogy szopiztak, vagy megitták a tápszert, valamennyi visszajön belőle. Ezt bukásnak nevezik, és a legtöbb szülő találkozik vele, teljesen normális jelenség.

A folyadék jellemzően fehér színű, hiszen az elfogyasztott tápszer, illetve anyatej is az. Szaga annál inkább savanyú, állaga annál sűrűbb, minél több idő telt el az etetés óta. A bukás nem viseli meg a babát, előtte, utána jókedvűen mocoroghat, tehát nem nyűgös, nem érzi rosszul magát, mint hányás esetén. Hányás pár hónapos babáknál egyébként is ritkán fordul elő, és jellemzően betegség okozza.

Miért buknak a babák?

Több egyszerű fizikai oka is van, hogy a babák buknak. Az egyik, hogy a gyomor és a nyelőcső találkozásánál lévő záróizom még nem működik tökéletesen, fejlődnie kell, de hasonlót okozhat a másik záróizom gyengesége is, a gyomor és a vékonybél közöttié, mivel ez ingerlékenyebb ebben a korban.

Továbbá a picik nyelőcsöve rövid, ezért az elfogyasztott anyatej vagy tápszer könnyen vissza tud buggyanni. Végül, a szopizás közben nyelt levegő hatására is bukhat a baba.

Ha túl sokat bukik a baba

A bukás normális, de érdemes a tapasztaltakról beszélgetni a gyerekorvossal, védőnővel. Vannak dolgok, amikre szülőként fel kell figyelni. Ilyen az az eset, ha a baba feltűnően sokat, illetve nagyon gyakran bukik. Ez a baba fejlődése, súlygyarapodása rovására mehet, de nem minden esetben.

A sok és gyakori bukás bélelzáródásra is utalhat, de a bukott folyadék ebben az esetben epés, sárgászöld beütést kap, és a baba láthatóan nem érzi jól magát, hiszen hasi fájdalmai vannak. Ha ilyesmit tapasztal a szülő, azonnal orvoshoz kell fordulni.

A gyakori és sok bukás szervi bajra is felhívhatja a figyelmet, ezért is fontos konzultálni az orvossal. Előfordul, különösen fiúknál, hogy a sok bukás egy tünet, a pylorus stenosis tünete. Ez négy-hat hetes korra jelentkezik általában, a gyomor és a vékonybél közötti izom szűkületét jelenti, amit műteni kell. Ilyen esetben gyakorlatilag minden kijön a babából, amit megevett, ezért rendkívül veszélyes a dolog.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csecsemőrefluxról

A normális bukással szemben a reflux kellemetlenséget okoz a picinek. A folyadék nem mindig távozik, olykor visszacsorog a gyomor felé. Reflux esetén a feláramló gyomorsavas gyomortartalom maró hatást fejt ki, ez okozza a panaszokat.  A refluxos baba legfőbb ismertetőjegye a nyűgössége, síróssága, illetve hogy lassan nő, súlya alig gyarapszik, mert rosszul eszik, gyakorta bukik.

A reflux velejárói a rossz kedélyállapot mellett a gyakori büfizés, a rekedtes hang, a vigasztalhatatlan sírás, a láthatóan nehéz nyelés, fájó torok, orrdugulás, orrmelléküregi és fülfertőzések, esetleg tüdőgyulladás, nehéz légzés, rossz lehelet, köhögés, véres vagy sárgás színű hányás, időnként hátrafeszített nyak és hát. Utóbbit saját fájdalmaik enyhítésére csinálják a babák.

Fontos orvoshoz vinni a babát, aki megállapíthatja, valóban refluxról van-e szó. A gyermekorvosok főként az egyévesnél idősebbeket küldik átfogóbb vizsgálatra, a fiatalabbakat csak akkor, ha súlygyarapodásuk lassú, vagy fül-orr-gégészeti, illetve egyéb fertőzések merülnek fel.

Fulladásveszély

Nagyon fontos tudni, hogy a bukott folyadék fulladásveszélyt jelent a babára. A babát etetés után nem a hátára, hanem oldalt vagy hasra érdemes fektetni, különösen, ha jellemző rá a gyakori bukás. Az is segít, ha azon az oldalon, ahol a baba feje van, kicsit megemeljük az ágy szintjét.

Mire kell még figyelni?

A büfiztetés soha ne maradjon el. Minden étkezés után fontos türelemmel kivárni, hogy a baba gyomrából távozzon a nyelt levegő. Ez némi tejjel, tápszerrel együtt fog megtörténni. 

Érdemes odafigyelni, mennyit eszik a baba. Minél több tápszer vagy anyatej került a gyomorba, annál valószínűbb a nagy mennyiségű bukás. Nem szabad túletetni a babát, csak épp, amennyire szüksége van. Inkább 2,5-3 óránként történjen meg az etetés, mint ritkábban, és sokat egyen a kicsi. Ha minden jól megy, és a baba megfelelően fejlődik, akkor a bukásos időszak pár hónap után véget ér.

A legcukibb babafotók

Anne Geddes nevét már sokan hallhatták: a leghelyesebb, jelmezes babafotók készítője így dolgozik a műhelyében.

Ezt is szeretjük