Miért fontos a B-vitamin a szervezetnek? 10 étel, ami bővelkedik benne

A B-vitaminok családja nagyon fontos az egészséges fejlődéshez, minden tekintetben.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A B-vitamin-családot aligha lehet külön-külön jellemezni. Bár a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és B13-vitaminoknak - hogy csak a legfontosabbakat említsük - megvan a saját működési funkciójuk, mégis együttes erővel, egymástól függve fejtik ki hatásukat a szervezetben.

Többek között szerepük van az agyműködésben, azon belül is a figyelem és a koncentráció területén, felelősek a lelkiállapotokért - B-vitamin-hiány esetén nem ritkák a depresszív tünetek -, hatással vannak az izmokra és a bőr állapotára, de még az étkezési szokásokat is befolyásolják - ha a szervezet nem jut elegendő B-vitaminhoz, könnyen étvágytalanná teheti az embert.

Egyszóval minden mindennel összefügg, ha a B-vitamin hiányáról van szó, ezért is nagyon fontos, hogy úgy alakítsd ki a kicsi étrendjét, hogy ne kelljen ezeket a hasznos anyagokat nélkülöznie. Segítünk, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik tartalmaznak B-vitamint, nézd meg őket!

A teljes kiőrlésű gabonafélék rengeteg B1-vitamint - tiamint - tartalmaznak, fehér kenyér helyett érdemes ezt adni a gyerkőcnek, már csak az emésztőrendszer egészségének fenntartása miatt is.

A különféle sajtokat és tejtermékeket a bennük lévő B2-vitamin - riboflavin - miatt kell a kicsi étrendjébe beépíteni.

Az olajos magvak B3-vitaminban - niacinban - gazdagok, ám ezekkel nem árt vigyázni, mert a mogyoró- és diófélék allergiás reakciót válthatnak ki a gyerekeknél.

A halfélékre, különösen a tengeri halakra szintén B3-vitamin-tartalmuk miatt van szükség, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy a bennük található nagy mennyiségű omega-3 zsírsav az agytevékenységet is fokozza.

A tojásról köztudott, hogy rengeteg energiát ad, ezt a benne található B5-vitaminnak - patoténsavnak - köszönhetjük. Gyerekeknél ez azért lehet fontos, mert a patoténsav hiánya  kimerültséget és az álmosságot okoz.

A tej fontos kalciumforrás, ez tény. Ugyanakkor B5-vitamin a fehér italban is bőven található, tehát ha a kicsi a tojást annyira nem kedveli, érdemes a tejadagját növelni picit.

A B6-vitaminnak - piridoxinnak - a vérképzésben és a kiegyensúlyozott közérzetben van lényegi szerepe, ezért érdemes hetente több alkalommal is banánt vagy májat adni a gyerkőcnek.

A szárnyashús sem maradhat ki a sorból, elsősorban a csirke és pulykahús bővelkedik B6-vitaminban.

A máj némileg kilóg a sorból, hiszen a benne lévő B1-, B6- és B12-vitami - kobalamin - sem elhanyagolható, igazi jolly joker, ha vitaminpótlásról van szó.

A sárgarépától nem fog jobban fütyülni az ember, bármennyire is próbálod ezt sugallni a gyereknek, ellenben a zöldségben fellelhető B13-vitamin - ortosav - fontos a májműködés szempontjából.

Ne add a kicsinek !

Míg bizonyos ételek nélkülözhetetlenek gyerekkorban, addig mások kifejezetten ártalmasak. Bemutatjuk őket!

7 étel, ami rombolja az immunrendszert: ne add őket a gyereknek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük