Háromszorosára nő az esély, hogy autista lesz a gyereked, ha itt élsz

Új kutatás!

A környezet is szerepet játszhat az autizmus kialakulásában.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kaliforniai kutatók arra jutottak, hogy az autizmus kialakulásában jelentős szerepet játszik az autóforgalomból adódó légszennyezettség.

Állításuk szerint azoknál a gyerekeknél, akik ilyen levegőt szívnak, megháromszorozódik az autizmus kialakulásának a kockázata. Vajon tényleg így van?

Háromszor gyakoribb az autizmus

Az Archives of General Psychiatry című folyóirat nemrégiben a levegő minősége és az autizmus kialakulása közötti esetleges összefüggésre hívta fel a figyelmet. Ugyanis egy, az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség légszennyezési adatai és több mint ötszáz gyerek egészségügyi vizsgálata alapján végzett tanulmány szerint a kaliforniai légszennyezettség mértéke maradandó idegrendszeri károsodást okozhat.

A kutatást végző szakemberek 279 autista és 245 egészséges kisgyereknél vizsgálták, hogy milyen mértékben voltak-vannak kitéve a légszennyezettségnek az anyaméhben és életük első évében, illetve mi a helyzet jelenleg. Kiderült, hogy azokban a családokban, amelyek főúthoz közel éltek-élnek, háromszor gyakoribb az autizmus megjelenése.

Mindez igaz?

Sok kutató szerint azonban nagyon valószínűtlen, hogy a levegő szennyezettsége ilyen mértékben befolyásolná a gyerekek fejlődését és egyúttal az autizmus kialakulását. Uta Frith, a Londoni Egyetem kognitív fejlődéssel foglalkozó professzora szerint nem lehet ok-okozati összefüggésről beszélni. A professzor úgy véli, a tanulmány nem prezentál olyan valós eredményeket és meggyőző érveket, amelyek alapján egyértelmű kapcsolat lenne megállapítható a szennyező anyagok jelenléte és az idegrendszer fejlődése között.

Sophia Xiang Sun, a Cambridge-i Egyetem autizmust kutató központjának vezetője elmondta: - Tudjuk, hogy a közlekedésből adódó levegőszennyeződés számos betegség kialakulásához járul hozzá, így biológiailag megalapozott szerepe lehet az autizmus létrejöttében. Ám még ha ténylegesen nem is ez okozza a betegséget, akkor sem ártana a légszennyezést mérsékelni.

Az autizmus kinőhető?

Habár eddig úgy tűnt, hogy ez a fajta rendellenesség nem gyógyítható, egy másik friss kutatás szerint van rá esély arra, hogy a gyermek úgymond kinövi az autizmust. Deborah Fein és munkacsoportja a Connecticuti Egyetemen 34 gyermeket tanulmányozott, akiknél kisgyermekkorban autizmust állapítottak meg, de a későbbiekben ugyanolyan jól ténykedtek, mint iskolás kortársaik.

Korban és nemben azonos 44 gyermekkel vetették őket össze, akiket súlyosan autistának diagnosztizáltak, illetve 34 normálisan fejlődő kortársukkal. A résztvevők életkora 8 és 21 év között volt. A kutatásról itt olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük