6 étel karácsonykor, ami megbetegíthet - Sokan a gyereknek is adják

Bár finomak, fogyasztásuk veszélyt hordoz magában, így érdemes odafigyelni.

Ártó étel karácsonykor

Az ünnepi időszak az évnek az a szaka, amikor még több finomság kerül az asztalra, és mennyiségre való tekintet nélkül fogynak a jobbnál jobb falatok. Sajnos a falatozás túlzásba vitele eredményezhet rosszullétet, ám az ételek nemcsak ilyen tekintetben hozhatnak bajt az ember fejére: a lenti galériában részletezzük, miért lehetnek a karácsonykor gyakorta fogyasztott ételek veszélyesek, és mire érdemes odafigyelni. Különösen akkor fontos mindez, ha gyerek is van a háznál, hiszen az ő szervezete fejlődésben van, és érzékenyebb a negatív hatásokra.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a halat mindig megbízható, higiénikus és ellenőrzött forrásból kell beszerezni, ugyanis a kétes eredetű hal frissessége és minősége is kétes, ergo megbetegítheti a családot. A hallal egy másik szempontból is érdemes vigyázni: ha kisgyerek elé teszed, alaposan vizsgáld át, hogy ne legyen benne szálka. Ha le is csúszik, a szálka vakbélgyulladást is okozhat, ami műtéthez vezet.

A rántott hal mellé sokan készítenek házi majonézt, mely ugyan igazi ínyencség, sajnos szalmonellaforrás is lehet, hiszen tojás van benne. Egyfelől a tojás mindenképpen legyen friss, másfelől a majonéz a vacsora előtt és után mindig legyen a hűtőben, mivel egy alaposan befűtött szobában seperc alatt burjánzani kezdenek benne a szalmonellafertőzést okozó baktériumok.

A mézeskalács a karácsony emblematikus sütije, melybe számos illatos fűszer kerül. Ha gyerek van a háznál, fontos, hogy milyen fűszerek, mivel a fűszerek allergének, és ha a gyerek még nem evett valamelyikből, nem lehet tudni, hogyan reagál a szervezete. A bolti fűszerkeverékek helyett érdemes magadnak összeállítanod fahéjból, szegfűszegből és egyebekből az ízesítést, mivel így tudod majd, miből és mennyi került pontosan a sütibe.

El sem tudnád képzelni, mi minden kerül a bolti üdítőitalokba, amit első hallásra emberi fogyasztásra alkalmatlannak hinnél. Összetevőik mellett azonban kiugróan magas cukortartalmuk is ellenük szól: 2 deciliter kólában 22,4 gramm, azaz közel 8 szem kockacukor van. Válasszátok inkább a házi készítésű limonádét vagy az ásványvizet az ünnepi menühöz.

Korábbi cikkünkben megmértük a kóla cukortartalmát részletesebben is: kattints ide és olvasd el!

Ami a köreteket illeti, érdemes változatosabban készíteni őket, nem mindig sült krumplit tenni azt asztalra, hiszen a sült krumpli az egyik, ha nem a legegészségtelenebb köret, ami létezik. Transzzsírforrásként emeli a vérben a rossz koleszterin jelenlétét. Készíts helyette vegyes zöldség köretet, rizst, salátát.

Ha valamikor, hát karácsonykor rengeteg süti fogy. Ilyenkor még akkor is csábítja az embert az édesség, amikor már egy falat sem megy le a torkán. A túlzásba vitt édességfogyasztás emeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, erre pedig karácsonykor is érdemes odafigyelni.

Retró kvíz

Gyerekkorodat idéző kérdéseket teszünk fel játékok nevét, vetélkedők címeit és egyéb nosztalgikus témákat illetően: ha felkészültél a retró kvízre, kattints, és válaszolj!

Erős idegzetűeknek ajánlják a magyarok nemzeti templomát: mutatjuk, miért!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük