A dohányos apák gyermekei nagyobb eséllyel lesznek rákosak

Friss kutatás!

Utódaiknál akár 44%-kal is nőhet a leukémia rizikója.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dohányos apák sérült DNS-t örökítenek át utódaiknak, növelve esetükben a gyerekkori rákos megbetegedés esélyét - világított rá egy közelmúltbeli tanulmány, melyet a Bradfordi Egyetem kutatói végeztek. A szóba jöhető rákfajták között a leukémia fordult elő a leggyakrabban.

Már a fogantatás szempontjából is hátrányt jelent az apai dohányzás. A cigarettázó férfiak ugyanis eleve 15%-kal kevesebb ondósejttel rendelkeznek, mint füstmentes társaik, ráadásul azok kevésbé mozgékonyak.

Nem beszélve arról, hogy a dohányzás részleges vagy teljes impotenciát okozhat, és a mesterséges megtermékenyítés is kevesebb sikert ígér ez esetben.

Károsodik a spermium

A fentieken túlmenően a dohányos apák a spermiummal sérült DNS-t - dezoxiribo-nukleinsav, az emberi, állati és növényi sejtek örökítőanyaga, a szervezet felépítéséhez szükséges információkat hordozó, a sejtmagban található, kettős spirál alakú molekula - örökítenek át utódaiknak, növelve a gyerekkori rákos megbetegedés esélyét - világított rá a Bradfordi Egyetem kutatói által végzett tanulmány.

A cigarettafüst ugyanis - mint ismeretes - igen nagy mennyiségben tartalmaz toxinokat, illetve különféle rákkeltő anyagokat, ezek pedig sok egyéb mellett a spermiumok előállításáért felelős sejteket is károsítják.

Az ily módon kialakuló rákfajták között a gyerekkori leukémia fordult elő a leggyakrabban.

- Mivel a spermiumcellák teljes kifejlődéséhez három hónap szükséges, a dohányos férfinak érdemes a tervezett fogantatás előtt ennyi idővel felhagynia szenvedélyével - mondta a kutatásban részt vevő szakértők egyike, dr. Diana Anderson. - Ez ugyanis, mint a kutatás során bebizonyosodott, nemcsak a saját egészségére káros, hanem a születendő gyermeknél is nemkívánatos genetikai változásokat okozhat, melyek fokozzák egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy ausztráliai kutatás is ezt támasztja alá

Hasonló vizsgálatot végeztek az ausztráliai Telethon Intézet gyermek-egészségügyi kutatói is, a kapott eredmény pedig egybecseng az Anderson által elmondottakkal. Elizabeth Milne és munkatársai kifejezett az akut limfoid leukémia - a fehérvérűség egyik fajtája, röviden ALL - kialakulását tanulmányozták. Az ALL jelenleg a gyerekek körében diagnosztizált leggyakoribb daganatos megbetegedés.

A tudósok megállapították: azoknál a kicsiknél, akik fogantatásakor az apa dohányzott, 15%-kal magasabb a leukémia ezen formájának rizikója.

Ez egyébként az elszívott szálak számával arányosan nő: naponta legalább egy doboz - azaz nagyjából 20 szál - cigaretta elszívása 44%-kal fokozza a daganatkockázatot.

És ha az anya dohányzik?

A tudósokat is meglepte viszont, hogy - mint kiderült - az anya dohányzása nem befolyásolja a rák kialakulásának esélyét az utódnál. Mindazonáltal érdemes letenned a cigit, vagy legrosszabb esetben is napi néhány szálra korlátoznod a dohányzást, ha kisbabát szeretnél, vagy pláne babát vársz. A szóba jöhető kockázatokról korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük