Így szelídítsd meg az akaratos gyereket: 4+1 mondat, amivel mindenki nyer
Minél jobban küzd a szülő a makacs gyerekkel szemben, annál inkább ellenállásba ütközik.

GettyImages-676865945
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Teljesen mindegy, milyen gyereknevelési stílust követnek a szülők, akaratos gyermekkel szinte kivétel nélkül minden családban találkozhatunk. Olyan gyerkőcökkel, akik előszeretettel mennek a saját fejük után, akik feszegetik saját határaikat, nem tesznek meg mindent az első, sőt a huszadik kérlelésre sem, akik képesek a végsőkig kitartani elképzeléseik mellett, és kiharcolják azt, amit szeretnének. 

Sokak szerint az ilyen, határozott jellemű gyermekek felnőttkorukban önállóbbak, öntudatosabbak, sikeresebbek lesznek, mivel ezáltal egyrészt fejlődik a bátorságuk, hiszen tudják, hogy viselkedésükkel büntetést kockáztatnak, másrészt büszkébbek és talpraesettebbek lesznek, ha elérnek valamit. Addig azonban a szülőknek sok bosszúságot okozhatnak viselkedésükkel, emiatt sokan úgy gondolhatják, az a legcélravezetőbb megoldás, ha felveszik a kesztyűt a gyerekkel szemben. Dr. Laura Markham gyerekpszichológus szerint azonban nem jó hatalmi harcokba bocsátkozni, érdemes inkább empátiával és persze egy kis furfangossággal viszonyulni a gyermekhez, ezáltal sokkal együttműködőbb lehet.

Így szelídítsd meg az akaratos gyereket!

Az akaratos gyermek - furcsa módon - nem elsősorban figyelmet, hanem megértést és tiszteletet akar kivívni a szülőktől. A szülők pedig akkor tesznek jót vele, és persze magukkal, ha figyelembe veszik az ő szempontjait is anélkül, hogy túlságosan engedékenyek vagy szigorúak lennének.  

GettyImages-1227162851

Ne utasítgasd!

Azonnal öltözz fel! Moss fogat! Vedd fel a cipődet, indulunk! Bizonyára te magad sem szeretted hallgatni ezeket gyerekként, ne csodálkozz, ha az utasítgatás a gyermekedből sem vált ki kedvességet és engedelmességet. Amennyiben reggel elfelejtett például fogat mosni, játékosan is meg lehet közelíteni a dolgot. Tedd fel neki indulás előtt az alábbi kérdést: minden reggel eszünk, utána felöltözünk, fogat mosunk, és felvesszük a cipőnket. Szerinted melyik maradt ki? Így a csemete sem érzi azt, hogy csorbulna a függetlensége, és sokkal együttműködőbb lesz.

Hagyd, hogy megváltoztassa a véleményét!

"Tudom, hogy nem akarod felvenni a kabátod, mert azt hiszed, kint meleg van. A saját testedért - és egészségedért - te vagy a felelős, így eldöntheted, hogy szeretnéd-e most viselni, vagy sem. A biztonság kedvéért beteszem a kabátot a táskába, ha mégis meggondolnád magad, és fáznál, nyugodtan elkérheted tőlem." Ezzel a diskurzussal a gyermeknek választási lehetőséget ad a szülő, nem beszélve arról, hogy a csemete a saját bőrén tapasztalhatja meg, még sincs olyan meleg, mint ahogy azt valójában gondolta, így könnyebben megváltoztatja álláspontját is anélkül, hogy a szülő ráerőltetné a sajátját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Maradjanak a szabályok!

A gyerekek, bár szeretik feszegetni a határokat, a szabályok és korlátok nagyon fontosak az életükben, ugyanis a szülők tanítják meg számukra, mit szabad, és mit nem, ez adja meg számukra a biztonság érzését. Ha este 9 órakor van a lámpaoltás, tudatosítani kell a gyermekben, hogy addig számtalan lehetősége van arra, hogy kibontakoztassa magát. Elolvashatja a kedvenc könyvét, vehet egy forró fürdőt, vagy akár számítógépes játékot játszhat, így a döntés végül is az ő kezében van.

Ne erőltesd azt, hogy ellenkezzen veled!

Az utasítgatás, parancsolás szinte mindig ellenkezést vált ki a másik félből. Ne hagyja a szülő, hogy a gyermek dacoljon és veszekedjen vele, hiszen ezzel a legfontosabbat veszíti el - a kettejük közötti szeretetteljes, megértésre épülő kapcsolatot. Vegyen a szülő egy mély levegőt, és mondja neki azt, hogy: rendben, ezt most te döntheted el! Persze anélkül, hogy veszélyeztetné a gyermek egészségét vagy testi épségét. 

GettyImages-1134489212

Hallgasd meg, vagy kérdezz!

"Úgy látom, nem akarsz fürdeni. Elárulod, hogy miért?" - dr. Markham egy alkalommal hároméves kislányának tette fel ezt a kérdést, mert megelégelte az állandó hisztizést a fürdés előtt. Végül kiderült, a gyerkőc a lefolyótól félt, pontosabb attól, hogy elnyeli, ezért nem akart fürdeni. A szülőnek érdemes meghallgatni a gyermek problémáját, és közösen próbáljanak rá megoldást találni. Ez sokkal célravezetőbb lesz, mint belekényszeríteni olyasmibe, amit egyáltalán nem szeretne.   

A gyereknevelés 9 állandó igazsága

Sok aprócska egyéniség, kilenc dolog mégis mindegyikükre igaz: ha szülő vagy, ezeket mindenképpen tudnod kell.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük