A 10 legerősebb agypörgető táplálék júliusban

A gyereknek is adhatod

Minden megvan bennük, ami az agyműködéshez szükséges.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, hogy mit eszik a gyerek, nemcsak testi, hanem lelki-szellemi fejlődésére is hatással van. Agypörgető táplálékok egész évben hozzáférhetők - ám akadnak, amelyeknek épp ilyenkor van a szezonjuk, ráadásul frissen minden zöldség és gyümölcs gazdagabb azon vitaminokban és tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek e szerv megfelelő működéséhez. Válogass az alábbiak közül - túl azon, hogy okosítanak, egytől egyig ínycsiklandozóak, így még a legkényesebb ízlésű gyerkőc is megtalálja a felhozatalból a kedvére valót.

A kukorica gazdag B1-vitaminban, azaz tiaminban, ami segít a szervezetnek a táplálékot energiává alakítani, miközben az idegrendszert is támogatja - közvetetten tehát agyserkentő hatással bír.

Az őszibarack a benne lévő gyümölcscukornak köszönhetően fontos szénhidrátforrás, emellett telis-teli van C-vitaminnal, illetve több más, biológiailag aktív tápanyaggal - ezek mind szükségesek az agy megfelelő működéséhez, együttesen pedig különösen jó hatás érhető el velük.

Hasonló tulajdonságokkal bír a sárgabarack is, amelynek ugyancsak most van itt a szezonja. Ráadásul ennek feltörve még a magja is fogyasztható - sok gyerek szereti a mandulára emlékeztető csemegét.

A cseresznye bővelkedik antioxidánsokban, melyek révén növelhető az agy memóriáért felelős sejtjeinek száma. Édes ízének köszönhetően a napi nassot is kiválthatod vele.

Mindez a meggyről is elmondható - ráadásul ez az egyébként fanyar ízű gyümölcs ilyenkor már édesebb, így az apróságok is szívesen fogyasztják.

Júliusban fokozatosan megjelenik a szilva is, amely C-vitamin-tartalmán túl rostokban is bővelkedik - tehermentesíti a testet, az ily módon felszabaduló energia pedig támogatja az agy munkáját.

A tök tele van az agy működéséhez nélkülözhetetlen béta-karotinnal. Készítheted rántva, illetve levesnek is - így a gyerekek általában szívesebben megeszik, mint főzelékként.

A fejes saláta nemcsak agypörgető, hanem az idegrendszer működésére is pozitív hatással van: enyhíti a szorongást, az alvászavart, sőt, még a fejfájást is csillapítja. A fentieken túl emésztésserkentő hatással bír, miközben részt vesz a csontok és az izomzat megfelelő fejlődésében.

A paradicsom nemcsak a benne lévő C-vitamin révén fejti áldásos hatását, hanem tisztító-salaktanító tulajdonsággal is bír, így hatékonyabbá teszi az agy tevékenységét. Mindebből hőkezelés hatására sem veszít sokat, ám nyersen az igazi.

Az áfonya is tele van antioxidánssal, ami igencsak jót tesz az agyműködésnek. Bár nem olcsó gyümölcs, most, hogy szezonja van, lepd meg vele néhányszor a kicsit.

Közkedvelt ételek, melyek veszélyesek a kánikulában

A nyári melegben sokkal hamarabb szaporodnak el a baktériumok, aminek köszönhetően az ételek szavatossága is csak ideig-óráig tart. Van néhány különösen veszélyes finomság, amit a legjobb, ha nem, vagy legalábbis csak nagyon mértékletesen adsz a gyereknek. Ismerd meg a leggyakrabban ételmérgezést okozó ételeket!

Képeken 7 közkedvelt étel, ami a kánikulában mérgezést okozhat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük