Így előzd meg a nyári hízást - A szakember tanácsai
Bár nyáron különösen sok egészséges étel áll rendelkezésre, sokan épp ekkor híznak meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár azt gondolhatnánk, hogy a nyár a szezonális gyümölcsök és zöldségek miatt megfelelő időszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy ebben az időszakban nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is többletsúlyt szednek fel.

Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só- és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll. Dr. Pető Gabriella csecsemő-gyermekgyógyász és dr. Kiss Melinda csecsemő-gyermekgyógyász és gasztroenterológus szakorvosok tanácsai segítenek megelőzni a bajt.

Fókuszban az esszenciális zsírsavak

Nagyon sokszor a szülők tévesen úgy gondolják, hogy egy kisgyermek elhízásának oka főként a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a növekvő kicsiknek szüksége van zsírokra - csak az nem mindegy, milyen fajtát juttat az ember a szervezetébe.

A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása különösen fontos, mivel ezeket a szervezet nem tudja előállítani.

Például az esszenciális zsírsavak - omega-3 és omega-6 - jelentős szerepet játszanak a látás és az idegrendszer fejlődésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlenek a gyerekek megfelelő növekedéséhez.

A helyes zsírbevitel gyerekeknél

A javasolt telítetlen zsírsavak, valamint a létfontosságú esszenciális zsírsavak elsősorban az olajos magvakban, halolajban, a növényi eredetű olajokban, és az ezekből készült termékekben, például a jó minőségű margarinokban találhatóak meg, így a gyerekek zsírbevitelének jórészt ezekből kell származnia.

A telített zsírsavak és a transzzsírsavak mennyiségét viszont érdemes csökkenteni - ezek elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben találhatók, úgymint sertészsír, hús, zsíros tejtermékek, vaj. Mivel a transzzsírsavat is ajánlott minimalizálni, ezért célszerű a gyermekek étrendjében a lehető leginkább kiszorítani a különféle chipseket, kész süteményeket, kekszeket, amelyek hidrogénezett növényi olajat, túl sok sót és cukrot tartalmaznak.

Ma már a jó minőségű margarinok természetes növényi zsírokból - kókusz- és pálmazsír - készülnek, így nincs bennük hidrogénezett növényi olaj, ezért transzzsírsavtartalmuk elenyésző, ugyanakkor értékes esszenciális zsírokat tartalmaznak. A készen kapható cukros és sós édességek helyett például szendvics ajánlható a gyerekeknek reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. A teljes kiőrlésű gabonával készült péksütemény margarinnal megkenve, zöldséggel és sovány felvágottal kiváló választás lehet. Ezzel kielégíthető a tápanyag-igényük, ugyanakkor esszenciális zsírsavakhoz is hozzájutnak.

Gyakorlati táplálkozási tippek a nyári szünidőre

A nyári időszak kiváló alkalmat teremt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a kiegyensúlyozott táplálkozással. Táplálkozásuk alapját a teljes kiőrlésű gabonából, finom zöldségekből és gyümölcsökből származó szénhidrátok adják, a fehérjebevitelt sovány húsok, halak és csökkentett zsírtartalmú tejtermékek biztosíthatják. Az elfogyasztott zsíroknak főként olajos magvakból, növényi olajokból és jó minőségű margarinokból, esetleg halakból kell származnia.

A cukros üdítők helyett az ásványvíz és a natúr gyümölcslevek a legjobb szomjoltók. Reggelire javasolt a szendvics és a zöldségek fogyasztása sovány tejjel, tízóraira és uzsonnára a legjobb lehet a gyümölcs. Ebédre és vacsorára zöldségekben és sovány húsokban gazdag ételek kerüljenek az asztalra.

A megfelelő táplálkozás kialakítása mellett nem szabad elfeledkezni a testmozgásról sem. A napi testmozgás nagyon fontos a gyerekek életében is. Különösen nyáron érdemes odafigyelni a szülőnek arra, hogy ne a TV vagy a számítógép előtt töltse csemetéje a napot. A rendszeres, szabad levegőn végzett mozgás és a kiegyensúlyozottabb táplálkozás nagyban hozzájárulhat a gyerkőc egészséges felnőtté válásához - no meg az elhízás megelőzéséhez.

Forrás: VIPR Kommunikációs Ügynökség

Ezt is szeretjük