3 fontos babaholmi, ami balesetet okozhat

A babaholmik esetében nem elég arra ügyelned, hogy a tárgynak ne legyen szépséghibája: tudd meg, milyen szempontokat vizsgálj!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A baba számára rengeteg bútort és tárgyat kell beszerezned. Az etetőszékre, a kiságyra és a babakocsira azonban nemcsak azért van szükség, mert a picinek túl nagyok a felnőtteknek készült tárgyak, de ezek a speciális kialakítású modellek egyben a biztonságát is szolgálják. Feltéve, hogy megfelelően választasz. Ez a három feltétlenül szükséges, de beszerzésük körültekintést igényel.

Ha ugyanis nem vizsgálod át alaposan a holmikat, melyeket a kicsinek készülsz megvenni, nagyobb veszélybe sodorhatod, mint gondolnád. Évente több gyerekbaleset történik a nem megfelelő bútorok és eszközök miatt, azonban kellő körültekintéssel megvédheted porontyodat!

Néhány szempontot már a boltban válogatva is szemügyre vehetsz. Ha alaposan átvizsgálod a tárgyat te magad, egyszer vásárlás, majd összeállítás után, biztos lehetsz benne, hogy azt a célt szolgálja majd, amire hivatott, és biztonságban tartja a picit. Ha otthon, szerelés után tapasztalsz valami gyanúsat, akkor se habozz sokáig: vidd vissza a bútort a gyártónak, és kérj cserét, vagy válassz másik modellt, végtére is a gyermeked biztonságáról van szó! Mindenekelőtt azonban tudd meg, milyen szempontok szerint ellenőrizd a tárgyakat, melyeket a babának szánnál!

Etetőszékek - lenyelhető csatok, kieső szék

Az etetőszékek legnagyobb veszélye, hogy a nem megfelelő bútorból kiesik a kicsi, netán felborul vele, illetve lenyelheti annak csatját, ami fulladáshoz vezethet. A választás során feltétlenül ellenőrizd, hogy az ülésen a gyerkőc két lábacskája között legyen egy oszlop, ugyanis ez akadályozhatja meg azt, hogy előrecsúszva kiessen belőle. Még mielőtt a pénztárhoz érnél, azt is megfigyelheted, hogy vannak-e éles sarkok, repedések vagy kiemelkedések a bútoron: amennyiben a felszíne nem egyenletes, anyaga nem tűnik stabilnak és strapabírónak, ne vedd meg!

Azt is ellenőrizd, hogy a szék kellően nagy felületen legyen alátámasztva, a magas szerkezetnél ugyanis ez elengedhetetlen ahhoz, hogy akkor is egy helyben maradjon, ha az izgő-mozgó csöppség benne ül.

Otthon se helyezd azonban máris a székbe a kicsit, amint összeszereled. Nézd át még egyszer, hogy annak a példánynak se legyenek hibái, amit végül dobozban sikerült hazavinned, végül pedig ellenőrizd, hogy összeszerelve nem tűnik-e lazának bármelyik alkatrésze. A gyereket rögzítő csatra nem csak most, a későbbiekben is ügyelned kell, ezt ugyanis egy óvatlan pillanatban véletlenül bekaphatja az apróság.

Rácsos ágy - veszélyes apró darabok, rácsok

Amennyiben a kiságy rácsai nem megfelelő távolságra vannak egymástól, fennáll a veszélye annak, hogy a pici végtagjai beszorulnak, de hasonlóan veszélyesek lehetnek a laza alkatrészek, melyeket a gyerkőc lenyelhet, így fulladáshoz vezethetnek.

A választás során ügyelj arra, hogy a bútor felülete egyenletes legyen, hiszen egy repedés vagy letört darab okozta vágás, netán szálka is fájdalmas sérülést okozhat. Legyél még körültekintőbb, ha nem teljesen új terméket vásárolsz, hiszen a használt bútorok esetében könnyen előfordulhatnak rejtett hibák.

Ha kiságyat vásárolsz, feltétlenül legyen nálad mérőszalag, ugyanis a rácsok közötti távolságot muszáj lesz megmérned, hogy biztosan megfelelő legyen: amennyiben a két oszlop között hat centinél több van, válassz másik fekhelyet! Nem árt összeszerelt állapotban is átvizsgálnod a bútort: ha a bemutatódarabon túl sok kiálló, apró alkatrészt vagy csavart találsz, nem az lesz a megfelelő választás. Ügyelj rá, hogy legalább a gyerek felé eső oldalon sima, csavarmentes legyen a bútor, és ellenőrizd a stabilitását is! Ezt időközben is tedd meg rendszeresen, ha meglazulnának az alkatrészek, rendszeresen húzd meg a csavarokat.

Babakocsi - felboruló kocsi, instabil szerkezet

A te szempontodból az a babakocsi a legpraktikusabb, ami könnyen összecsukható és szétnyitható, azonban a gyermek érdekében ügyelj rá, hogy a termék ne essen össze, amikor ő benne van. A választás során vedd figyelembe, hogy a cseperedő baba egy igen aktív, mozgó lény, és idővel alaposan próbára teheti a kocsi strapabíró képességét.

Ne legyen az eszközön olyan illesztési hiba, ahol kicsúszhat, vagy ahová beszorulhat a keze, a lába, és arra is ügyelj, hogy az alkatrészeket legfeljebb csak rágcsálni tudja, de lenyelni ne!

Ahogy az etetőszék esetében, itt is fontos, hogy biztos lábakon álljon a szerkezet. Nem elég tehát, hogy nagy, lengéscsillapítóval ellátott kerekei vannak, de arra is gondolj, amikor le kell parkolni, és ellenőrizd, hogy biztonságosan fékezhető legyen a szerkezet. Ha nem tudod stabilan megállítani, válassz másikat, és ügyelj arra is, hogy a kocsiból a gyerkőc semmilyen biztonsági gombot vagy fogantyút ne érjen el!

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük