3 egészségesnek hitt étel, ami árt a gyereknek

Tudd meg, melyek azok az élelmiszerek, melyeket a csábító reklámok ellenére jobb, ha nem teszel a kosaradba.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akadnak olyan ételféleségek, melyek a gyerekek és a szülők körében egyaránt népszerűek, hiszen amellett, hogy finomak, megfizethetőek is. Néhányukról azonban mostanra bebizonyosodott, hogy - bár egészséges élelmiszerekként élnek a köztudatban - káros hatást gyakorolhatnak a kicsik szervezetére.

Tudd meg, mi az, amit tanácsos inkább a polcon hagyni, vagy, ha csemetéd nem tud lemondani róla, minél kevesebbszer adni neki.

Ömlesztett sajtok

Köztudomású, hogy a gyereknek jelentős mennyiségű fehérjére van szüksége, hiszen ebből a létfontosságú tápanyagból épülnek fel az izmok, a bőrszövetek, a hormonok, enzimek, antitestek és a vér.

A megfelelő fehérjebevitel végső soron a csemete normális fejlődésének és növekedésének elengedhetetlen feltétele. A fő fehérjeforrások - a hús, a szójatermékek, a tojás, a teljes magvak mellett - a tej, illetve a tejtermékek.

Hajlamosak vagyunk ez utóbbiak közé sorolni a különféle ömlesztett sajtokat is - a helyzet azonban az, hogy sok közülük legfeljebb távoli rokonságban áll a kemény sajtokkal.

Az ömlesztett sajtok ugyanis főként növényi vagy állati eredetű zsiradékokból állnak, melyek a kicsi növekedése és fejlődése helyett inkább a súlyfelesleg kialakulását segítik elő.

A magas zsírtartalmú, ragadós állagú élelmiszer valósággal eldugítja a tápcsatornát, ily módon pedig a felszívódásért felelős bélbolyhok működését is jelentős mértékben hátráltatja.

Mindemellett - a kémiai eljárással történő ömlesztés következtében - ezeknek az úgymond tejtermékeknek a vitamin- és ásványianyag-tartalma is nagyrészt elvész, viszont igencsak magas a nátrium- és a foszfortartalmuk.

A nátrium inkább felnőttkorban jelent veszélyt az egészségre, ugyanis növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ám minél inkább hozzászokik a gyerek a sós ízekhez, a későbbiek során annál nehezebb lesz változtatnia étrendjén, így pedig nagyobb valószínűséggel jelentkeznek majd nála a fenti problémák.

A foszfor károsan befolyásolja az anyagcserét, és hosszútávon fogyasztva csontritkulásra hajlamosíthat. Az ömlesztett sajtokban lévő állományjavító anyagok pedig megterhelik a májat, mely a méregtelenítés fő szerve.

Müzli

A különösen egészséges eledelként ismert müzli valamikor a svájci parasztok étrendjének egyik sarkalatos pontja volt. Elnevezése a német Mus, azaz kása szóból származik - nem véletlenül, hiszen pályafutása kezdetén a müzli valóban kásajellegű volt.

Jellemzően a svájci parasztok fogyasztották, egy zürichi orvos, Maximilian Oscar Bircher-Benner pedig gyógyhatású élelmiszerként szolgálta fel neves szanatóriumában.

A baj csak az, hogy az egykor valóban rendkívül egészséges müzli mostanra számos átalakuláson ment keresztül, ami nem feltétlenül vált a javára, sőt. Míg az autentikus recept kizárólag értékes összetevőkből - frissen pelyhesített gabonaszemekből, természetesen aszalt vagy friss gyümölcsökből, dióból - állt, addig a boltok polcain fellelhető müzliféleségek nagy része olyan alkotóelemekkel bővült, mint az üres kalóriákat tartalmazó fehér cukor vagy a csokoládé. Egyes termékek pedig instant kakaóport, aromákat, sűrítőanyagot, mesterséges édesítőszereket, glutént és színezéket is tartalmaznak, melyek túl azon, hogy megterhelik a gyerek szervezetét, több szakember szerint közrejátszhatnak a nyugtalanság, szorongás, álmatlanság kialakulásában is.

Érdemes tehát vásárlás előtt átböngészni a termékek címkéjét, majd olyat választani, mely mentes a fenti összetevőktől. Amennyiben pedig gyermeked allergiás egyes magvakra, a tojásra vagy a szójára, inkább házilag készíts neki müzlit, ugyanis az említett ételféleségeket nem minden gyártó tünteti fel a csomagoláson.

Mogyorókrém

A mogyorókrém sok gyerek kedvence, a szülők pedig nyugodt lelkiismerettel kenik a reggeli kenyérre vagy kalácsra, hiszen a benne lévő mogyoró bővelkedik telítetlen zsírsavakban, melyek csak hasznára vannak a kicsi szervezetének.

Valójában azonban ezeknek a termékeknek egy részében csak kisebb mennyiségben lelhető fel a mogyoró, ugyanakkor igencsak gazdagok olyan, áldásos hatásúnak éppen nem nevezhető összetevőkben, mint a cukor és a zsiradék.

Néhányan azt tartják, hogy a mogyorókrémes kenyérnél még a zsíros kenyér is egészségesebb, hiszen az utóbbi mellé a kicsi könnyebben megkívánja a zöldséget, míg előbbit csak magában tudja enni. A helyzetet súlyosbítja, ha maga a kenyér sem a legegészségesebbek közül való, azaz fehér lisztből készült, és nem tartalmaz rostokat, illetve magokat.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindazonáltal a mogyoróban bővelkedő termékekkel is érdemes csínján bánnod. Egy kutatás szerint Amerikában, ahol a mogyorókrém nagy népszerűségnek örvend, a gyerekek 3%-a allergiás lett erre az egyébként valóban egészséges csonthéjasra. A jelenség pontos oka egyelőre nem ismert, ám a tudósok feltételezik, hogy a kicsik immunrendszere nem mindig elég érett ahhoz, hogy megfelelően reagáljon a mogyoróban lévő allergénekre - különösen, ha ezek nagy mennyiségben kerülnek a szervezetükbe.

Ezt is szeretjük