3 egészségesnek hitt étel, ami árt a gyereknek
Tudd meg, melyek azok az élelmiszerek, melyeket a csábító reklámok ellenére jobb, ha nem teszel a kosaradba.
Akadnak olyan ételféleségek, melyek a gyerekek és a szülők körében egyaránt népszerűek, hiszen amellett, hogy finomak, megfizethetőek is. Néhányukról azonban mostanra bebizonyosodott, hogy - bár egészséges élelmiszerekként élnek a köztudatban - káros hatást gyakorolhatnak a kicsik szervezetére.
Tudd meg, mi az, amit tanácsos inkább a polcon hagyni, vagy, ha csemetéd nem tud lemondani róla, minél kevesebbszer adni neki.
Ömlesztett sajtok
Köztudomású, hogy a gyereknek jelentős mennyiségű fehérjére van szüksége, hiszen ebből a létfontosságú tápanyagból épülnek fel az izmok, a bőrszövetek, a hormonok, enzimek, antitestek és a vér.
A megfelelő fehérjebevitel végső soron a csemete normális fejlődésének és növekedésének elengedhetetlen feltétele. A fő fehérjeforrások - a hús, a szójatermékek, a tojás, a teljes magvak mellett - a tej, illetve a tejtermékek.
Hajlamosak vagyunk ez utóbbiak közé sorolni a különféle ömlesztett sajtokat is - a helyzet azonban az, hogy sok közülük legfeljebb távoli rokonságban áll a kemény sajtokkal.
Az ömlesztett sajtok ugyanis főként növényi vagy állati eredetű zsiradékokból állnak, melyek a kicsi növekedése és fejlődése helyett inkább a súlyfelesleg kialakulását segítik elő.
A magas zsírtartalmú, ragadós állagú élelmiszer valósággal eldugítja a tápcsatornát, ily módon pedig a felszívódásért felelős bélbolyhok működését is jelentős mértékben hátráltatja.
Mindemellett - a kémiai eljárással történő ömlesztés következtében - ezeknek az úgymond tejtermékeknek a vitamin- és ásványianyag-tartalma is nagyrészt elvész, viszont igencsak magas a nátrium- és a foszfortartalmuk.
A nátrium inkább felnőttkorban jelent veszélyt az egészségre, ugyanis növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ám minél inkább hozzászokik a gyerek a sós ízekhez, a későbbiek során annál nehezebb lesz változtatnia étrendjén, így pedig nagyobb valószínűséggel jelentkeznek majd nála a fenti problémák.
A foszfor károsan befolyásolja az anyagcserét, és hosszútávon fogyasztva csontritkulásra hajlamosíthat. Az ömlesztett sajtokban lévő állományjavító anyagok pedig megterhelik a májat, mely a méregtelenítés fő szerve.
Müzli
A különösen egészséges eledelként ismert müzli valamikor a svájci parasztok étrendjének egyik sarkalatos pontja volt. Elnevezése a német Mus, azaz kása szóból származik - nem véletlenül, hiszen pályafutása kezdetén a müzli valóban kásajellegű volt.
Jellemzően a svájci parasztok fogyasztották, egy zürichi orvos, Maximilian Oscar Bircher-Benner pedig gyógyhatású élelmiszerként szolgálta fel neves szanatóriumában.
A baj csak az, hogy az egykor valóban rendkívül egészséges müzli mostanra számos átalakuláson ment keresztül, ami nem feltétlenül vált a javára, sőt. Míg az autentikus recept kizárólag értékes összetevőkből - frissen pelyhesített gabonaszemekből, természetesen aszalt vagy friss gyümölcsökből, dióból - állt, addig a boltok polcain fellelhető müzliféleségek nagy része olyan alkotóelemekkel bővült, mint az üres kalóriákat tartalmazó fehér cukor vagy a csokoládé. Egyes termékek pedig instant kakaóport, aromákat, sűrítőanyagot, mesterséges édesítőszereket, glutént és színezéket is tartalmaznak, melyek túl azon, hogy megterhelik a gyerek szervezetét, több szakember szerint közrejátszhatnak a nyugtalanság, szorongás, álmatlanság kialakulásában is.
Érdemes tehát vásárlás előtt átböngészni a termékek címkéjét, majd olyat választani, mely mentes a fenti összetevőktől. Amennyiben pedig gyermeked allergiás egyes magvakra, a tojásra vagy a szójára, inkább házilag készíts neki müzlit, ugyanis az említett ételféleségeket nem minden gyártó tünteti fel a csomagoláson.
Mogyorókrém
A mogyorókrém sok gyerek kedvence, a szülők pedig nyugodt lelkiismerettel kenik a reggeli kenyérre vagy kalácsra, hiszen a benne lévő mogyoró bővelkedik telítetlen zsírsavakban, melyek csak hasznára vannak a kicsi szervezetének.
Valójában azonban ezeknek a termékeknek egy részében csak kisebb mennyiségben lelhető fel a mogyoró, ugyanakkor igencsak gazdagok olyan, áldásos hatásúnak éppen nem nevezhető összetevőkben, mint a cukor és a zsiradék.
Néhányan azt tartják, hogy a mogyorókrémes kenyérnél még a zsíros kenyér is egészségesebb, hiszen az utóbbi mellé a kicsi könnyebben megkívánja a zöldséget, míg előbbit csak magában tudja enni. A helyzetet súlyosbítja, ha maga a kenyér sem a legegészségesebbek közül való, azaz fehér lisztből készült, és nem tartalmaz rostokat, illetve magokat.
Tényleg a mesterséges intelligencia irányit mindent 20 év múlva?
Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. október 24. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mindazonáltal a mogyoróban bővelkedő termékekkel is érdemes csínján bánnod. Egy kutatás szerint Amerikában, ahol a mogyorókrém nagy népszerűségnek örvend, a gyerekek 3%-a allergiás lett erre az egyébként valóban egészséges csonthéjasra. A jelenség pontos oka egyelőre nem ismert, ám a tudósok feltételezik, hogy a kicsik immunrendszere nem mindig elég érett ahhoz, hogy megfelelően reagáljon a mogyoróban lévő allergénekre - különösen, ha ezek nagy mennyiségben kerülnek a szervezetükbe.
OLVASD EL EZT IS!
- baba
- kisgyerek
3 étel, amivel tudtodon kívül mérgezed a gyereket
- kisgyerek
- testalkat
"6 éves kövér, lapos lány vagyok" - Egyre több kislány szenved testképzavarban
- kisgyerek
- szénhidrát