4 módszer a zsírbontó enzimek növelésére: ezek az ételek serkentik a termelődésüket

A zsírbontó enzimek szintje növelhető a szervezetben, bizonyos ételek is segíthetnek ebben, de a testmozgás is sokat számít.

Zsírbontó enzimek növelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szervezetben lévő zsírbontó enzimek szintje növelhető a megfelelő életmód követésével. Ehhez viszonylag alacsony szénhidráttartalmú étrend és rendszeres testmozgás szükséges. 

Szénhidrátra szüksége van a szervezetnek, hiszen ez nyújtja számára az energiát, amit a sejtek felhasználnak. Olyan módszereket mutatunk, amivel serkenteni lehet a zsírbontó enzimek növekedését.

Zsírbontó enzimek növelése

Az egyik leghatékonyabb mód a zsírbontó enzimek növelésére a heti 2-3 alkalommal, rendszeresen végzett 45-90 perces aerob gyakorlatozás. Ezek olyan mérsékelt intenzitású mozgásformák, ahol az energiafelhasználás oxigén jelenlétében zajlik, hosszú időtartamon keresztül lehet bírni. Arányait nézve az energiaforrások közül a legtöbb zsír ekkor használódik fel.

GettyImages-179599763

Ez az edzés megváltoztatja az epinefrin és a glukagon hormonok koncentrációját az izomsejtekben, serkenti a zsírégető lipáz enzim aktiválódását, ami felszabadítja a zsírsavakat a zsírsejtekből. Ha valaki rendszeresen végez aerob edzést, azzal növeli az izomtömeget, ezáltal több zsírégető enzim veszi körül a sejteket, amitől fokozódik a sejtek zsírfelhasználása az edzések alatt.

A másik módszer, hogy megfelelő mennyiségben kell fogyasztani összetett szénhidrátot, hiszen a sejteknek glukózra van szüksége ahhoz, hogy piruvát nevű molekulát termeljenek, amik befolyásolják a testzsír folyamatos felhasználását. Legalább 85 gramm ilyen szénhidrát fogyasztását tanácsolják a szakértők, ez lehet teljes kiőrlésű tészta, barna rizs vagy egyéb összetett szénhidrát.

A harmadik ajánlás szerint főleg alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása a javasolt, amik nem okoznak hirtelen vércukorszintemelkedést. Ezek serkentik a glukagon hormon termelését, ami pedig fokozza a zsírégető enzim, a lipáz aktiválódását. 

Végül hetente egy-két magas intenzitású intervallumedzést is érdemes beiktatni, ez lehet a futás, például 20 másodpercig teljes erőfeszítéssel futsz, majd 80 másodpercig kocogsz, mindezt 20 percen át. Ez a fajta edzés szintén hatékonyan növeli a zsírégető enzimek aktivitását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ételek, amik serkentik a termelődésüket

  • Az ananász a benne lévő bromelain enzim miatt.
  • A mangó az amiláztartalma miatt.
  • A méz a benne lévő diasztáz, amiláz, invertáz, proteáz enzimek miatt.
  • A banán a glükozidáz- és az amiláztartalma miatt. 
  • Az avokadó a lipáz enzim tartalma miatt. 
  • A kefir a benne lévő lipáz, laktáz és proteáz miatt. 
  • A savanyúkáposzta a probiotikumtartalma miatt.
  • A kivi a benne lévő actinidin enzim miatt.
  • A gyömbér a proteáz- és zingibaintartalma miatt.

10 kérdés, amiből kiderül, mennyire vagy jártas a táplálkozásban

Az emésztőrendszerben zajló folyamatokkal érdemes tisztában lenni, ezzel a gyors teszttel leellenőrizheted, mennyire vagy jártas a táplálkozásban!

Tudod, mi az a glikémiás index? 10 kérdés, amiből kiderül, mennyire vagy jártas a táplálkozásban

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük