Hogyan lehet leadni a hasi háj legveszélyesebb fajtáját? Bevált módszerek viszcerális zsír ellen
Nem mindegy, milyen étrendet és mozgásformát választasz.

belrendszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Viszcerális zsírnak nevezik a hasüregben, a belső szervek között megtalálható zsírréteget. Kis mennyiségre az emberi szervezetnek szüksége van, azonban ha felesleg halmozódik fel belőle, drasztikusan megnő a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegségek, sőt a rák kockázata. A felhalmozódott viszcerális zsír a legveszélyesebb elhízástípus. 

Akik alma alkattal születnek, genetikailag hajlamosak ide hízni, ám nem csak az öröklés meghatározó. A túlzottan nagy mennyiségű viszcerális zsír jele az elugró, kidudorodó has és a vastag derék. Míg a bőr alatti zsírréteg puha és könnyen összecsíphető, addig a viszcerális réteg ennél mélyebben található és inkább keménynek, kereknek tűnik tőle a has.

A legnagyobb probléma nem a hasi zsír kinézete. A zsírréteg nemcsak energiát tárol, de hormonokat és gyulladásos állapotot előidéző anyagokat is termel, ami kedvez az érrendszeri lerakódásoknak. A viszcerális zsír termelte anyagokat az érrendszer a májhoz szállítja a belek, a hasnyálmirigy és az epe felől, ahol a máj elzsírosodásához, inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség kialakulásához vezet. Elmondjuk, hogyan lehet megszabadulni a veszélyes plusz kilóktól.

Étrend a viszcerális zsír csökkentésére

A leghatékonyabban a kevés szénhidrátot engedélyező diéták képesek csökkenteni a viszcerális zsír mennyiségét. Egy alabamai tanulmány összehasonlítása például kimutatta, hogy nyolc hét alatt a résztvevő 69 túlsúlyos nő és férfi közül a kevés szénhidrátot engedélyező diétát követő csoport 10%-kal több viszcerális zsírt adott le, mint azok, akik alacsony zsírmennyiséget előíró étrendet kaptak. A szénhidrátbevitelt korlátozó csoport emellett 4,4%-kal többet is fogyott. 

hasi zsir

A szénhidrátlimitet alkalmazó diéták közül az egyik legismertebb a ketogén étrend, mely nagyon szigorú szabályokat ír elő, hogy előidézze a ketózis állapotát, melynek során a test nem a szénhidrátokat használja fel elsődleges energiaforrásként, hanem a zsírokat. A ketogén étrend hatékonyságát többek között ez az amerikai tanulmány is igazolja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mozgás viszcerális zsír ellen

A mozgástípusok közül az aerobic bír kiemelkedő hatékonysággal a viszcerális zsír ellen. A közepes vagy magas intenzitású edzések kiválóan kiegészítik a jól megválasztott étrendet. A hatás már akkor is látványos, ha csak heti két-három alkalommal sikerül beiktatni aerob mozgást a többi edzés közé.

Az aerobik viszcerális zsírt csökkentő hatásáról korábban írott cikkünket itt olvashatod.

Ételek és italok hasi hízás ellen

A következő táplálékok rendszeres fogyasztása akkor is meg fog rajtad látszani, ha genetikailag hasi hízásra hajlamos, alma alkatot örököltél. Leolvasztják a hasról a felesleget!

Még több tudományosan igazolt módszert

A viszcerális zsír csökkentésében az étrend és az edzésterv átalakítása mellett több apróbb változtatás is segíthet.

  • Próbálj több oldható rostot bevinni. Egy 1114 résztvevővel végzett kutatás tanúsága szerint a napi rostbeviteledet 10 grammal emelve a viszcerális zsír 3,7%-kal csökkenthető. Az oldható rostok karcsúsító hatásáról itt többet is megtudhatsz.
  • Vigyél be több proteint. Egy 23 876 felnőttet vizsgáló, amerikai, katonai kutatás kimutatta, hogy a magasabb fehérjebevitel kisebb BMI-vel, alacsonyabb HDL-koleszterintszinttel, kisebb csípőkörfogattal és kevesebb viszcerális zsírlerakódással jár.
  • Kerüld a hozzáadott gyümölcscukrot tartalmazó termékeket. Egy kutatócsoport tanulmánya 41 gyerek körében vizsgálta, hogyan hat, ha az étrendjükben található finomított fruktózt keményítőre cserélik, de a bevitt kalóriák mennyiségén nem változtatnak. Mindössze tíz nap alatt a máj zsírossága 3,4%-kal, a viszcerális zsír mennyisége 10,6%-kal csökkent.
  • Maradj mértéktartó az alkoholfogyasztásban. 8 603 koreai felnőtt szokásainak vizsgálatából kiderült, hogy akik többször ittak alkoholt, nagyobb derékbőséggel és több viszcerális zsírral rendelkeztek.
  • Figyelj az alvásra. Kutatók 6 éven át követték 293 ember alvási szokásait, amiből megállapították, hogy akik rendszeresen kialvatlanok, több viszcerális zsírt halmoznak fel. 6 órányi és 7-8 órányi alvás között már jelentős különbség van: akik kevesebbet pihentek 26%-kal többet híztak hasra.
  • Ikatss be probiotikumokat az étrendedbe. A Lactobacillus-családba tartozó baktériumokról egy 12 hetes, 210 japán felnőtt részvételével végzett kutatás igazolta, hogy három hónap alatt 8,5%-kal képesek csökkenteni a viszcerális zsír jelenlétét. Miután azonban a probiotikumot egy hónapig nem szedték, visszaállt az eredeti állapot.

Mielőtt bármelyik módszert kipróbálod, érdemes kikérned a házi orvosod véleményét.

Ezt is szeretjük