Így zajlik le a hízás folyamata: először ezt kell megértened, ha fogyni akarsz

Tévhitek helyett alapozd tényekre a fogyást.

A hízás folyamata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hízást, az étvágyat, sőt, még a hangulat változását is mind nagyban befolyásolja a vércukorszint alakulása, melyet az inzulin nevű hormon irányít. 

Ha fogyni szeretnél, érdemes többet is megtudnod arról, hogyan működik az inzulintermelés, és miként függ össze a zsírraktározással, ugyanis ez lehetővé teszi, hogy tudatosan tegyél a hízás ellen.

A hízás folyamata

Az egészséges szervezetben az inzulin szénhidrátokban, főként cukrokban gazdag étkezéseket követően választódik ki nagy mennyiségben. Ilyenkor ugyanis az emésztés a cukrokat és a keményítőket egyszerűbb molekulákra, cukrokra bontja, így glükóz és fruktóz jön létre. 

etelnaplo onkontroll modszer

Az egyszerű cukrok bejutnak a véráramba, és arra késztetik a hasnyálmirigyet, hogy inzulint adjon le. Az inzulin a cukrokat a test sejtjeinek táplálására használja. Ez a folyamat biztosít energiát olyan fontos dolgoknak, mint az agy, az izmok és más szövetek.

Amikor azonban túl sok a glükóz a véráramban, a sejtek elkezdik megtölteni a glikogénraktárakat, melyekben megkötött víz és szénhidrát halmozódnak fel. Ha a glikogénraktárak megteltek, akkor a maradék glükózból zsír lesz. A felesleg zsírrá alakítását az inzulin kezeli, beleértve a testben mélyen, a szervek között felhalmozott viszcerális tartalékot is. Ez az oka annak, hogy az inzulint zsírraktározó hormonként is emlegetik. 

Mindez sokkal gyorsabban történik finomított szénhidrátok, cukrok fogyasztását követően. A fehér kenyér, a fehér rizs és a kristálycukor például mind olyan ételek, amelyek gyorsan egyszerű cukrokra bonthatóak és hasznosíthatóak, miközben a hasnyálmirigy nagy mennyiségben termel válaszként inzulint. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A folyamat azonban nemcsak hízáshoz vezet, de a szénhidrátok felhasználását követően hamar újra visszaesik a vércukorszint. Ez éhséget generál, sőt, erősíti a további szénhidrátok iránti vágyat, így egy ördögi kör jön létre, ami még több elraktározott szénhidráthoz és egy függőségszerű állapothoz vezet.

Minél tovább és nagyobb mértékben magas az inzulinszint, annál valószínűbb, hogy felesleget raktároz a szervezet.

Az inzulin ezen felül több más hormon kiválasztásával is kapcsolatban áll, így többek között befolyásolja az adrenalinmirigyek termelését is. Ezekben képződik többek között a stresszhormonként ismert kortizol, melyből abnormálisan magas mennyiség jöhet létre a magas inzulinszint hatására. Ez még tovább erősíti az éhséget, a kimerültséget, illetve hosszú távon több betegség kockázatát is növeli. 

Minden falatból zsír lesz

Ha ezeket az ételeket rendszeresen eszed, akkor nagyon könnyen felszaladhat rád néhány plusz kiló. Nemcsak az a baj velük, hogy sok bennük a kalória, más negatív hatásuk is van!

10 étel, ami durván hizlal

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük