8 évvel rövidíti meg az életet, és Magyarország kétharmadát érinti
Hosszú életre vágysz? Érdemes tenned egy olyan dolog ellen, ami hat-nyolc év mínuszt jelenthet.

menopot
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás évekkel - néha évtizedekkel - rövidíti meg az emberi életet.

Az mozgáshiány, illetve az egészségtelen táplálkozás eredményeképpen kialakuló túlsúly, illetve elhízás ugyanerre képes - derült ki a McGill Egyetem Egészségügyi Központja által végzett kutatásból.

Sajnos az ilyen jellegű kutatásokat olvasva nem feledkezhetünk meg arról, hogy hazánk kétharmada túlsúlyos.

Nyolc évvel rövidíti meg az életet az elhízás

Dr. Steven Grover és kollégái a Nemzeti egészségügyi és táplálkozási vizsgálat - National Health and Nutrition Examination Survey - 2003 és 2010 között készült felméréseit használták fel kutatásukhoz.

Így körülbelül négyezer ember testsúlya, egészségi állapota, illetve halálozása közötti összefüggéseket tudtak vizsgálni.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kórosan elhízott emberek élete mintegy nyolc évvel lehet rövidebb, az elhízás hat évvel rövidítheti meg az életet, de az egyszerű túlsúly is akár három évvel rövidebbre vágja a centit.

Hány éves vagy?

Nemcsak önmagában a súlyfelesleg mértéke volt fontos a kutatók számára, azt is vizsgálták, hogy milyen életkorban halmozták fel plusz kilóikat a vizsgálati alanyok. A legrosszabb egészségügyi eredményeket pedig azok az emberek mutatták, akik már fiatalon túlsúllyal, elhízással küzdöttek.

- A minta világos: minél nagyobb a túlsúlya valakinek fiatalon, az annál nagyobb hatást gyakorol az egészségi állapotára - magyarázza dr. Grover. Kutatásunk eredményei alapján úgy véljük, a túlsúly ugyanolyan káros, mint a dohányzás.

Mínusz 20 egészséges év

A tanulmány a The Lancet Diabetes and Endocrinology legújabb számában jelent meg. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ha tekintetbe vesszük, hogy az elhízás gyakran vezet szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, diabéteszhez, rákhoz, akkor a súlyproblémák akár két egészségben eltölthető évtizedet is elvehetnek az életből.

Ezt is szeretjük