Gyermekkori elhízás: ilyen betegségeket okozhat felnőttkorban

Előzd meg a bajt!

A gyermekkori elhízás gyakori jelenség.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermekek túlsúlyának hátterében nem csupán az oly sokszor emlegetett genetikai hajlam, hanem az egészségtelen étrend vagy akár pszichés okok is állhatnak. Sok szülő szívesen eteti a gyermekét, sőt, gyakran hajlamos túlzásba esni. Amennyiben ez már veled is előfordult, sürgősen itt az ideje, hogy leszokj róla - hosszú távon ugyanis komoly problémákat okozhatsz csemetédnek.

Az pedig különösen nagy hiba, amikor az étel jutalmazásra szolgál. A gyermeked fejében ugyanis rögzül, hogy amennyiben valami jót tesz vagy rendesen viselkedik, kap érte valamit. Ez rossz módszer, hiszen később élete során bármilyen stressz éri, ugyanúgy saját maga megjutalmazására fordítja majd az ételt. Így gyermekedre szépen lassan elkezdenek felszaladni a plusz kilók, ami idővel egyre jobban zavarhatja, ez pedig komoly önértékelési problémákhoz is vezethet.

A gyermekkori elhízás következményei

A gyermekkori elhízás szív- és érrendszeri betegségekhez, máj- és hasnyálmirigy megbetegedésekhez, illetve magas vérnyomáshoz vezethet. Utóbbi súlyos esetben infarktust és agyvérzést is okozhat. Továbbá az időben nem kezelt elhízás megzavarhatja a cukoranyagcserét, s ebből alakulhat ki a felnőttkori kettes típusú diabétesz.

A túlsúly az ízületekre is rendkívül rossz hatással van: jóval nagyobb teher nehezedik rájuk, mint korábban, így idővel roncsolódnak, a mozgás pedig nehézkessé válhat.

Viszont az elhízás nem csupán a testre, hanem a lélekre is komoly hatással van. A gyermekedet ért gúnyolódások későbbi életére is befolyással lehetnek, ami kevés önbizalom vagy akár határozatlanság formájában nyilvánulhat meg. Súlyosabb esetben az evés iránti bűntudat anorexiához vagy bulimiához vezethet - mindkettő olyan betegség, ami orvosi segítséget igényel.

Mit tehetsz ellene?

Alapszabály, hogy sohase fogd a gyermeked szigorú vagy pláne drasztikus diétára, mert fejlődő szervezetének minden fontos tápanyagra szüksége van. Ha tanácstalan vagy, az orvos vagy dietetikus által ajánlott étrendek minden olyan élelmiszert tartalmaznak, ami egy gyermek fejlődéséhez nélkülözhetetlen.

Ettől lesz kövér a gyerek!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Beszéld meg csemetéddel, hogy szabadidejében milyen sporthoz lenne kedve. Biztosan megtaláljátok azt a mozgásformát, ami érdekli. A lényeg, hogy a sport örömet szerezzen neki, ne pedig szenvedésként élje meg a ráfordított időt. Az iskolai heti két tornaóra egyáltalán nem elegendő, főleg, hogy a gyermekek igencsak hajlamosak elbliccelni az ott kapott feladatokat. 

Iktasd ki a konyhából a testsúlyra veszélyt jelentő élelmiszereket, és főzéshez használj egészséges alapanyagokat. Cukor helyett természetes alapú édesítőszert, fehér liszt helyett teljes kiőrlésűt, zsiradékból pedig csak minimális mennyiséget.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A gyermek étkezései szokásai igenis megváltoztathatóak, hiszen azt eszi meg, amit te anyaként elé teszel. Szépen, fokozatosan vezesd rá az egészségesebb ételekre, nem kell egyik napról a másikra drasztikus változásokat beiktatni.

Ezt is szeretjük