Több mint 10 kiló a túlsúlyod? Erre a 17 rákfajtára nagyobb az esélyed

Nem csak a szívbetegségekkel függ össze az elhízás!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tíz leggyakoribb rosszindulatú daganatféleség kockázatát növeli a túlsúly és az elhízás - vélik az eddigi legátfogóbb követéses vizsgálat alapján brit kutatók.

A szakemberek eredményeiket a The Lancet orvostudományi folyóirat legújabb számában tették közzé.

Az elhízás növeli a rákkockázatot

A Londoni Közegészségügyi és Trópusi Orvostani Intézet kutatói irányításával végzett vizsgálat során ötmillió 16 éven felüli brit lakos adatait gyűjtötték össze, akiknek az egészségi állapotát, betegségeit hét éven át követték nyomon. A szakemberek számítása szerint a túlsúly és az elhízás évente 12 ezer friss rákos megbetegedés kialakulásához járulhat hozzá.

Amennyiben folytatódik a rohamos súlygyarapodás trendje, az további 3700 daganatos betegség kialakulásához vezet majd évente - olvasható a BBC honlapjának hírei között.

Növekszik a rákos megbetegedések száma

- Világszerte növekszik a túlsúlyos és elhízott emberek száma. Immár egyértelműen bebizonyosodott a túlsúlyosság szerepe a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Vizsgálataink azonban azt mutatták ki, hogy amennyiben a testsúlynövekedés jelenlegi trendje folytatódik, lényegesen nagyobb számú rákos megbetegedésre is számíthatunk - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Krishnan Bhashkaran.

17 ráktípus esélyét növeli az elhízás

A hétéves kutatási időszak alatt 166 955 személynél alakult ki daganat. A vizsgált 22 daganatféleség közül, amelyek a rákos megbetegedések 90%-át teszik ki, 17-ben mutattak ki összefüggést a kór és túlsúly között.

Veszélyes a 10 kg fölött túlsúly

A brit eredmények szerint minden 13-16 kilogrammnyi túlsúly egyértelműen növelte a méhtestrák, az epehólyag-, a vese-, a méhnyak- és a pajzsmirigydaganatok, valamint a leukémia kockázatát. A magasabb testtömegindex esetében növekedik továbbá a májrák, a vastagbél- és petefészek-daganatok rizikója, és magasabb a változókori emlőrák kockázata is.

Többféle összefüggés

Az utóbbi négy daganatféleségnél azonban kevésbé egyértelmű az összefüggés a túlsúly és a betegség között, amelynek kialakulásában egyéni tényezők is közrejátszottak. Ugyanakkor voltak olyan adatok is, amelyek szerint a magasabb BMI csökkentheti a prosztatarák rizikóját.

- Egyes daganattípusoknál a magasabb testtömegindex egyértelműen növelte a rák kockázatát, másoknál kevésbé volt határozott a kapcsolat, vagy egyáltalán nem találtunk összefüggést. Mindez arról tanúskodik, hogy a BMI különböző folyamatokon keresztül növeli a rákos megbetegedés kockázatát a daganat típusától függően - összegezte Krishnan Bhaskaran.

Ezt is szeretjük