Edzés szobabiciklivel azoknak, akik komoly eredményeket szeretnének
Attól, hogy néha tekersz egy laza tíz percet, semmi sem fog változni.

szobabicikli2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kardió mozgásformák lényege, hogy felpörgetik a szívritmust, így számos előnyös egészségügyi hatásuk van, sőt, amíg mozogsz, nagyon sok kalória ég el, hiszen nagy izomcsoportok végeznek tempós, de monoton munkát.

A kardió mozgásformák közé tartozik a szobabiciklizés is, mely nagyszerű kiegészítője lehet bármilyen diétás, zsírégető programnak. Tíz perc tekeréssel ugyanis közepes tempóban máris 88 kalóriát égetsz el, ha pedig tényleg rákapcsolsz az edzéssel, akkor ez 131-re vagy a fölé is mehet.

Szobabiciklis edzésterv

Fontos azonban, hogy a szobabiciklizésnek nem sok, vagy semmi hatása nem lesz, ha csak heti egy-két alkalommal tíz percet tekersz, és azt is kényelmes ütemben, kis intenzitáson. Ennél hatékonyabb, ha nagyobb intenzitáson, keményebb nehézségi fokozaton pedálozol, ha viszont rosszul választod meg a terhelést, nagyon gyorsan kifulladhatsz. Érdemes ezért fokozatosan haladni.

Fotó: Getty Images Hungary

Kezdőként törekedj arra, hogy heti öt-hat alkalommal tudj nagyjából 30 percet közepes tempóban és nehézségen biciklizni. Ilyenkor a szívritmusod a maximális teljesítmény 50-70%-a körül legyen. Ha ez nagyon nehezen megy, tízpercenként iktass be eleinte egy-két perc pihenőidőt!

Ezt követően heti kétszer fokozd a tempót gyorsra, míg ezen kívül még három alkalommal közepes vagy lassú tekeréssel eddz! A pihenőnapok ne essenek egymás utánra! A magas intenzitású napok során a szíved dolgozzon 75-85%-on a félórás időtartam legalább kétharmadában! Ha ez már jól megy, azzal felkészültél egy intervallumos edzésre is.

Intervallumedzés szobabiciklivel

A legtöbb edzésforma végezhető intervallumokra bontva, melyek megnövelik az edzés zsírégető hatását. Az intervallumos edzésben egy rövid ideig maximális erőbedobással kell végezned a mozgást, majd pihenésként ugyanazt lassabban, majd egy újabb magas intenzitású szakasz következik, és így tovább.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szobabiciklis edzések esetében ez működhet úgy, hogy az első öt-tíz percben lassú, majd közepes intenzitáson bemelegítesz. Ezután két percen keresztül állítsd a gépet nehéz fokozatra, és tekerj olyan gyorsan és erősen, ahogy csak tudsz! Vedd lejjebb a nehézségi szintet, és csökkentsd lassúra a tempót újabb két percen keresztül, amíg nem érzed, hogy egy kicsit lassul a pulzusod! Váltogasd a magas és alacsony intenzitást 15-16 percen keresztül! Végül egy három-öt percen át tartott közepes tempóval vezesd le az edzést!

Az erősítést se felejtsd el!

A szobabiciklizés szuper kardió, de, ha a fogyókúra során az izomtömegedet is növelni akarod, sőt, a zsírtól is szeretnél hatékonyabban megszabadulni, akkor a kardió mellé erősítő gyakorlatokat is végezned kell. Mutatjuk, hogyan edzhetsz otthon, hatékonyan egy pár kézi súlyzó segítségével!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük