Szálkásodni akarsz? Végezd megfelelő sorrendben a kardió és erősítő edzést
Mi is tulajdonképpen a szálkásítás, és hogy csináld jól?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi szervezet a túlélésre van tervezve, a tested egyáltalán nem foglakozik azzal, hogy tetszik-e, amit a tükörben látsz, vagy sem. Minden egyes gramm zsír 9,3 kalóriát jelent számára, ezért komolyan ragaszkodik a tartalékaihoz.

Éppen ezért átgondolt haditerv szükséges ahhoz, hogy elhitesd a testeddel, hogy az elraktározott zsírra nincsen szüksége. Hogy pontosan mi is kell a szálkásításhoz, arról Kremer Kaposi Péter személyi edzőt kérdeztük.

Mit jelent a szálkásítás?

- Először is fontos tisztázni, hogy mit is jelent pontosan a szálkásítás, mert rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban. A szálkásítás kifejezés valójában a testzsírszázalék csökkentését takarja, az izomzat tömegének megőrzése mellett!

Szándékos a felkiáltójel, hiszen aki koplal, vagy valami divatos, ám teljesen abnormális - a valós szükségleteit figyelmen kívül hagyó - diétát követ, az nem szálkásít, pusztán veszít a testsúlyából. A két dolog pedig messze nem ugyanaz - magyarázza Kremer Kaposi Péter.

A súlyvesztés önmagában kevés

Sok nővel előfordul, hogy kizárólag a mérlegnek hisz, és ujjongva örül egy-két leadott kilónak, miközben észre sem veszi, hogy a testén lévő felesleg mértéke jottányit sem csökkent. Sajnos elsősorban a mai fiatal lányok közül esnek bele sokan ebbe a hibába.

- Keservesen ragaszkodnak 50-52 kilójukhoz, miközben a külsejük a sport és az egészséges táplálkozás teljes hiánya miatt leginkább egy pudingra hasonlít. Napi szinten találkozom ezzel a problémával: esetükben a cél sohasem az egészséges és izmos kinézet, hanem egy bizonyos testsúly megőrzése, elérése.

Így működhet a szálkásítás!

Megfelelő étrend

Ahhoz tehát, hogy ne csak a mérleg mutasson kevesebbet, hanem közben izomtömegedet is megőrizd, komoly haditerv szükséges.

Először is fontos, hogy izmaidat megfelelő mennyiségű fehérjével lásd el, a napi szinten elfogyasztott szénhidrátmennyiségét és -minőségét pedig úgy határozd meg, hogy létrejöjjön egy ötszáz kalória körüli deficit, amit a tested kénytelen lesz a zsírraktárakból pótolni. A zsírbevitelt minimális szinten kell tartani, napi 20-30 gramm jó minőségű zsír bőven fedezi azt az igényt, ami a vitaminok oldásához és egyéb fontos élettani feladatokhoz szükséges.

Végezd helyes sorrendben a kardió és erősítő edzést!

Ha összeállt a megfelelő étrend, akkor jöhet a mozgás. Amennyiben súlyzós edzést végzel, nem kell az edzéseden változtatni csak azért, mert zsírcsökkentő diétán vagy. Makacs tévhit, hogy magas ismétlésszámmal és kis súlyokkal kell dolgozni szálkásítás alatt. Tartsd magad nyugodtan a régi súlyokhoz és ismétlésszámokhoz. Utóbbiakból 6-12 a megfelelő, 12-es ismétlésszám felett dolgozni felesleges.

Fontos, hogy a zsírégetést támogató, közepes intenzitású aerob edzést - gyaloglást, kocogást, ellipszistrénert, biciklizést - a súlyzós edzés utánra időzítsd, soha ne elé. A súlyzós edzés ugyanis leüríti tested szénhidrátraktárait, így azt követően, az aerob edzés alatt már sokkal hamarabb fog zsírt felhasználni energiaként a szervezet. A súlyzós edzés rapszodikus intenzitása nem ideális zsírégetés szempontjából, ezért ezt a sorrendet - 1.: súlyzók, 2.: aerob - nem jó felcserélni.

Ezt is szeretjük