Nem veszélyes? 6 kilót fogyhatsz a 13 napos diétával

A szakértőt kérdeztük

Kremer Kaposi Péter elmondja, miért felejtsd el a 13 napos diétát.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre többet keresnek rá interneten a 13 napos diétára, mely legalább hat kiló fogyást ígér, nem egészen két hét alatt.

Azok a diéták, amelyek rövid idő alatt ilyen komoly súlyvesztéssel járnak, jellemzően nem kifejezetten egészségesek, illetve hatásosak hosszú távon. Hogy a 13 napos diéta mennyire nem az, arról Kremer Kaposi Péter személyi edző mesél.

Hogyan működik a 13 napos diéta?

A szigorú diéta megalkotója szerint sokkolja az anyagcserét, aminek eredményeképpen a szervezet többé nem úgy reagál az elfogyasztott élelmiszerekre, mint korábban. Tehát a 13 nap elmúltával vissza lehet térni az eredeti étrendhez, a diétát azonban nem lehet két éven belül megismételni.

Ezen kívül van egy nehezen magyarázható kitétele is az étrendnek: a diéta során nem lehet rágógumizni. A teljes mintaétrendet itt olvashatod, mi úgy éreztük, elegendő az első napot bemutatni ahhoz, hogy lásd, nem szerencsés kipróbálni a diétát.

Mintaétrend - 1. nap

  • Reggeli: egy csésze kávé.
  • Ebéd: egy főtt tojás, 200 g főtt spenót, egy paradicsom.
  • Vacsora: 100 g marhahús, saláta.

Kremer Kaposi Péter a 13 napos diétáról

A koplalás nem fogyókúra

- Gyors fejszámolással ez az étrend körülbelül napi négy-ötszáz kalóriát tartalmaz, ez pedig egyértelműen koplalás, nem pedig fogyókúra. Fontos leszögezni, hogy eleve nem vagyunk egyformák, tehát egy 60 kilogrammos embernek más étrendre van szüksége a testzsírcsökkentéshez, mint egy száz kilogrammosnak. Ami az utóbbinak jó, attól előbbi nagy valószínűséggel hízni fog. Ebből kiindulva mondható, hogy olyan egységes étrend, ami mindenkinek jó, nem létezik.

Én egy 65 kilogrammos, fogyni vágyó nőnek rendszeres mozgás mellett nagyjából 1500 kalóriás étrendet javaslok. Tehát a napi négy-ötszáz kalória, amit a 13 napos diéta ajánl, egyszerűen káros - magyarázza Kremer Kaposi Péter.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kevés szénhidrát, fehérje, víz és rost

- Amire számíthatsz, ha kipróbálod ezt az étrendet, az a szénhidrátmegvonásból adódó ingerültség, fáradtság, koncentrációs nehézségek, szédülés, fejfájás, aluszékonyság, illetve betegségekre való fogékonyság az immunrendszer gyengülése miatt. Az alacsony fehérjebevitel miatt az izomzat gyengülni fog, mérete csökken. Az étrend legalább két liter vizet ír naponta, hogy ne légy dehidratált, ami azért nevetséges, mert a testsúly minden 20 kilogrammjára kell számolni napi egy litert, tehát a két litert én egy 40 kilós embernek ajánlanám. Nagyon alacsony az étrend rosttartalma is, ezért bátran lehet székrekedésre számítani.

Az edzés hogy megy?

Nemcsak a táplálkozás, hanem az edzés során is el lehet követni hibákat. Kattints az alábbi videóra és nézd meg a leggyakoribbakat.

Kudarcra ítélt fogyni vágyók?

- A legnagyobb baj ezekkel a gombamód szaporodó csodadiétákkal, hogy újra és újra kudarcot vallanak velük a fogyni vágyók, míg végül elhiszik, hogy ők képtelenek leadni a túlsúlyukat. Pedig egyvalamivel mindenki elérheti a kívánt alakot, az pedig egy személyre szabott és jól összeállított étrend.

Ezt is szeretjük