Ezt kell tenned havonta ötször rák és elhízás ellen - Szakértők ajánlása
Egy új kutatási eredmény szerint olyasvalami is segíthet a fogyásban, amit eddig nem ajánlottak.

ures tanyer2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dietetikusok ajánlása szerint a karcsúsághoz és az egészséghez vezető út egyik alappillére a kiegyensúlyozott, napi ötszöri táplálkozás.

Egy, a Dél-kaliforniai Egyetemen végzett kutatás tanúsága szerint azonban a napjainkban ritkán javasolt táplálékmegvonás is hatásos lehet - bizonyos körülmények között.

A szakaszos böjt hatásai

A Cell Metabolism című szakmai folyóiratban is megjelent kutatás során Valter Longo professzor és csapata arra az eredményre jutott, hogy a havi öt, egymást követő napon harmadára, felére csökkentett kalóriabevitel lassítja az öregedést, segíti a fogyókúrát - különösen a hasi területen megjelenő, egészségügyi szempontból legveszélyesebb zsír oldását -, erősíti az immunrendszert, mérsékli a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Táplálékbevitel a böjti napokon

  • Zsír: 44%.
  • Fehérje: 9%.
  • Szénhidrát: 47%.
  • Kalória: 725 kcal.

- A szigorú böjt általában nehezen tartható. Ezzel szemben az ötnapos, csökkentett kalóriabevitelen alapuló szakaszos böjttel hasonló hatás érhető el, ami a fogyókúrát és az egészségügyi előnyöket illeti. Én személy szerint mindkét módszert kipróbáltam, és úgy gondolom, a szakaszos böjt nemcsak könnyebben követhető, de biztonságosabb is - mondta Valter Longo.

Természetesen nem elég, ha egyszerűen csökkented a napi kalóriabevitelt, fontos, hogy kellő körültekintéssel tedd mindezt, hiszen a szervezetednek hozzá kell jutnia az összes, működése szempontjából fontos ásványi anyaghoz, vitaminhoz. A böjti napokon érdemes kamillateát, zöldségleveseket fogyasztani. Arra is ügyelj, hogy a hónap fennmaradó 25 napján lehetőleg ne hamburgert egyél csokoládéval.

A szakaszos böjt hatására három hónapon belül alacsonyabb lett azoknak a biomarkereknek a száma, amelyek az öregedéssel, a cukorbetegséggel, a rákkal és a szívbetegségekkel álltak összefüggésben. Ezen kívül jelentősen csökkent a szakaszos böjtöt kipróbáló emberek szervezetének testzsíraránya.

A szakaszos böjt hátrányai

Az idősebb korosztály, várandósok, szívproblémával vagy cukorbetegséggel küzdők esetében természetesen ez a módszer veszélyesnek bizonyul. Ugyancsak nem javasolt a kipróbálása abban az esetben, ha hajlamos vagy a csontritkulásra, vagy gyenge az immunrendszered.

Továbbá szakértők szerint a rosszul végzett böjtök növelik a különböző fertőzések esélyét, valamint a sebgyógyulási időt, megzavarhatják a menstruációs ciklust, illetve ronthatják a termékenységet. Tehát mielőtt belevágnál, kérd ki orvosod véleményét a szakaszos böjttel kapcsolatban.

Ezt is szeretjük