40 nap alkohol és hús nélkül: hogy hat a szervezetre a nagyböjt?

Állítsd takarékra a szervezeted, fogyassz kímélő és egyszerű ételeket a nagyböjt során!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2014-ben március 4-re esik a húshagyó kedd, melyet a nagyböjt első napja, hamvazószerda követ. A keresztény vallás a húsvétig tartó nagyböjtre úgy tekint, mint a megújulás, a bűnbánat és az öröm időszakára.

Ha vallási vagy egészségügyi okokból böjtöt tartasz, ne lemondásként tekints rá, inkább egy olyan időszakként, amely segít megtisztítani tested-lelked a salakanyagoktól, illetve a felesleges dolgoktól.

Nagyböjt: egyszerű étkezés

A nagyböjt lényege nem csupán az, hogy ne vegyél magadhoz húst - habár gyakorlati szempontból kétségkívül erről is szól. Általános szabály, hogy úgy étkezz, hogy könnyebbséget érezz, fogyassz egyszerű ételeket!

Ennek megfelelően nem is igazán érdemes az internetet bújnod böjti receptek után kutatva. Iktasd ki étrendedből 40 napra az alkoholt, a húsféléket, a zsíros fogásokat, a cukorban gazdag ételeket.

Fordítsd kevesebb figyelmet az ételek elkészítésére, fogyassz sok nyers zöldséget, gyümölcsöt. Fontos továbbá, hogy ügyelj a mértékletességre.

A mértékletesség lényege, hogy csökkentsd a fehérje-, illetve az energiabevitel mértékét, ám a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét ne.

Amennyiben egy 170 centiméter magas, 65 kilogrammos, könnyű fizikai munkát végző, 30 év körüli nő napi energiabevitelét tekintjük alapnak, azt mondhatjuk, hogy böjt idején a szükséges napi 2200 kalória helyett körülbelül 1600 kalória szükséges.

Aki nem böjtölhet

Természetesen nem mindenki számára ajánlott tavasszal böjtöt tartani. A nehéz fizikai munkát végzőknek, gyermekeknek, legyengült betegeknek, várandós vagy szoptatós kismamáknak nem javasolt az étrend ilyen jellegű átalakítása.

Szabadulj a függőségtől!

Az alkoholfogyasztás, a dohányzás és más káros szenvedélyek sokaknál függőséget okoznak. Érdemes ezektől a szokásoktól is távol tartanod magad - legalább a böjt időszakára -, illetve gondold át, hogy milyen más jellegű függőségeid vannak még, amelyek gúzsba kötnek. Ha szívesen elbúcsúznál a szétszórtságodtól vagy a beszédkényszeredtől, tudatosan figyelj oda ezekre a zavaró szokásokra, és küzdd le őket!

A böjt lényege egyúttal az is, hogy megszabadulj minden feleslegestől, többek között a környezetből rád zúduló hiábavalóságoktól is.

Mi történik a szervezetben?

A böjt nem egyenlő a koplalással, de csökkentetett energiabevitelt jelent. Számos kutatás bizonyította már, hogy a mértékletes evés jó hatással van az egészségre, meghosszabbítja az életet. Egy, az amerikai Cornell Egyetemen végzett kutatás tanúsága szerint azok a kísérleti patkányok, amelyek csak a többiek által elfogyasztott étel 70%-át kapták, egyharmadnyival tovább éltek.

Ennek oka, hogy a csökkentett táplálékbevitel hatására az anyagcsere is csökkentett üzemmódban dolgozik, aminek következtében kevesebb DNS-másolás következik be, vagyis csökken a hibalehetőségek száma, ezáltal pedig többek között a daganatos betegséget kialakulásának esélye is.

Takarékra áll a szervezet

Böjt hatására a gyomor falában egy gherin nevű hormon termelődik, amelyet éhséghormonnak is hívnak. Ez a vegyület hatást gyakorol a keringési rendszerre, lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, takarékos üzemmódra állítja a szervezetet.

Tavaszi fáradság

A böjttől függetlenül is előfordulhat, hogy a téli hónapok elmúltával tavaszi fáradtságot tapasztalsz. Így küzdd le!

Felszabadulnak a méreganyagok

A böjt során a szervezetben tárolt méreganyagok is kezdenek felszabadulni, a májban lévő zsírok lebontásra kerülnek. Ennek eredményeképpen a kezdeti időszakban nem ritka, hogy több pattanás jelenik meg a bőrödön, esetleg fáradékonyabb leszel.

Ha azonban odafigyelsz a vitamin- és ásványianyag-pótlásra, hamar helyreáll a közérzeted. A böjt hatására a téli időszakban nehéz, zsíros ételekkel, cukrokkal megterhelt szervezet új erőre kap, a természethez hasonlóan megújul.

Ezt is szeretjük