Miért és hogyan növeli a zsírpárnákat a stressz? Ha megérted, könnyebb küzdeni ellene

Az éjszakai stressz okozza a legkomolyabb gondot.

stressz-eves-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt a tényt, hogy a stressz hizlal, régóta tudjuk. Amikor stresszelünk, lényegében életbe lép az ősi menekülő ösztön, és a szervezet több energiát kezd raktározni, hogy legyen elég erőnk futni vagy harcolni. Azonban a modern világ modern stresszei nem múlnak el, nem olyanok, mint a támadó vad, amely elől el lehet futni, hanem villanyszámlák, és létbizonytalanságok formájában jelentkeznek, és folyamatosan az ember feje fölött lebegnek, így az energia raktározás is állandó.

Arról azonban, hogy pontosan hogyan történik ez a raktározás a szervezetünkben, mik a kiváltó mechanizmusai, és mikor okozza a legkomolyabb gondot, már ritkábban esik szó. A válasz a stresszhormonok és a zsírsejtek közötti összefüggésben rejlik. Egy 2018-as, a Cell Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány, melyet a Stanford Egyetem orvosi kara készített, arra próbált választ találni, miért vezet a tartós stressz elhízáshoz, és a kutatás során azt is megfejtették milyen időpontokban különösen káros a stressz. 

Hogyan hizlal a stressz?

Az ember úgy hízik, hogy a testében az úgynevezett prekurzor sejtek, vagyis olyan éretlen sejtek, melyek számos, különböző sejtté alakulhatnak, zsírsejtté alakulnak. Egy egészséges ember a prekurzor sejtjeinek legfeljebb egy százalékát alakítja zsírsejtté, mégpedig egy hormon, a glükokortikoid hatására.

stressz-eves

A glükokortikoidok olyan szteroidok, melyeket a test azért termel, hogy enyhítsék a gyulladást. Az ember glükokortikoidszintje természetes ritmusban emelkedik és csökken a nap folyamán a cirkadián ritmus vagyis a belső biológiai óra szerint. Általában az ember glükokortikoidszintje reggel 8 körül a legmagasabb, és hajnali 3 körül zuhan a legmélyebbre, hogy aztán 5 órán belül megint az egekbe emelkedjen.

A zsírgyártó hormon szintje azonban külső hatásra is változhat, és ilyen változást vált ki a stressz. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mikor éri az a stressz az embert, ugyanis ahhoz, hogy a hormonszint-növekedés hízást indítson el, arra van szükség, hogy az ember éjszaka stresszeljen, amikor természetesen alacsony a glükokortikoidszintje a szervezetnek. Vagyis, aki gyakran hánykolódik éjjel álmatlanul, a másnapi eseményeken idegeskedve, nagyobb eséllyel van kitéve az elhízásnak. 

A kutatók erre akkor jöttek rá, amikor megértették, hogy a glükokortikoidszint természetes hullámzása szinte semmilyen hatással nincs a zsírtermelődésre, tehát a szervezet valahogy kiszűri a cirkadián ritmus okozta változásokat, és jobban reagál a stressz okozta hormonszint-növekedésre. Különböző tesztek során megállapították, hogy a tartós stressz, ami legalább 12 órán át fennáll, és az éjszakába is átnyúlik, sokkal komolyabb zsírsejttermelődést eredményez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezek az eredmények azért is fontosak, mert számos reuma- és asztmagyógyszer tartalmaz glükokortikoidokat, így, ha ezeket este veszi be az ember, könnyen hízást okozhatnak, az új eredményeknek köszönhetően azonban az orvosok változtathatnak az adagoláson.

Nyolc fogyókúrás reggeli szokás

Sokkal simábban és stresszmentesebben indul a reggel, ha az ember megpróbál bevezetni néhányat az alábbi, fogyást segítő, reggeli szokásokból. Akárki kipróbálhatja őket, könnyen elsajátíthatóak, és sokat lendíthetnek a diéta sikerén.

A képek forrása: Getty Image.

Ezt is szeretjük