A stylist elárulja, hogy öltözz stílusosan kevés pénzből
Szakértői tanácsokat olvashatsz!
Nem kell rengeteg ruha ahhoz, hogy mindig divatos lehess. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A VIASAT3 Megruházlak! című műsorának hatodik heti nyertese, Süle Katalin személyi stílustanácsadóként azt vallja, hogy kortól, anyagi és élethelyzettől függetlenül sok nő és férfi nem hozza ki magából azt az esztétikus megjelenést, amit valós önismerettel és minimális odafigyeléssel megtehetne.

Kati szerint sokan nem tudják, hogy nem több ruhára, hanem megfelelő darabokra lenne szükségük. Ezért célszerű minden évben racionalizálni ruhatárunkat, megszabadulni a rég nem hordott göncöktől.

Gardrób szortírozás

- Abban a pillanatban, ha az öltözködés frusztrációt vált ki, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem a kellő darabok sorakoznak szekrényedben, foglalják a helyet - fogalmazott a stílustanácsadó. - Az átlátható, ideális gardrób az, ahol a puzzle minden darabja összeáll, mindennek megvan a helye. Fontos, hogy ruháinkat ne nosztalgiából, egyfajta idejétmúlt önkép miatt, hanem valós használati értékük miatt viseljük.

Kati szerint az öltözködés nem menő ruhadarabok egymás mellé illesztése, hanem művészet, élvezet és a ruhatár egyben a személyiség tükre is, vagyis egy fontos önkifejezési eszköz.

- Paradox módon azonban éppen a globalizált divat árudömpingjének köszönhető az, hogy uniformizálódott a világ, amiben nehéz megtalálni valós egyéniségünknek megfelelő ruhadarabokat - mondta el véleményét Kati.

A divat mint életfilozófia

A divat, mint ipar nemcsak uniformizál, hanem súlyosan károsítja környezetünket. Katinál a reruha készítés egy tudatosan választott fogyasztói társadalom elleni harc, ezért a csináld magad mozgalomnak hódolva egyszerű, szellemes megoldásokkal használt ruhákat restaurál.

Átalakításai során az eredeti ruhadarabok sokszor funkcióváltáson mennek keresztül: szoknyából felső, sálból top, terítőből esküvői ruha lesz. Pár metszés a kabáton, ollós kurtítás helyett rétegezés, vagy hajtogatás és egyedi darabokként születnek újjá az ódivatú ruhák.

- Természetesen mindig szem előtt tartom a hordhatóságot, és arra is nagyon ügyelek, hogy finom és különleges anyagokat dolgozzak fel. Környezettudatosságom jegyében ruháim zömét turkálókból szerzem be, kiegészítőimet, cipőimet, táskaimat pedig leárazáskor veszem meg - foglalta össze a reruha lényegét a Megruházlak! heti nyertese.

A Megruházlak! adásait hétfőtől csütörtökig 17:20-tól nézheted meg a VIASAT3 csatornán! Ide kattintva érdekességeket olvashatsz a műsorról, vagy megnézheted azokat az adásokat, amiről lemaradtál!

Az alapdarabok kulcsszerepe

- Téves szemlélet az, hogy csak sok ruhából lehet válogatni, jól öltözni. Nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy az öltözködéshez fantázia, könnyedség, és egyfajta nyitottság kell, mivel színességünk, megjelenésünk változatossága alapdarabjaink variálhatóságában rejlik. Kabátot, bundát vagy egy kosztümöt nem gyakran cserélünk le, de időközönként egy új sálat vagy övet megengedhetünk magunknak. Az igénytelenséget tilos összekeverni a pénztelenséggel - fejtette ki Kati.

- Soha ne hidd el, hogy Te ezt vagy azt nem teheted meg, mert az nem neked való. Minden való, ami harmonizál belsőnkkel. A valódi egyéniségek lassabban öregszenek - valja a szakember.

Ezt is szeretjük