Mennyi sót ehetsz naponta, hogy ne hízz hasra? Ennyi az egészséges maximum
Ahogy a túl sok só, úgy a túl kevés sem ajánlott.

GettyImages-506814856
Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

6 sminkeszköz, amivel szépen formázható a ritka, kusza szemöldök: tökéletesítik a fazont és természetes hatást adnak »

72 éves nővel reklámoznak táskát: nem a kora miatt különleges, hogy modellnek állt »

Feszesebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt, és segíti a sejtmegújulást: krioterápiával sok bőrprobléma orvosolható »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A helytelen táplálkozás és a magas kalóriabevitel szinte minden esetben hízást eredményez, a zsírpárnák kialakulásáért elsősorban a gyors felszívódású szénhidrátokban gazdag, túlságosan cukrozott, sós ételek a felelősek. 

Persze a túlsúly kialakulásában egyéb tényezők is szerepet játszanak, mint például a testmozgás hiánya, a túl sok stressz, a kevés alvás, anyagcsere-betegségek, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek a pluszkilók.

A só pozitívumai és negatívumai

Ahogy a túl sok só, úgy a túl kevés sem ajánlott, hiszen fontos alkotórésze az emberi szervezetnek, például nátrium-klorid szükséges a gyomorsav képződéséhez, de a jód egyik legfontosabb forrása is, aminek hiánya hajhulláshoz, töredezett körmökhöz, magas koleszterinszinthez, izomgyengüléshez, szédüléshez vezet. Ugyanakkor, ha túl sokat fogyaszt belőle az ember, ellenkező hatást érhet el vele, így mindenképp érdemes a napi ajánlott mennyiség betartása.

GettyImages-1182718370

A nátrium a szövetekből vizet von el, a szervezet vízháztartása felborul, folyamatos dehidratáció, kiszáradásos állapot lép fel, hiszen a test úgy érzékeli, hogy elegendő a víztartalék, ezért lecsökken a szomjúságérzet. A szervezet a hastájékon köti meg a vizet, aminek mennyisége egyes embereknél akár két-három liter is lehet. Ez látványban egy sokkal vastagabb külsőt kölcsönöz, pár kilóval többnek látszik az ember, a has felpuffad, úgynevezett "vízhas" keletkezik, a végtagok megduzzadnak. A felesleges víz a sómennyiség, és a cukor, csökkentésével távozik, így a fogyás is látványos lesz.  

A túlzott sófogyasztás további negatívuma, hogy a túl sok visszatartott folyadékot a vese nem képes megfelelő mennyiségben kiválasztani, több lesz a sejten kívüli folyadék, az érpályában keringő vér térfogata megnövekedik, ez pedig megemeli a vérnyomást, ami hosszú távon magas vérnyomást és az érfalak elzáródását eredményezi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kutatások bizonyították, hogy a magas nátriumszint növeli az éhségérzetet is, ezáltal hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

Mennyi sóra van szükséged?

A Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adatai szerint a sófogyasztás mértéke meghaladja mind a felnőttek, mind a gyerekek esetében a kívánatos értéket. A nőknél 12 gramm, míg férfiaknál 17,2 gramm, azaz az ajánlott érték több mint 2,5, illetve 3,5-szerese, szemben az ajánlott napi 5 grammos értékkel, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ha ennyit fogyasztasz, nemcsak az egészséged, de a tested is meghálálja.

Sós ételek, amiket iktass ki!

A kolbászban, a felvágottakban, pácolt húsokban, a pizzában, a hamburgerben, a sült krumpliban, a majonézben és ketchupban, sós rudakban, olajozott magvakban és chipsekben van bőven, de sok sót tartalmaznak a félkész, készételek, a konzervek és az instant levesek is. Ezekben nemcsak a sóból van rengeteg, de tartósítószerből, zsiradékokból, mesterséges ízanyagokból és színezékekből is. Ezeknek az anyagoknak egy részét képtelen lebontani az emésztés, így az anyagcsere lassul, a kalóriák pedig zsír formájában raktározódnak.

GettyImages-499756353

Így csökkentsd a sóbevitelt

A sóbevitelt fokozatosan csökkentsd, körülbelül 3-4 hét kell ahhoz, hogy megszokd a kevésbé sós ételeket. Főzéskor használj jódozott sót, abból is keveset, valamint fűszernövényeket, majoránnát, kakukkfüvet, bazsalikomot, fogyassz sok friss zöldséget, gyümölcsöt, és igyál napi szinten legalább két liter folyadékot. 

Így hat a szervezetre, ha elhagyod a cukrot

Egy új kutatás alátámasztja, hogy a kilenc napig tartó cukormegvonás a szervezetben számos kedvező folyamatot indít el.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük