Több mint 11 millióan fogynak és formásodnak vele! Pilates a karcsúbb alakért
A pilates nem csak a gerinc egészségének megőrzésében segít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pilates nevű komplex mozgásformát a 20. század elején Joseph Pilates alkotta meg. Célját, hogy a nyugati világ anatómiai ismereteit ötvözze a keleti mozgáskultúrával, elérte.

Napjainkban csak az Amerikai Egyesült Államokban 11 millióan gyakorolják a pilatest - arról, hogy világszerte hányan végzik a mozgásformát, sajnos nincs adat. Cikkünkben Máté Noémi pilatesoktatót kérdeztük az izomerősítő, karcsúsító mozgásformáról.

Pilates? Jóga? Mi a különbség?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy miben különbözik a jóga és a pilates, hiszen kívülről nézve a gyakorlatok mutatnak némi hasonlóságot. Ezen kívül mindkét mozgásforma a légzéssel összehangolt mozgáson alapul, és a gyakorlatok segítenek megőrizni a gerinc egészségét.

- A kettő közötti különbség elsősorban abban mutatkozik meg, hogy a pilatesben jóval több a földön végzett gyakorlat, illetve ugyanazt az izmot más karmunkával, lábmunkával kiegészítve edzi. A jógában több a támaszgyakorlat, egészen mások a nyújtások. Nagyon hasonló tehát, és mégis más. Mondanám, hogy a pilatest könnyebb kezdőkre szabni, mint a jógát, de úgy gondolom, egy jó oktató a jógával is ugyanezt el tudja érni - mondja Máté Noémi.

Vérmérséklettől, ízléstől függ tehát, hogy neked éppen melyik mozgásforma jön be. Érdemes mindkettőt kipróbálni, majd kiválasztani, melyiket szeretnéd hosszabb távon gyakorolni. De talán még jobb, ha nem is választasz, és mindkettőt végzed.

Kinek ajánlható a pilates?

- Nem tudok teljesen szubjektív választ adni, hiszen pilatesoktató vagyok, ezért úgy gondolom, hogy mindenkinek ajánlható, akinek gerince van. Ám ha szűkítenem kell a kört, akkor mindenképpen ajánlanám azoknak, akik az ülőmunka következében derékfájástól szenvednek.

A pilates gyakorlatainak köszönhetően pont azokat az izmokat erősítjük, amiknek erősítésre van szükségük, illetve azokat nyújtjuk, amik leginkább megrövidülnek az ülő - és stresszes - életmód következtében.

Most kezdesz sportolni?

Ha évek óta nem sportoltál, és a túlsúly vagy a rossz közérzet miatt most úgy döntöttél, itt az ideje, hogy rendszeresen mozogj valamit, érdemes kipróbálnod a pilatest. Olyan alapot ad, amire a későbbiek során építhetsz.

- A pilates megerősíti a törzsizmokat, ami nélkül más sportágakban elképzelhetetlen a helyes testtartás, a gyakorlatok tökéletes kivitelezése. Ajánlanám azoknak is, akik nem szeretik a koreografált órákat. A pilatesnél ugyanis nem kell attól tartani, hogy összegabalyodik kezünk-lábunk, mivel a gyakorlatokat lassan végezzük, illetve bizonyos ismétlésszám után térünk át a következő mozdulatra.

Minek köszönhető a pilates karcsúsító hatása?

Meglepően hangzik, de a pilates alakformáló hatása csupán a mozgásforma mellékhatásaként jelentkezik. Az elsődleges cél a gerinc egészségének megóvása, ám az ehhez vezető út segít abban, hogy formás feneked, karcsúbb derekad legyen.

- A pilatesszel alapvetően a gerinc körüli izmokat erősítjük - és ezek közé tartozik a farizom, a hasizom is a hátizom mellett. A gyakorlatokat lassan végezzük, ezért maximálisan ki tudjuk használni az izmokat, fejlődésük garantált. Az órákon megtanulunk a légzéssel összehangoltan dolgozni, odafigyelni a testre. Javul az agy és az izmok közötti kapcsolat, így hatékonyabban tudjuk végezni a gyakorlatokat, ezáltal az izmok is jobban formálódnak.

Pilatesszel nem nő nagy, formás izomzat, nem lesz fitneszversenyzőkön látott fenekünk, nem lesz kockás hasunk, viszont lesz olyan erős farizmunk, ami segít levenni a terhelést a hátizmokról. Az órákon nemcsak az egyenes hasizmot erősítjük - ez ad látványos kockákat -, hanem a külső és belső ferde hasizmokat is. Ezek segítenek úgymond egyben tartani a testet, valahogy úgy működnek, mint egy saját anyagból készült fűző. Megerősödésük karcsúsítja a derekat, formásabbé teszi a hasat - ha nem fedi zsírpárna.

Ezt is szeretjük