Ezek a mozgásformák teszik a legrosszabbat a magas vérnyomással: ne kísérletezz velük
Felejtsd el a súlyzót, ha magas a vérnyomásod!

magas-vernyomas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelő mennyiségű testmozgás kifejezetten fontos magas vérnyomás esetén, mert javítja a keringést, azonban egyáltalán nem mindegy, az ember milyen mozgásformát választ - különösen igaz ez, ha most kezdi a rendszeres edzést.

A mozgás ugyanis megemeli a vérnyomást, de mégis az egyik hatékony módszer, amellyel sikerrel lehet hosszú távon csökkenteni a magas vérnyomást vagy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Milyen mozgásokkal kell vigyázni?

Hosszú távon a legtöbb mozgás hasznos lehet, azonban magas vérnyomással eleinte érdemes kerülni azokat, melyek hirtelen mozdulatokkal vagy hirtelen erőkifejtéssel járnak, ezek során ugyanis nagy kiugrások lehetnek a vérnyomásban, a szisztolés érték elérheti a 170 Hgmm-t.

asztaltartas
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

A kerülendő edzések közé tartozik a legtöbb csapatsport - például a futball, de akár a tenisz is. Érdemes óvatosan kezelni a súlyzós gyakorlatokat is, de ide tartoznak az izometrikus edzések is, amilyen például a plank. A kitartott pózok miatt a jóga megkezdése előtt is érdemes konzultálni orvossal. 

Az izometrikus edzések károsságával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A közelmúltig azt tanácsolták, hogy magas vérnyomás esetén kerülni kell őket, azonban újabb kutatások arra mutatnak rá, hogy a hosszú távú hatásuk kifejezetten előnyös is lehet, ezért mielőtt ilyen edzésformát választanál, kérdezd meg az orvosod, hogy ajánlja-e.

Milyen sportok ajánlottak a magas vérnyomáshoz?

Ahogy az elején is említettük, magas vérnyomás mellett kifejezetten fontos a mozgás, ez ugyanis segít kontrollálni a vérnyomásértékeket. A legtöbb orvos a ciklikus mozgásformákat, illetve a könnyű kardioedzéseket ajánlja. Kifejezetten előnyös az úszás, a séta és a biciklizés. A futás is jó ötlet lehet, de érdemes csuklóra szerelhető mérőeszközzel, vagy gépen végezni, hogy könnyű legyen ellenőrizni, hogyan reagál a mozgásra az ember vérnyomása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes eleinte lassú, a pulzust csak kis mértékben megemelő mozgásokkal kezdeni, és ahogy az ember egyre erősödik, úgy emelhető a terhelés is, így egy idő után az intenzívebb edzések sem fogják nagymértékben megemelni a vérnyomást. 

Nem csak a mozgás, a diéta is fontos

Ha fogyni szeretnél, nemcsak a mozgásra kell odafigyelni, hanem arra is, hogy mivel táplálod a testedet, de ez nem feltétlenül jelent kíméletlen diétát. Az intuitív étkezés éppen a fogyókúrás mentalitás ellenében született meg, és úgy igyekszik tenni a fogyásért, hogy arra biztat, figyelj a tested jelzéseire. A tíz alapelve mentén nemcsak könnyebb a fogyás, de szenvedésmentesebb is.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük