Mi történik, ha mosatlan gyümölcsöt eszel?
A testsúlyodra is meglepően hat többek között
Ha fogyni szeretnél, csakis így fogyaszd a gyümölcsöket!

nagykep?cikkid=163566&kep=vizes szoloszem1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szigorúan tartod magad az egészséges nassolás szabályaihoz, így amikor éppen csak bekapsz valamit, máris egy almáért vagy egy fürt szőlőért nyúlsz, ám arra már nincs időd, hogy meg is mosd a gyümölcsöt. Mi történik, ha kihagyod ezt a nagyon fontos lépést?

A gyümölcsök mosatlanul is megtévesztően tisztának tűnhetnek, ám ennek ellenére egy csillogó alma héján is rengeteg bajforrás lehet, melyek egy része akár a fogyókúrában is nagyon komolyan hátráltathat. Mutatjuk, mire figyelj oda!

Hogyan hat a testsúlyra?

Ha egyszer-egyszer mosatlan gyümölcsöt eszel, de egyébként egészséges vagy, akkor nagyon valószínű, hogy az immunrendszered képes tökéletesen megbirkózni az így bevitt baktériumokkal, tehát ettől nem fogsz megbetegedni. A növényvédőszerek azonban így is komoly kockázatot jelentenek.

A gyümölcsök védelmében a termelők általában gombaölőkkel és rovarirtókkal permetezik a növényeket, amelyek méreganyagok. A problémásabbak például akár a hormonháztartásodat is befolyásolhatják, míg a többség az anyagcserét állítja kihívás elé. Mivel a szervezetednek nagyon nehéz dolga vannak a vegyszerek semlegesítésével, az emésztés lelassul, ami csökkenti a fogyókúra hatékonyságát.

A piszkos tizenkettő

Az Environmental Working Group hasznos segítségként felmérte, hogy melyek a növényvédő szerekkel legsúlyosabban szennyezett zöldségek és gyümölcsök, melyekből egy tizenkettes lista is készült. Ez a piszkos tizenkettő, melyek közt első helyen az eper szerepel. A többiek sorban az alma, a nektarin, az őszibarack, a zellerszár, a szőlő, a cseresznye, a spenót, a paradicsom, a kaliforniai paprika, a koktélparadicsom, az uborka, a chilipaprika és a kellevelek.

Mivel ezek mind kiváló táplálékok a fogyókúrához, ezért egyáltalán nem javasolt, hogy lemondj róluk, ám sohase feledkezz meg arról, hogy mindegyiket nagyon alaposan mosd meg. Emellett ha csak teheted, válaszd a listában szereplő táplálékok biováltozatát, ami mentes a vegyszerektől.

Ezzel szemben egy másik listában a tiszta tizenötről olvashatsz, amelyeknél sokkal kevesebb óvatosság szükséges, hiszen a kártevők java elkerüli ezeket a növényeket, így ritkán permetezik őket. Ebbe a sorba az avokádó, a csemegekukorica, az ananász, a káposzta, a cukorborsó, a hagyma, a spárga, a mangó, a papaja, a kivi, a padlizsán, a mézdinnye, a grépfrút, a sárgadinnye és a karfiol tartoznak.

Baktériumok és a kockázat

A mosatlan gyümölcs általában csak akkor jelent kockázatot, ha az immunrendszered le van gyengülve. Ha viszont a teljesen egészséges vagy, akkor akár több száz gyümölcs elfogyasztását is képes kivédeni a szervezeted. Ennek ellenére ritkán mégis előfordulhat, hogy a héjon olyan kórokozók ólálkodnak, mint az E. coli, a listeria, a szalmonella vagy a norovírus. Ez részben annak köszönhető, hogy sok termény állati ürülékkel is érintkezik, így nagyon erősen ajánlott, hogy alaposan moss meg mindent, mielőtt beleharapsz!

Ezt is szeretjük