Miért nagyon rossz ötlet a monodiéta? Hiába fogysz gyorsan, kikészíti a testet
Monodiéta alatt csak egyfajta ételt lehet fogyasztani, azt viszont szinte korlátlan mennyiségben. Miért egészségtelen ezt az étrendet választani?

monodiéta, nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A monodiéta alapelvei szerint napokon vagy heteken át csak egyfajta ételt szabad enni, ezáltal hamar meg lehet szabadulni a felesleges kilóktól.

Szakértők szerint azonban ez a diéta csak rövid ideig fenntartható, ráadásul komoly veszélyeket rejt.

Fogyókúra monodiéta segítségével

A monodiéta szigorú alapelveken nyugszik, a dietetikusok szinte senkinek nem javasolják. A monodiétában nincsenek arról szabályok, mit szabad enni, csak annyi a kikötés, hogy mást nem. Előnyei az egyszerűségében és a hatékonyságában rejlenek. Egyszerű, mivel nincs szükség kalóriaszámolásra vagy az adagok pontos mérésére. És tényleg rövid időn belül súlycsökkenéshez vezet. Még akkor is, ha magas kalóriatartalmú ételeket eszik az ember. A diéta elején alapételtől függően enyhe vízhajtó hatás jelentkezhet, csökkenhet a puffadás érzése.

Ám a huzamosabb ideig tartó egyoldalú táplálkozásnak és az alacsony kalóriabevitelnek köszönhetően olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a szédülés, fáradtság, koncentrációs készségek romlása és memóriaromlás. Mivel a bevitt tápanyagok tartják egyensúlyban a szervezetben a vércukorszintet, annak ingadozása vagy drasztikus csökkenése eszméletvesztéshez vezethet, akár kórházba is kerülhet az illető.

monodiéta kórház
Fotó: Charday Penn / Getty Images Hungary

A táplálkozástudósok óva intenek a monodiétáktól, hiszen tápanyaghiányokat okozhat, ráadásul nincs semmilyen tudományos bizonyíték, ami alátámasztaná zsírégető hatását. Sőt, a súlycsökkenés könnyen betudható pusztán az izomtömeg csökkenésének. Ezenkívül az egyoldalú táplálkozás során túl sok egyforma vitamint és ásványi anyagot visz be az ember, mint mondjuk banándiéta esetén a foszfor, ami felborítja az emésztőrendszer egyensúlyát.

A monodiétáknak azonban létezik egészséges verziója is, amik inkább különböző ételek kihagyására helyezik a hangsúlyt. Egyik fajtája, a mono-elimination, vagyis -kizárás alatt egy addig rendszeresen fogyasztott ételt kell száműzni a napi menüből. Lehet az egy reggelinél elfogyasztott péksütemény vagy ebéd utáni fagylalt. Másik változata a mono-meal, amikor a szószok kerülnek tiltólistára, a mono-swapnél, azaz -cserénél pedig bizonyos összetevőt egészségesre cserélnek, a búzalisztet tönkölybúzalisztre vagy a cukrot eritritre. A monohidratációs változatában pedig kizárják az összes cukros üdítőt, amivel naponta akár 500 kalóriával is lehet csökkenteni a bevitt mennyiséget. Jóval egészségesebb és fenntarthatóbb diétának tartják, mint a szigorúan egyfajta táplálékon alapuló monodiétát, amik közül az alábbiak a legnépszerűbbek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük