20%-kal csökkent a napi kalóriabevitel az elmúlt 30 esztendőben
Miért hízol mégis?
Egy újabb válasz az állandó kérdésre: mi okozza a túlsúlyt?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjaink számos egészségügyi problémájának alapja az elhízás. Sok esetben az egyre szaporodó fölös kilók tehetőek felelőssé az ízületi problémákért, a keringési rendszert érintő és daganatos betegségekért.

Ha azonban a mai ember kalóriabevitelét összevetjük a 20 évvel ezelőtti fogyasztással, az tapasztalható, hogy napi hatszáz kalória a különbség.

Ennyivel kevesebb ma a napi energiabevitel, mint 30 évvel ezelőtt - állítja az Institute of Fiscal Studies egy öt éven át tartó vizsgálat eredményeit elemezve.

20%-kal csökkent a napi kalóriabevitel

Tehát annak ellenére, hogy világszerte egyre növekszik a túlsúlyos és elhízott emberek aránya, a napi kalóriabevitel 20%-os csökkenést mutat.

A csökkenés mértéke a kalóriatartalmat nézve megfelel egy nagyobb fajta hamburgernek, egy nagy zacskó chipsnek vagy három korsó világos sörnek.

A vizsgálatot vezető Rachel Griffith elmondta, ezek az eredmények azt mutatják, hogy egy mai huszonéves átlagosan hét kilogrammal nehezebb, mint egy három évtizeddel ezelőtt élt azonos korú ember. Az ötvenesek esetében pedig ez a különbség már megduplázódik, vagyis 14 kilogrammra tehető.

Miért hízol, dacára a kalóriabevitel csökkenésének?

Mozgásszegény életmód

A válasz nem túlságosan bonyolult: a szaporodó kilókért elsősorban mozgásszegény életmód felel. Az irodai munkát végzők száma megsokszorozódott az elmúlt évtizedekben, ráadásul a technikai fejlődésnek köszönhetően a munkán kívüli fizikai aktivitás is egyre csökken. Ma már sem az élelmiszerboltig, sem az étteremig nem kell elmenned, ha megéheztél, hiszen mindent házhoz rendelhetsz.

Sem a könyvesboltba, sem postára nem kell leugranod, hiszen ezeket az ügyeket is intézheted online. Ha pedig a maradék szabadidődben nem végzel semmilyen sporttevékenységet, nem kell csodálkoznod a szaporodó kilók számán.

Mi kerül a tányérra?

Ezek az adatok azonban nem csupán a mozgásszegény életmódra, hanem a táplálékok összetevőire is visszavezethetőek. A ma embere egyre több feldolgozott, adalékanyagokban gazdag élelmiszert fogyaszt, melyek megemésztése egyrészt jóval kevesebb energiájába kerül a szervezetnek, másrészt a hozzáadott tartósítószerek, állományjavítók és más anyagok salakanyagok formájában szaporodnak fel a szervezetben. Végezetül pedig az élelmiszerek cukortartalma is jóval magasabb ma, mint 30 évvel korábban.

Ezt is szeretjük