Jojó-effektus: szakértői magyarázat a jelenségre
Mit tegyél ellene?
Dr. Csiszár Miklós elmondja, miért alakul ki, illetve mi lehet a megoldás a jojó-hatás ellen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jojó effektus sok fogyókúrázó számára ismerős fogalom. Lényege, hogy a kezdeti sikerek után nem csak leáll a súlyvesztés, de akár több plusz kiló is felkúszhat, mint amennyitől sikerült megszabadulni.

A jelenség amellett, hogy bosszantó, nem is kifejezetten egészséges. Ha szeretnél végre búcsút inteni neki, érdemes videónkból megismerned a folyamat lényegét.

Jojó-effektus

A fogyni vágyók döntő többsége lehetőleg egy héten belül szeretne megszabadulni a plusz kilóktól. Bár az életvitel jelentősen felgyorsult az elmúlt évtizedekben, tisztában kell lenned vele, hogy tested nem gép, így nem gombnyomásra működik.

Ha ezt nem fogadod el, és továbbra is a villámdiétáktól vársz tartós eredményt, valószínűleg a jövőben is számolnod kell a leadott kilók visszatérésével.

Valójában az életmódváltás, illetve az egészséges táplálkozási szokások kialakításában rejlik a titok.

Mit mond a szakértő?

Alábbi videónkban Dr. Csiszár Miklós sebész és életmód-tanácsadó ad hasznos tippeket ahhoz, hogyan is lehet leszámolni a jelenséggel, illetve elmondja, mi a magyarázat a jelenségre.

Ne csak fogyókúrázz!

Nem csak a táplálkozásra, hanem a mozgásra is oda kell figyelned, ha tartós fogyásra és jobb közérzetre vágysz. Sokan hiszik, hogy elegendő, ha csökkentik a kalóriabevitelt, ám valójában gyorsabb és jóval tartósabb eredményt érhetsz el, ha nem egy-, hanem kétfrontos háborút indítasz a plusz kilók ellen.

Válaszd a kardiót!

Lényegében mindegy, milyen mozgásformát választasz, ám, ha szeretnél minél előbb karcsú lenni, ajánlott valamilyen kardió jellegű edzést választanod.
Ezeknek a sportoknak a lényege, hogy a pulzusszámot rövid idő alatt megemelik, minek következtében a test felhevül, az anyagcsere felpörög, a zsírégető folyamatok beindulnak.

A futás, az kerékpározás, a zumba vagy az úszás mind alkalmasak arra, hogy viszonylag gyors tempóban fogyj velük. De, ha igazán elszánt vagy és már kellő edzettségel bírsz, kipróbálhatod az intervall edzést.

Ezt is szeretjük