Vékony vagy, de hasra hízol? Durva veszély leselkedik rád
A vékony embereket is érintheti a hastájéki elzsírosodás, illetve annak lehetséges következménye is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hasi hízást sokan csak esztétikai gondnak tekintik, ennél azonban súlyosabb a probléma. Egyre több kutatás bizonyítja a hasi hízás komoly veszélyeit, illetve azt, milyen betegségeket okozhatnak az ide rakódó zsírpárnák. Azt azonban csak kevesek tudják, hogy mindez nem kizárólag a túlsúlyos embereket érinti.

A legnagyobb veszélyben ugyanis a hastájéki elhízottak vannak, akár egyébként is túlsúlyosak, akár normális testtömeg-indexszel rendelkeznek.

A hasi hízás veszélyei

A minnesotai Mayo Klinika kardiológusa szerint a hasi hízás veszélyesebb, mint maga a túlsúly problémája, és 14 éven át tartó kutatásában kifejezetten a halálozás várható esélyeit vizsgálta. A kutatásban normál testtömeg-indexszel - BMI - rendelkező, de hastájon elhízott emberek, illetve egyenletesen eloszló túlsúllyal rendelkező személyek vettek részt.

A kutatás végeredményeként a kardiológus professzor megállapította, hogy az úszógumival rendelkező emberek esetében nagyobb a kockázata a súlyos, halálos kimenetelű betegségek korábbi kialakulásának, mint azok esetében, akik, bár túlsúlyosak, tömegtöbbletük jóval egyenletesebben oszlik el a testükön, és nem a hasukra koncentrálódik.

Nemcsak ebből a kutatásból, de korábban már több ízben kiderült, hogy bizonyos súlyos betegségekre nagyobb esélyük van a hasi elhízottaknak, mint normál súlyú vagy egyenletesebben túlsúlyos társaiknak.

Ezek az egészségügyi problémák például a szívinfarktus, az agyvérzés, a rák különböző fajtái, illetve a 2-es típusú cukorbetegség. Emellett pedig a legtöbb esetben az inzulinrezisztencia, illetve a policisztás ovárium szindróma kialakulása is összefüggésben áll a hasi zsírtöbblettel.

Két részből áll a hasi zsír

Amikor hasi zsírrétegről van szó, az kétféle többletet jelenthet. Létezik a jól látható, közvetlenül bőr alatt elhelyezkedő hasi zsírpárna, illetve az úgynevezett belső, rejtett zsírosodás. Egyik változat sem veszélytelen, de igazán komoly problémaként az utóbbit emlegetik az orvosok. A rejtett hasi zsír ugyanis, ahogy megnevezésében is szerepel, nem látható, így meglepően sok vékonyabb vagy sovány embert is érinthet. Ebben az esetben a zsír a hastájéki szervek között helyezkedik el, befolyásolva ezzel a szervezet anyagcsere-folyamatait, illetve különféle, a test működésére káros anyagok szabadulnak fel a zsírrétegből. Ez a típusú zsírosodás komolyabb befolyásoló tényező az egészségi állapotra, mint a test bármely más pontján megjelenő arányos súlytöbblet.

Mekkora a derékbőséged?
Az egészségügyi problémák megelőzésében megoldást nyújthat, ha nem kizárólag a testsúly, illetve a testtömeg-index mérése rendszeres, hanem a has-, illetve derékkörfogaté is, ebből ugyanis könnyedén kiderülhet az esetleges kóros állapot. Kattints korábbi cikkünkre, melyből kiderül a bűvös szám, milyen arányig nem kóros a hasi zsír.

A fő probléma ebben az esetben az, hogy a túlsúly nem mindig látványos. Illetve, ha van is hastáji többlet, de a test többi részén nem tapasztalható, a testtömeg-index is normális marad. Emiatt a legtöbben nem is figyelnek oda a hastájéki zsírosodásra, illetve nem tekintik problémás mértékűnek a hízást.

Ezt is szeretjük