Stimulálja a zsírégetést, és gátolhatja az inzulinrezisztencia kialakulását: így fogyaszt a gránátalma
Egy gyümölcs, ami nem csak finom, de a zsírt is lerobbantja rólad.

granatalma-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gránátalma elnevezés a latin granatus, vagyis magvas szóból ered, és könnyű rájönni, miért éppen ezt a nevet kapta. A gyümölcs magvait húsos burok veszi körül, amely kifejezetten finom csemege. Már az ókorban is gyakran megfordult a gránátalma a tányérokon, de nemcsak az íze miatt fogyasztották, hanem a neki tulajdonított gyógyhatás miatt is.

A gránátalma már az Ótestamentumban is említésre került, de számos más ősi szövegben is szerepel gyógyszerként, mára pedig a tudomány is bebizonyította, hogy ez a gyümölcs jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint véd a rák és a gyulladásos megbetegedések kialakulásával szemben. 

Hogyan fogyaszt a gránátalma?

A gránátalma támogatja a fogyókúrát, és nem csak a gyümölcs húsa. A gyümölcs gazdag antioxidánsokban, olajában pedig rengeteg punicin sav is van, ami egy Omega-5 hosszúláncú, többszörösen telített zsírsav.

granatalma

A holland Leiden Egyetem által egereken végzett kutatás igazolta, hogy a gránátalma segíthet csökkenteni a testzsírt és javítani az inzulinérzékenységet. A 12 hetes kísérlet során az egereknek gránátalmamagból készült olajat adtak, és azt találták, hogy a kísérleti példányok testzsírszázaléka jelentősen visszaesett. Szintén egereken végzett kísérlet mutatja, hogy a gránátalma fogyasztása csökkentheti a zsírszövetek méretét is. 

Hasonló kísérletet végzett a kínai Tsinghua Egyetem is, melyben öt héten át kezeltek elhízott egereket gránátalmalevél kivonatával, és azt találták, hogy a vérzsír aránya jelentősen csökkent a kísérletben résztvevő példányoknál. 

Ez többek között annak is köszönhető, hogy a gránátalma gazdag forrása az anticianonoknak, melyek igazoltan csökkentik a zsíranyagcsere-zavart, valamint az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. A gyümölcs segít lebontani a koleszterint is, ezzel közvetlenül is támogatja a fogyást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A gránátalma remek rostforrás is. Az étkezési rostok olyan szénhidrátok, melyek támogatják az egészséges emésztést. A rostok ráadásul segítenek növelni a teltségérzetet, és fogyasztásuk után lassabban éhezik meg az ember. A gránátalma 100 grammjában több mint 11 gramm ilyen rost található. 

A gránátalma magjait teheted salátába, joghurtba, fogyaszthatod 100%-os gyümölcsléként, még fogyókúra alatt is, ugyanis cukortartalma nem kiemelkedő, de a színét adó antioxidánsokhoz hozzájuthatsz így is. Olaját pedig egy kiskanállal érdemes fogyasztani naponta.

10 étel, ami rendbe teszi az emésztést

Olyan idényzöldségeket és -gyümölcsöket mutatunk, melyek rendbe hozzák a nem kielégítően működő emésztést, és rosttartalmuknak köszönhetően támogatják a diétát is, hiszen hosszan eltelítenek.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük