Nem tudsz lemondani a csokoládéról?

Ez az oka a tudósok szerint

A csokoládé akár komoly függőséget is okozhat, illetve az élvezeti evés is magyarázatot ad.

A csokoládét és különböző édességeket többnyire nem azért eszed, hogy az éhségedet csillapítsd, fogyasztásuk hátterében más jellegű motiváció áll.

Ismerj meg két különböző magyarázatot, amelyek rávilágítanak arra, hogy miért nem tudsz lemondani a csokiról - sokszor olyankor sem, amikor fogyókúrázol.

Miért kívánod a csokit?

A csokoládé utáni erős sóvárgás nem vicc. Komoly egészségügyi problémákat eredményezhet, befolyásolja a testsúlyodat és az önbecsülésedet. Hogy miért olyan nehéz lemondani az édességekről, annak hátterében bonyolult kémiai és lelki folyamatok állnak.

Fokozza az endorfintermelést

Ismert tény, hogy a csokoládéban lévő bizonyos vegyületek beindítják a szervezetben az endorfintermelést - melyet a köznyelv csak boldogsághormonnak nevez. Pár kocka csoki elfogyasztását követően tehát jobb lesz a közérzeted, javul a hangulatod. Ha azonban nem tudsz megállni ennél a mennyiségnél, a plusz kalóriabevitel elhízáshoz vezet.

Függőséget okoz

Ugyanakkor kutatók arra is rámutattak, hogy a csokoládé bizonyos szempontból hasonló hatással van a szervezetre, mint az ópium. Vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a csokoládéfüggők esetében azok az agyi területek aktívak az édesség fogyasztása során, mint az ópiumfüggők esetében droghasználata alatt - írja a Daily Mail.

Laura, a Turbó diéta háziasszonyának tippjei:
  • Ha megiszol egy csokis Turbó diéta turmixitalt, olyan érzésed lehet, mintha csokit ettél volna. És nem is hizlal!
  • A fehérjeturmix hat különböző ízben kapható, hogy a fogyókúrád változatos legyen.
  • Fagyaszd le a turmixitalt, és edd jégkrém helyett. Győzd le az állandó éhségérzetet! Nézd meg, hogyan lehetséges ez!

A desszertnek mindig van hely

Érdekes jelenségre adott magyarázatot nemrégiben dr. Palmiero Monteleone, a Nápolyi Egyetem kutatója. Talán te is megfigyelted már, hogy gyakran egy kiadós ebéd után még tudsz enni desszertet - annak ellenére, hogy a második fogás befejeztével úgy érezted, kidurransz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ennek hátterében dr. Monteleone szerint az áll, hogy a desszertevést nem az éhség motiválja, egyszerűen az örömszerzés miatt történik. Amikor bekapsz egy szelet csokit vagy süteményt, az agyadban olyan vegyületek terelődnek, amelyek a jutalmazó ingerek kiváltásáért felelnek. Ezt a jelenséget élvezeti evésnek vagy hedonisztikus éhségnek nevezte el a kutató. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ezt is szeretjük