Az egészséges csoki 3 legfontosabb kritériuma
Elsősorban a kakaótartalmat kell figyelned a csokoládé hátulján, ha minőségi termékre vágysz.
- A szűk szárú farmer még nem vonul vissza teljesen: ezekben a nőies összeállításokban igazán divatosan mutat »
- Ráncok ellen igazi nagyágyú, segít megőrizni a bőr rugalmasságát: a marulaolaj eltörli az apróbb hibákat »
- Jennifer Lopez arcán valami nem stimmel: durván megszaladt a retus a cipőreklám fotóin »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
- Deutsch Anita párducmintás bikiniben: 48 évesen tökéletes az alakja a kommentelők szerint
A csoki hizlal, egyes nézetek szerint pattanásokat okoz, mégis szeretjük. Valójában az édes nassolnivaló az egészségedet is szolgálhatja, ha a megfelelő terméket veszed le a polcról.
Természetesen a minőségi csokoládé drágább, mint az utánzatok, ám hosszú távon megéri a befektetés, hiszen a magasabb kakaóvaj-tartalmú termékek kevésbé fenyegetnek az elhízás veszélyével, valamint antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően jótékony hatással vannak az egészségre.
Az egészséges csoki három legfontosabb kritériuma
Kakaótartalom: legalább 35%
Talán a leglényegesebb szempont a csokoládé kakaótartalma. Ez az összetevő biztosítja a csokoládé antioxidáns-, ásványianyag- és vitamintartalmát. A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2000/36. számú előírása szerint csokoládénak csak az a termék nevezhető, amely kakaótermékekből és cukorból készült. Fontos, hogy legalább 35% kakaó szárazanyagot tartalmazzon, ebből a kakaóvaj-tartalomnak legalább 18%-nak, a zsírmentes kakaó szárazanyagnak pedig legalább 14%-nak kell lennie.
Hozzáadott anyagok: legfeljebb 5%
Természetesen a csokoládégyártáshoz is szükség van bizonyos hozzáadott anyagokra, ezek mennyisége azonban nem haladhatja meg a megengedett anyagok levonása utáni késztermék mennyiségének 5%-át, valamint nem csökkentheti a csokoládéra minimálisan előírt kakaóanyag-, illetve kakaóvaj mennyiségét sem.
Csokoládé
Ha a terméken szerepel a csokoládé szó, elvileg már nem érhet nagy meglepetés, hiszen az előírás szerint ezt csak akkor tüntethetik fel az adott terméken, ha a csomagolás valóban csokoládét rejt. Természetesen, ha nem éppen megbízható forrásból szerzed be az édességet, ez sem feltétlenül jelent garanciát. Ha kakaós massza, nugát, tejbevonó vagy más hasonló kifejezést látsz a csomagoláson, biztosra veheted, hogy a termék kakaótartalma alacsony, vagy azt növényi zsiradékkal helyettesítették.
A csokoládé egészségre gyakorolt pozitív hatásai
Egészséged szempontjából az a legjobb, ha tejcsokoládé helyett étcsokoládét választasz - ezen belül is a legalább 50%-os kakaótartalommal készült, ízesítetlen termékek a leginkább ajánlottak. Természetesen ezt sem jó mértéktelenül fogyasztani, de napi egy-két kocka jótékony hatással lesz az egészségedre.
Jókedvre derít
Ha a borongós őszi-téli hónapokban jobban kívánod a csokoládét, az nem véletlen. A csoki fokozza a szervezet endorfintermelését, ennek köszönhetően javítja a hangulatot. Egy brit kutatás szerint, melyet dr. David Lewis vezetett, ilyen szempontból hatékonyabb, mint a csókolózás.
Csak egészségesen!
Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, mit tehetsz az egészségedért a táplálkozás terén.
Fokozza a teljesítményt
Néhány kocka csokoládé elfogyasztásával gyorsan energiához juttathatod a szervezetedet. Akár a szellemi, akár a fizikai teljesítőképességedet szeretnéd fokozni, gyorssegélyként kiváló megoldás egy kis csokoládé. 100 g csokoládé körülbelül 2400-2600 kJ energiatartalommal bír.
Szívvédő és rákellenes
A jó minőségű étcsokoládéról bizonyították, hogy több antioxidáns vegyületet tartalmaz, mint egyes gyümölcsök. Ennek köszönhetően fogyasztása segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulását - hiszen akadályozza a sejtkárosító szabadgyökök munkáját. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.