Megdöbbentő kutatás: a csokoládé erősebb antioxidáns a gyümölcsnél

Elsősorban étcsokoládét érdemes fogyasztanod, ha szabadgyökellenes hatásra vágysz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években számos vizsgálat kimutatta, hogy a csokoládé egyáltalán nem olyan egészségtelen, mint korábban hitték. Sőt, a benne lévő polifenolok a szervezetbe kerülve természetes antioxidánsként működve csökkentik a szabadgyökök károsító hatásait.

Ennek köszönhetően fogyasztásával bizonyos fokú védelmet biztosíthatsz szervezted számára a daganatos megbetegedések, valamint a keringési rendszert érintő problémák ellen. Arra azonban, hogy a csokoládé erősebb antioxidáns lehet, mint sok gyümölcs, csak nemrégiben derült fény.

Kakaómagok - mint szupergyümölcsök

Chemistry Central Journal című folyóiratban jelent meg az a tanulmány, mely a kakaómagokat egyfajta szupergyümölcsöknek nevezi. A kutatást egy Pennsylvania állambeli egészségügyi és táplálkozási kutatóközpont szakemberei folytatták. A vizsgálat során forró csokoládé, kakaópor és étcsokoládé antioxidáns hatásait vetették össze a gránátalmáéval, illetve a tőzeg- és fekete áfonyáéval.

Az antioxidáns vegyületek közül a polifenolt és a flavonoidot vizsgálták. Előbbiek hatástalanítják a szervezetbe került káros vegyületeket, utóbbiak pedig vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal bírnak. A kísérlet során arra az eredményre jutottak, hogy az étcsokoládé, valamint a kakaópor bizonyos esetekben meghaladja gyümölcsök antioxidáns hatásait. A forró csokinál nem mutattak ki ilyen határozott szabadgyökellenes hatást, mely annak tudható be, hogy melegítés hatására részben elvesznek ezek az anyagok.

Nem mindegy, milyen csokoládé

Természetesen távolról sem mindegy, milyen minőségű csokoládét vásárolsz. Ahhoz, hogy pozitív egészségügyi hatásait kihasználhasd, légy tisztában a valódi kakaóból készült csoki és az utánzat közötti éles különbséggel. Először is fontos, hogy ne a termék ára legyen a döntő, inkább nézd meg a csomagoláson szereplő összetevőket. Lényeges szempont a termék kakaóvaj-tartalma. Ez az összetevő tartalmazza ugyanis az ásványi anyagokat, antioxidánsokat, fehérjéket és vitaminokat. A kevésbé jó minőségű csokoládéknál ezt növényi zsírokkal pótolják.

Táplálkozz egészségesebben!

A helyes táplálkozás összetettebb dolog, mint gondolod. Hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait!

Mi is a csokoládé?

Hivatalosan csak az a termék számít csokoládénak, amelynek összes kakaó-szárazanyag-tartalma eléri a 35%-ot. Ebből a zsírmentes kakaó-szárazanyagnak 14%-ot, a kakaóvajnak 18%-ot kell elérnie. Rendívül gyanús jel, ha a csomagoláson az összetevők között egyáltalán nincs feltüntetve a kakaóvaj: ebben az esetben nem minősül csokoládénak a termék - kakaós tejbevonót tartasz a kezedben.

Gyümölcsöt is okosan válassz!

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy mától kezdve elfelejtheted a gyümölcsöket. A rostok és vitaminok legbiztosabb forrásai a növényi eredetű táplálékok. Jobban teszed azonban, ha - a csokoládéhoz hasonlóan - a gyümölcsök esetében is odafigyelsz arra, milyen minőséget választasz.

A szupermarketek kínálatával szemben részesítsd előnyben az őstermelőktől származó gyümölcsöket a piacon, illetve igyekezz bioterméket vásárolni. Ebben az esetben a Biokontroll Kht. tanúsítványát keresd a terméken.

OLVASD EL EZT IS!

csokis kekszke
  • csokoládé
  • csoki

25 perces csokis süti

Ezt is szeretjük